Kapsylslagets vara eller icke vara.

Av , , 9 kommentarer 2

Förra helgen fick vi spela en förcup i bra väder, någonting som inte är helt vanligt då det tidigare år antingen varit stora vattenpölar på planen eller kallt så man helst spelat med lovikavantar. Vi fick även många tighta grupper och speciellt en riktigt bra grupp med Svinto, Salming och Bullen/Boston där det spelades många matcher där det behövdes ta in mycket poäng. Den slutade som ni kanske vet med en tre-vägs-tie där lagen låg +1, 0 och -1 i poängskillnad. Sen fick vi även ett slutspel som delvis spelades i rätt schysst medvind för innelaget.

För att vinna tighta matcher på två slag eller i medvind så krävs det att man slår mycket poängslag och ett synnerligen effektivt sätt att göra det på är att använda ”kapsylslaget”. Det jag menar med kapsylslaget är att du håller träet med tummen närmast knoppen och träet pekandes rakt ned mot marken. Du gör sedan en kort pendlande slagrörelse och håller i bollen tills du i princip har träet mot bollen. Detta är ett relativt lätt poängslag (jämfört med t.ex. hårda låga slag) som är väldigt svårt att försvara sig mot. Vi såg det användas mycket effektivt av Salming i förcupen. I deras kvartsfinal mot oss tror jag Emil Granberg fick in 7 poängslag trots att vi hade 4 personer på de första 3-4 metrarna. Måste ändå passa på att berömma Emil för hans uthållighet. Tror han sprang 7-10 varv per match.

Jag har ingenting emot att lag använder kapsylslaget, det är ett fullt lagligt och väldigt effektivt sätt att slå poängslag. Det går snabbt, är relativt lätt och är extremt svårt att försvara sig emot. Det är dessutom flexibelt, om motståndarna trycker fram för mycket kan du vrida upp och slå långt, om de lämnar en lucka i mitten har du stor yra att ”chippa” ut bollen på. Jag tycker man kan jämföra slaget med de gamla ”stötslagen” eller Arkens hammarslag. Skulle även, med lite välvilja, gå att jämföra med dubbelmissar innan man spelade med 1/2 slag bränd.

Den frågan jag skulle vilja lyfta är alltså följande: Borde man införa en regel som förbjuder slag som kapsylslaget? Ett förslag skulle kunna vara att man måste slå med lillfingret närmast knoppen. Lite som vid tekningar i innebandy.

 

Vad finns det då för argument för de båda sidorna?

 

För förbud:

- Tråkigt att se på: Som åskådare så är det roligare att se på långa placerade slag eller hårda låga slag istället för duttar.

- Överlägset effektivaste poängslaget: Ser man till svårighetsgraden i förhållandet till hur ofta det ger poäng så finns det ingen annan slagstil som ens kommer i närheten. Under förcupen så gick alla lag som mötte kapsylslaget fram med 4-5 personer för att kunna fånga upp bollen men lyckades ändå inte särskilt ofta. Man behöver inte dölja det heller utan kan basunera ut det och ändå lyckas. Tittar man på en spelare som är skicklig på att placera bollen på banan, som t.ex. Eric Boström, Johan Hjelmér eller Simon Hansson, så kan utelaget ändå välja att plocka bort vissa ytor för att tvinga slagaren ur sin comfort zone. Det går inte mot kapsylslaget. I längden så skulle det leda till att du mer eller mindre måste använda kapsylslaget för att konkurrera i matcher under gynnsamma förhålanden.

- Liknande slag har förbjudits: Tidigare har man genom att flytta kortslagslinje och infört olika regler motverkat att nya ”lätta poängslag” har blivit förbjudna. T.ex. Arkens hammarslag.

Mot förbud:

- Det är en naturlig utveckling av sporten: Brännboll är fortfarande en ung sport och man ska inte blicka bakåt utan se möjligheter. Istället för ett förbud mot slaget får lagen anpassa sig för att hitta ett sätt att motverka det.

- Det är inte alls så lätt som man tror: För att man ska kunna använda kapsylslaget så krävs det att resten av laget levererar då det ganska ofta blir ett poängslag utan att någon löper. Det ställer högre krav på resten av laget.

 

 

Vad tycker ni andra? Vad finns det fler för argument på respektive sidor och vilken sida står ni på?

