Skandal!

Runt min hals hänger något som kallas ”trygghetslarm”…

Om man läser på Gävle kommuns hemsida så står det så här:

Vad är trygghetslarm?

Trygghetslarmet ger extra trygghet i din bostad dygnet runt. Larmet består av en så kallad insatsenhet (trygghetstelefon) med tillhörande larmklocka. Larmklockan kan du runt handleden eller runt halsen som ett halsband. Genom att larma kan du få snabb kontakt med personal alla tider på dygnet.

Så här fungerar trygghetslarmet

Om du behöver larma trycker du på larmklockan. Då ringer larmet automatiskt upp larmmottagningen som är bemannad dygnet runt. Du kan tala om vad du behöver hjälp med oavsett var du befinner dig i din bostad. Om du av någon anledning inte kan svara, kommer ändå personal från Omvårdnad Gävle hem till dig.

Larmet fungerar som en vanlig telefon. Därför kan du inte larma om det blir avbrott i telefonförbindelsen. Som en inbyggd säkerhet testar larmet sig själv en gång per dygn.

*

Man kan ju tycka, och jag kan känna, att det är ett underbart komplement till hemvärnet då jag är ensam hemma mellan varje besök.

”Tuppa” av flera gånger per dygn tycks ju inte vara något från min sjukdomsbild som försvinner tyvärr.

MEN det fungerar inte alls som utlovat!

Igår kväll var det nämligen dags att ”ställa till med en scen”, jag ”tuppade” av, slog huvudet i ett av handtagen inne i duschen och sen var cirkusen igång…

Hemvärnet reagerade direkt, bra jobbat tjejer!, rusade in och skulle hjälpa

Någon av dem tryckte direkt på larmet och vi hörde svarsdosan stå och pipa i väntan på svar från den dygnet runt bemannade larmcentralen.

Under tiden började jag kräkas, huvudet värka efter krocken med handtaget (fick en hyfsat stor grop i huvudet som i dag är en ilsket röd golfboll) och hemvärnet kämpade med att få min dumma blöta kropp från golvet

Fortfarande inget svar.

Tack och lov var Kärleken hemma så han fick lyfta och hjälpa hemvärnet som tillslut fick mig upp i rullstolseländet och sen över till sängen.

Inget svar från trygghetslarmet ännu.

Status på G var nu att vänster sida av mitt ansikte började hänga och jag började sluddra i mitt tal…

Tror ni att larmcentralen svarat ännu? Nope!

Hemma hos G var det nu maktkamp ang behovet av ambulans och sjukhus, jag hänvisade till att jag var myndig och fortfarande får bestämma själv, borta bra men hemma bäst, Kärleken lät mig tro att jag fick bestämma men jag är medveten om att han släpat med mig dit om det tillkommit minsta lilla som vi inte upplevt 100-tals gånger redan sedan jag blev sjuk för ca fyra år sedan.

Hemvärnet började nu vara riktigt upprörda över skräplarmet, det hade gått mer än 60 min sedan de larmade.

”Tänk om vi inte fått upp dig från duschen”

”Tänk om vi behövt ambulans”

”Tänk om det hade varit ngn gammal människa som ramlat och var rädd”

Vi berättade att vi larmat upprepade gånger då jag ”tuppar”av lite nu och då. Den snabbaste gången de svarade så tog det 50 min. Annars har det tagit 1 timme, 1,40 eller inget svar alls.

Efter ca 2 timmar fick hemvärnet gå hem, dom var så söta och omtänksamma, jag kände mig riktigt väl omhändertagen ❤️ Kärleken fortsatte med sina stroke kontroller, ställde frågor och kollade status på huvudet hela natten innan han var tvungen att åka till jobbet.

Nå… Vem tror att dom någonsin hörde av sig från trygghetslarmet?

Jag har bara en sak att säga: djävla skit larm!!

Extra trygghet i hemmet? SKITSNACK!

Då jag själv alltid har mobilen i närheten och även har hemvärnet här med ca 1,5 timmes mellanrum så är ju mina odds goda att få hjälp relativt fort när någonting händer MEN hur många andra finns det som ingen ser, ingen hör eller ingen kan hjälpa?

Hur många anhöriga är det som går runt och är oroliga över att inte kunna vara hos sina nära och kära som kanske är sjuka eller äldre men finner trygghet i att dom iallafall kan larma?

SKANDAL!

Jag gråter av ilska, sorg och frustration…

 

UPPDATERING:

Hemvärnet ringde nu på morgonen upp larmcentralen efter att även dom provat larma utan att få svar.

Larmcentralen skickade genast ut 2 mycket trevliga personer som kom för att felsöka.

Medan en av dom testade larmet så pratade jag och min underbara biståndshandläggare med den andra ang hur länge det är ”normalt” att behöva få vänta på svar

20 minuter svarade hon…

Sen får man räkna med att det kan ta tid innan dom kommer hit beroende på vad det gäller. Ett helt ok förfarande känner jag personligen!

Jag fick det också förklarat att just jag med min sjukdomsbild ligger högt prioriterad.

Så var kontrollen av larmet klar och beskedet var: det är inget fel på larmet!

Inte???

Nej det beror tydligen på att vi, efter det som kommunen rekommenderade, skaffat ett fast Telia abonnemang enkommt för just trygghetslarmet och enligt larmtjänstenen så fungerar inte längre larmen som är kopplade via Telia.

Lösningen är visst att byta abonnemang till Tele2…

Min första fråga var ”Varför har vi inte fått information om detta???”

Min andra fråga var ”Varför rekomenderar kommunen ett företag som inte fungerar???”

Biståndshandläggaren från kommunen hade INTE hört talas om det här…

Larmtjänsten kunde inte svara på varför dom inte gått ut med information om problemet…

Jaha???

Nu då?

Säga upp abonnemanget, skaffa nytt och fram till dess vara utan larm…

Önskar jag kunde informera ALLA som har trygghetslarm om detta så inte fler drabbas ❤️

 

 

2 kommentarer

  1. grandmother

    Men så fruktansvärt! Jag antar att ni kontaktat dem efteråt för att höra vad som inte fungerat. Vad säger de då? Jag gråter med dig.
    Det barocka i situationen är att vi skaffat huslarm hemma och en gång så öppnade jag dörren och glömde att larma av. Det tog bara några sekunder så ringde de för att checka om det var ett ”riktigt” larm. Varför fungerar det när det bara gäller saker och ting, men inte när det gäller människor?!

    • Gabriella Eker Larsson (inläggsförfattare)

      Visst är det fruktansvärt!
      Fina underbara levande människor verkar bli ”bortglömda” och ”förbisedda” pga ålder, sjukdom eller annat så fort dom inte längre syns eller hörs.
      Så ofattbart!
      Vem kliver fram och slåss för dem?
      Jag saknar ord…

      Svaret på vad som var fel har jag nu uppdaterat bloggen med.

      Tack för att du tog dig tid att kommentera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.