 

9 kommentarer

För att det behövs nåt att läsa om brännbollen.

Av , , 6 kommentarer 2

Jag hade egentligen inte tänkt skriva några inlägg i år då det saknas både driv och i viss mån tid. Men det är inte maj och brännboll om det inte finns brännbollsbloggar. Då Gurra skulle starta upp bloggen på yran officiella hemsida tänkte jag dessutom att vi skulle få se en blogg av den magiska kvalité vi är vana vid då det kommer till Gurra. Pikar till vänster och höger blandat med absurd statistik från decennier bakåt. Men då den bloggen hitills mer eller mindre fungerat som en informationskanal ut från Brännbollsyran så uppfylldes inte min dröm.

Förvänta er inga mirakel, men något måste man ju kunna prestera emellanåt.

Vad har då varit offseasons snackisar och vad kan vi förvänta oss av årets säsong?

Lokal byter namn till Rouge då nattklubben också byter namn. Känns rätt logiskt och i övrigt gissar jag att deras trupp ser typ likadan ut. Men den stora frågan som alla ställer sig är hur kommer de nya matchkläderna se ut?

Jag förväntar mig något i stil med det här:

 

Bildresultat för rouge

 

Kenta i ett sådant konststycke hade med lätthet kvalat in på plats 1 på Vi är bäst i Medvinds ”Brännbollsyrans hunkar” lista. Snacka om att de skulle bli ett publiklag.

 

Det tar oss ju snabbt vidare till nästa punkt. Brännbollsyrans hunk lista.

 

Image may contain: 5 people, text

Som ni ser så har dom bara släppt 10 namn, ja eller 9 namn då Olle är med två gånger (förståeligt). Vilka kommer komma top 20? Oskar Stenberg sägs ha gjort en ordentlig resa och är i sitt livs form. Hade han möjligen på känn att den här listan var på G? Jag gissar att Berghem kommer vara överrepresenterade på den här listan men jag kastar ändå in en joker i Johan Boström. Frank har ju inte gjort annat än att hypa hans biceps de senaste två åren och allt det PR arbetet måste ju ha gett resultat. Grabbarna i Magnum PI med deras rejäla Mustascher måste också ligga bra till. Vad finns det fler för bubblare? Jag har hört ryktas om ”Snygg Erik” i KonTroll.

 

erik

Snygg Erik visar upp sig från sin bästa sida. Jag har även hört rykten om nakenbad i Bollnäs. Det glömmer nog inte de inblandade…

 

Raskt vidare till något relevant. Det kan ju inte ha undgått någon att Svinto vann yran förra året och av allt man läst i media om stående tider i golfhallen, influgen sprintcoach, medieansvarig och idrottspsykolog så verkar det som att de siktar på att ta ännu en seger. Kan ha varit en del alternatv fakta i det senaste påståendet. Det dom däremot har är en egen reklamfilm gjort av deras sponsor Helhet reklam. All heder åt företag som sponsrar brännbollslag så kika in http://www.helhetreklam.se/ om man är intresserad av vad de håller på med.

Vill man kika in reklamfilmen så se länken nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=Y-SNUruKUBI

Kommer denna hybris att gå dom över huvudet eller kommer de kunna leva upp till denna hype? Blir spännande att se!

Jag vill avsluta med att tacka dom 60 – 90 personerna som är inne på bloggen dagligen trots att jag aldrig skriver någonting, imponerande!

Ps. Ängarna är äntligen ”torra”.

Ps2. Vill man läsa om brännbollsserien eller om domarens roll och hur den bör uppträda kika in salmingbloggen

6 kommentarer

Årets sista brännbollscup arrangerad av IKSU, Finalcupen!

Av , , 2 kommentarer 2

FINALCUPEN 20 AUGUSTI
Nu närmar sig finalcupen 2016 och anmälningarna är öppna! Efter succédeltagarantalet på masters hoppas vi kunna följa upp med att stort deltagande även på årets sista brännbollscup i IKSU:s regi.

NYHET FÖR I ÅR
Vi kommer till finalcupen i år på prov tillåta grepptejp på egna slagträn. Tanken med detta är att testa ytterligare ett sätt att göra sporten mindre riskabel i blöta förhållanden även för de som inte gillar handsken.

Plats: Mariehemsängarna nedanför Berghem.
Tid: 20 augusti, kl 9.30
Kostnad: 300 kr, betalas med kort vid anmälan.
Anmälan: https://dinkurs.se/finalcupen

2 kommentarer

Tippa slutspelet, de bedrövliga resultaten.

Av , , 7 kommentarer 2

Då yran var full med upsets och nästan ingen prickat in de här upsetsen rätt så är poängen väldigt låga. Förra året så vann Per Frank på 104 poäng, SvintoJacke hade 100 och Micke Samuelsson hade 99.

Tittar vi på årets resultat så återfinns 2 av de där tre på delad första plats och det är SvintoJacke och Micke Samuelsson!

Man skulle kunna tro att SvintoJacke skulle vunnit för att han tippat Svinto hela vägen till final men så var faktiskt inte fallet.

 

Här kommer resultatlistan.

SvintoJacke, Micke Samuelsson – 74 poäng

Brännbollsgurun från Ålidhen – 72 poäng

David Lundkvist, Carolina Ahlberg, Ström SKS 70 poäng

JV SKS – 69 poäng

WT, Per Frank – 68 poäng

Hjelmer, Richard Högst är större, Jukka, Anton Kalén – 67 poäng

Granberg, Jens Lokal, Gäddan, Kabbe – 65 poäng

Patrik High Rise, David Olofsson, Hannes Brännvall, Stödgruppen, Berra Burnouts, Stolt SKS, ÖRS Vic- 64 poäng

Jonathan Elgh, Robin, Peter Holmström – 63 poäng

Ulf C, Brännbollsbloggen – 62 poäng

ÖRS Brink – 60 poäng

Jon Brydsten, Pontus Granström – 54 poäng

Magnus Häggkvist, Melkore – 53 poäng

 

Ingen hade rätt på någon finalist eller segrare, det var väldigt vanligt att ha 1 av 4 semifinallag (BCZ), det hade typ alla förutom dom som tippat typ Gruppen eller Lokal som totalsegrare. Några matcher där det skiljde mycket var Uber/Bullen och även Sehlberg/Lokal. Det var ett par som hade tippat in Booyaka BK till 8-del och även att Schas Ove skulle slå Kontroll.

Den enda som tippade in att Burnouts skulle slå BK Rel var Ström SKS.

 

Vill man kika in rättningen så finns den här:

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NODqXkwiL5pF0h01Ytskz89C8wMKa_UDWcjaAB-x6C8/edit?usp=sharing

7 kommentarer

Masters 2016

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu börjar det närma sig sommarens första IKSU sommarcup, Masters!

 

Här är den officiella informationen från IKSU Brännboll.

 

MASTERCUPEN
Den 9/7 spelas IKSU brännbols första sommarcup för 2016, Mastercupen!

Anmälan är öppen och nås via länken nedan.

Plats: Mariehemsängarna.
Tid: Matchstart 9.30
Kostnad: 300 kr, betalas vid anmälan.

https://dinkurs.se/mastercupen

 

Se till att anmäla ditt lag så vi får ihop 16 lag, vore kul att skaka lite liv i sommarcuperna som har haft lite få lag emellanåt. Det är inget krav att ditt lag ska vara seedat eller liknande utan desto fler som är med desto roligare!

Bli först att kommentera

Tankar från brännbollsyran

Av , , 8 kommentarer 5

Nu har det gått ett par veckor sedan yran har tagit slut och det är, som påpekats, dags för att vädra lite tankar från cupen som varit. När det kommer till matcher som spelats så har jag inte överdrivet mycket att rapportera då jag spelade fram till kvart och sen satt och dränkte mina sorger i en solstol efter det. Men jag ska göra mitt bästa :)

Det är väl svårt att missa att det var många skrällar i år och jag tänkte vi skulle gräva ner oss i några av dessa.

#StoppaSalming

Den kanske största händelsen, och den som majoriteten av brännbollssverige (Umeå?) jublar över, var att Raska Taskar stoppade Salming. Och likt Fantomen så kämpar även Raska för godheten och donerade alla vinstpengarna till Kvinnojouren vilket var väldigt fint gjort och jag tror det är en av de få lagen som faktiskt skulle göra det. Det har florerat rykten att då de vann cupen förra året så sprättade dom pengarna på skumpa och helrör så det verkar som att 8 år har ändrat prioriteringarna lite :)

Själva checken blev dock inte så långlivad…

Checken

 

Jag har tyvärr ingen detaljerad information men jag vet att Salming brände ut sig en gång och att Raska sedan slog sig runt, det är rätt ovanligt att Salming bränner ut sig men dom är människor som alla andra så jag är inte superchockad. Dock hade de oturen att göra det i en match där andra laget levererade och det blev således deras uttåg ur cupen. Kanske var det alla hype kring #stoppasalming som skapade hjärnspöken.  Kul för cupen med en ny segrare, och det tar oss ju direkt till nästa skräll.

Svinto vinner brännbollsyran!

Svinto som inför i år tappat en av deras bästa spelare i Simon Ingvarsson till Fantomen BC går hela vägen och vinner cupen (Mina tankar går till dig Simon). För att ta sig till seger så slog man ut Kenya, Traktor MS, Dom Röda, Burnouts och Raska Taskar. Svinto ska ha en eloge då de har gjort jobbet i 6 raka matcher, de hade egentligen ingen riktigt enkel match då Kenya är ett svårt 16-dels lag, Traktor MS i 8-del , även om det är ett oseedat lag har många rutinerade spelare i laget, Dom Röda i kvart, ett stekhett Burnouts i Semi och Raska Taskar i final.

Mot oss gjorde Svinto en bra match, de började slå inne och var nära utebränning ett par gånger men de redde upp det varje gång och slutade med en ledning på 7 poäng. Här måste jag nämna Lisa Sjöström, en av Svintos tjejer som klev in före killarna som åttonde slagare (med två tjejer på banan) och räddade dom från utebränning. Hon träffade även ett antal gånger som sjunde slagare och var en av deras viktigaste kuggar i innespelet. När vi sen byter så gör även vi en fin inneomgång i runt 10 minuter och ser ut att gå mot en seger då vi ligger under med några få poäng och har rätt mycket folk på banan. Det räcker med att hissa runt 1-1 men får inte till målgången alls utan mycket ogiltiga slag. Detta gör att vi slutar med för mycket folk på banan och Svinto vinner med några poäng.

Sen tittade jag inte så noggrant på resterande matcher men Svinto gör jobbet i semifinalen och i finalen börjar man inne och klarar sig från utebränning och byter på 4 poäng. Raska slår sedan och tar rätt många bränningar och då matchen är över så har de bara knappat in ett poäng.

Roligt för cupen med en ny segrare och att det rörs om en hel del i grytan.

Burnouts kommer trea

Vi mötte Burnouts tidigt i slutspelet för tre (?) år sedan och det var ett väldigt tight möte där det bara skilde några poäng. Ända sen dess så har jag hållit dom högt och sen namn/temabytet så känns det som att dom har fått en nytändning. De var med i första upplagan av seriespelet och kom i år till semifinal i förcupen. Jag visste att dom hade potential men trodde kanske inte att de skulle ta sig riktigt såhär långt, inför yran så skrev jag att BK Rel skulle få bekänna färg tidigt och mycket riktigt så slår Burnouts ut BK Rel. Det ska tydligen ha varit lite stolpe in då Burnouts varvade på sista slaget, med viss hjälp av en barnvagn (?), och vinner med nåt poäng. När de i matchen efter vinner mot Bullen så slår Mattias Löfgren in i expo området och varvar även denna match. Det verkar som att Johan Boström har fått sig en konkurrent i längdslagning ;)

Fantastisk roligt att se ett utklätt lag i toppen, Fantomen har ju tidigare haft monopol på det.

Stort grattis till Burnouts, hoppas se er i toppen många år till.

 

Seedningslistan

Här ser ni seedningslistan enligt kommentarsfältet här på bloggen, jag orkar inte dubbelkolla att allt stämmer men någon lär ju påpeka om det är fel.

 

1 Svinto
2 Raska
3 Burnouts
4 BCZ
5 Röda
6 Salming
7 Bullen
8 Västteg
9 Traktor MS
10 Fantomen BC
11 BK Rel
12 Mighty Blackouts
13 Booyaka
14 Schas-Ove
15 Ubermensch
16 Sehlberg
17 Kenya
18 Esox
19 ÖRS White
20 Boston Bruins
21 Hvorte Hvar
22 Gnimlas Crew
23 Pappa betalar
24 High Rise
25 Medvind
26 Ett asbra namn
27 Kebabnekajse 1
28 Loco Bob
29 Utopi
30 KonTroll
31 Gaypolisen
32 Lokal

 

Det kommer med andra ord bli en extremt spännande lottning nästa år. Tittar man på de olika grupperna så finns det klart svårare motstånd, speciellt i 9-16 gruppen finns det obehagligt motstånd i BK Rel, Ubermensch, Sehlberg och Fantomen. Inget ont om Booyaka, Schas Ove, Traktor MS och Mighty Blackouts men jag vet vilka jag hellre hade mött i en 8-del…

Nu blickar vi framåt och laddar inför kommande cuper, nästa stopp är Masters den 9 Juli.

 

(Jag har inte glömt bort tippningen, hold your horses)

8 kommentarer

Nationaldagscupen 2016

Av , , 6 kommentarer 2

Ja då var årets upplaga av Nationaldagscupen färdigspelad och Salming står som slutsegrare efter stabilt slagande i finalserien.

Cupen hade ett lite nytt och intressant upplägg då det dels var en annan turneringsform samt att det var lite andra regler.

Tittar vi på reglerna så fick innelaget börja med 1 poäng (samt att de vann på lika) samt att innelaget hade möjlighet att ta en ~30 sekunders timeout en gång per match.

Jag är nog egentligen positiv till de här förändringarna, timeouten känns som en bra grej. Jag skulle till och med kunna tänka mig att ändra det så att varje lag hade en timeout per match, sen får man välja att ta den som utelag eller innelag. Ser egentligen ingen anledning till varför det ska vara begränsat till laget som är inne för tillfället.

När det kommer till 1 poängsledning så avgjorde det åtminstone en match den här dagen, jag vet inte riktigt om det här ändrade lagens val då man vann lotten. Jag resonerade så att då vi spelade på ett slag (i finalserien), i rätt kraftig motvind så kändes det som att matcherna inte skulle avgöras på att innelaget spelade medvetet snålt och byta med stor ledning. I och med detta så är 1½ poäng det som kan tippa vågskålen åt sitt håll. Nu blev matcherna i finalserien aldrig så tighta då ett av lagen alltid brände ut sig medans det andra klarade sig. Dock så bytte lagen på +-2 poäng i de matcherna utan utebränningar så dom där 1½ poängen känns ändå relevanta.

 

När vi tittar på själva turneringsformen så var det 3 grupper a 5 lag där alla möter alla. Varje grupp spelade då på 2 banor vilket gjorde att alla lag fick spela 4 matcher på 5 omgångar (man dömde den sista). Från varje grupp gick tre lag vidare och man bildade då semifinalsgrupper.

 

Grupperna såg ut enligt följande: (Står i ordning efter hur gruppen slutade)

 

Grupp 1:                                Grupp 2:                      Grupp 3:

BK Rel                                    Dom Röda                  Salming
Überslice                               Bränn inte bullen       Lokal
Burnouts                                Plakat Pirat                 SKS
Boston Redsox                    Don’t stop believin’    Schas Ove

BBITNBB                               Magnum P.I.                Kenya BK

 

Det betydde alltså att det blev tre semifinalsseriee som såg ut enligt följande:

 

BK Rel
Bränn inte Bullen
SKS

Dom Röda
Lokal
Burnouts

Salming
Uberslice
Plakat Pirat

 

Resultaten blev ”som förväntat” och gruppettorna vann även sina semifinalsserier.

 

Finalserien bestod alltså av Salming, BK Rel och Dom Röda

Match 1:

Salming – Dom Röda

Dom Röda vann lotten och började inne, gjorde en medioker innerunda och brände ut sig en gång. Det var rätt kraftig motvind på den här banan så det var inte på något sätt över pga utebränningen. Efter bytet så ligger Salming illa till några gånger men de reder upp det och vinner till slut med 8 poäng.

Match 2:

Dom Röda – BK Rel

Dom Röda vann lotten och började den här gången ute, BK Rel klarar sig utan utebränningar men byter med 2 poängs underläge efter en rätt dålig avslutning. Dom Röda klarar inte att transportera sig runt utan bränner ut sig två gånger och BK Rel tar en komfortabel seger med ~20 poäng.

Match 3:

Salming – BK Rel

BK Rel börjar ute och Salming klarar sig utan utebränningar och byter med en 4 poängs ledning. BK Rel börjar riktigt stabilt och halvvägs in i matchen ser det ut som att de går mot en stabil seger då de har hämtat igen ledningen och rullar på bra. Dock så håller det inte i sig hela vägen utan de bränner ut sig tre gånger och siffrorna rinner iväg lite. Minns inte vad det blev men gissar på 20-30 poäng.

 

Vinnarbilden

 

Salming ställde upp med fullt lag förutom Johannes. BK Rel saknade Rickard, Simon, Lindman, (Knutsson?) och Helene och hade lånat in Rikard Höög, Fredrik Höög, Anton Alex, Peter Nyström. Dom Röda saknade Kabbe, Adde och Olle och hade lånat in Jimmy (Traktor MS), PA (Uber) samt Johannes (Medvind)

 

Tittar man på övriga prestationer så gjorde Plakat Pirat en bra turnering då de lyckades vinna över Bränn inte Bullen i gruppen samt hade en riktigt tight match mot Don’t stop believin’ som de förlorade med ett ynka poäng, annars hade de knipit andraplatsen i gruppen.  Kenya gjorde en svag turnering (resultatmässigt) och förlorade samtliga sina matcher. Då man spelade eller dömde hela tiden så har jag tyvärr inte så bra koll på hur dom andra matcherna gick.

En relativt enkel sak att ändra till nästa år är att fästa slag/brännplatta i marken så att de inte går att flytta på, var lite problem med att slagplattan sakta men säkert flyttades fram.

Som att avsluta vill jag bara lyfta på till hatten till Jörgen och gratulera till ännu ett lyckat arrangemang och fint väder. Blev mycket att spela 8 matcher men kul att alla lag får spela rätt många matcher. Tyvärr känns det inte riktigt lika lovande nästa år då yran spelas 2-3 Juni och Nationaldagscupen skulle spelas på tisdagen direkt efter yran. Det känns lite tätt inpå då alkoholen just hunnit ta sig ur systemet och kroppen knappt hunnit börja återhämta sig. Men vi får se!

6 kommentarer

Stort intresse för Nationaldagscupen

Av , , 3 kommentarer 4

Det verkar som att Nationaldagscupen prickade helt rätt det här året, vissa år har det varit lite småsvalt intresse men med det fina vädret i årets yra och kanske även att så många lag gick bättre eller sämre än de trodde gör att många är sugna på revansch.

Trots att informationen om cupen gick ut mindre än en vecka innan cupen ska gå av stapeln så har man uppnåt maxantalet av lag redan efter några dagar.

Följande lag är anmälda:

Dom Röda

Bk Rel

Salming

Burnouts

SKS

Plakat Pirat

Magnum P.I.

Schas Ove

Überslice

Don’t stop believin

Lokal

Bränn inte Bullen

Kenya Bridge klubb

Burnball is the new Baseball

Boston Redsox

 

Roligt att det har kommit nya ”stammislag” i form av Don’t stop believin och BBITNBB. Det kommer vara ett par jobbiga år i början för dem men jag hoppas att dom biter i och inte blir nedslagen bara för att man inte går långt i cuperna. Det är otroligt nyttigt att spela sommarcuperna, dels för att du får många bra matcher men du får även kika på andra lag och se hur dom spelar. Förhoppningsvis kan man då lära sig något från dom.

Vi fick möta Magnum P.I. i 32-del i år och de var mycket bättre än jag på förhand trodde och jag var på riktigt nervös, vi började inne och avslutade dåligt så ledde bara med 7 poäng i bytet (2-slag). De hissade runt sig riktigt stabilt och det var inte förens i slutminutrarna vi kunde nypa en flack boll och bränna en person, som närmast var det nere på 2-3 poäng men slutade nog med 5-6. Ska bli kul att se om de gjorde en kanonmatch eller om de är så bra.

Som favoriter i den här cupen håller jag nog BK Rel, dels för att jag inte vet vad Salming ställer upp med för lag samt att Rel kommer spela med bröderna Höög och det är två rätt skapliga inhoppare.

3 kommentarer

Domarfrågan, here we go again!

Av , , 20 kommentarer 2

Som vanligt efter brännbollsyran så har domarskandalerna duggat tätt, någonting som är svårt att missa på sociala medier. Det är feldömda sneslag, konstiga bränningar eller någon som inte kan reglerna.

Jag har full förståelse för att man är bitter på domarmissar i olika hög grad, men jag tycker inte att ett framgångsrecept är att skylla sin eventuella förlust på domarbesult. Det här är någonting som händer i alla sporter och har hänt i alla år i brännbollsyran. Det är inget nytt sen brännbollsyran tog över cupen och det kommer finnas kvar i många år till så jag kommer inte fokusera så mycket på själva domarna. Gustav har gjort allt han kunnat för att hitta bra domare och han kommer fortsätta göra samma sak.

Det jag istället väljer att fokusera på, och det som kommer gynna dom som anammar samma filosofi, är frågan: ”Vad hade jag kunna gjort för att det här inte skulle hända?”

Det är alltid enklare att skylla på andra, det var någon annan som missade sin markering, någon annan som inte gjort sin del i grupparbetet, någon annan som glömde ställa in osten i kylskåpen (men alla vet att det var jag och inte Frida som glömde osten på bordet) osv. Men det är också kanske det minst självutvecklande man kan göra. Vi vet vid det här laget (efter år av gnäll och diskussioner) att det kommer finnas dåliga domare som dömer vissa matcher i brännbollsyran. Vad kan jag göra för att det inte ska förstöra min brännbollsyra då? Jo, om man går fram och pratar med domaren så märker man ganska tydligt om den är insatt i sporten eller inte. Fråga domaren hur mycket den har dömt, vad får man poäng för? Är det något som är oklart innan match? Känner sig poängräknaren trygg i att räkna poäng eller ska man hitta någon som kan hjälpa dom? Det finns alltid någon i publiken som kan tänka sig att hjälpa att räkna, inte ha huvudansvaret men vara ett extra öga.

Att döma en sport utan att ha bra koll på reglerna är något som är grymt jobbigt, du vet att varje domslut du tar kan vara fel och att det blir ett jävla liv om du tar beslut som är fel. Jag har svårt att tro att någon skulle bli upprörd och man dubbelkollade så att dom hade koll på reglerna. På det här sättet så undviker man de stora misstagen, de kommer räkna poäng för varje missat slag, lyra kommer ge poäng till utelaget och inte till innelaget, man spelar med 8 spelare på banan och inte 12.

Om man konsekvent gör det här före varje match så är jag rätt säker på att dom största problemen undviks.

När det kommer till mindre feldomslut som att domaren tar en bränning då kondomaren säger nej, en hög boll som är ute men blåser in blåses som sned, en bränning där domaren står i dålig vinkel osv så är det saker man får leva med. Min och din syn på saken kommer vara färgad och vi kommer alltid att se något som är till vår fördel. Och ibland blir det fel domslut, det händer i alla sporter på alla nivåer och det är bara mänskligt.

Vad kan då jag göra för att minska vikten av dom här domsluten?

Svaret är jobbig med enkelt. Och det är att spela bättre, sätt dig inte i situationer där det är domaren som avgör om du vinner eller förlorar. En tight bränning hade undvikits om du slagit lite högre eller sprungit lite snabbare, snedslaget hade inte varit tveksamt om du slagit den lite rakare. Det är någonting jag/du själv kan påverka. En domares bedömning kan man inte påverka, och att klaga på det är totalt meningslöst och allt som händer är att du blir irriterad och spelar sämre.

Självklart vill jag att domarna ska bli bättre och bättre, men jag tänker göra mitt för att försöka undvika att min nästa yra tar slut på grund av ett domarbeslut.

(Självklart vill jag också att Gustav o co ska fortsätta jobba på sitt håll också)

 

 

20 kommentarer

Nationaldagscupen

Av , , Bli först att kommentera 6

Nationaldagscupen spelades inte förra året men den kommer gå av stapeln nu i år. Det är en cup där man har chansen att kräma ur det sista av brännbollspeppen man byggt upp i Maj. Brukar oftast vara en välarrangerad cup och jag hoppas att många lag ser till att ta vara på chansen att spela!

Följande info är från Jörgen Nilsson som anordnar cupen:

NATIONALDAGSCUPEN 6/6

Jörgen Nilsson arrangerar i samarbete med IKSU brännboll Nationaldagscupen.
Cupen spelas 6 juni kl 10.00 på Mariehemsängarna vid björkarna nedanför Berghem.
Max antal lag är 15. Kostnad 300. Anmälan till Jörgen på 070-2730064. Kommer att finnas mat (parisare) och läsk.

Bli först att kommentera