Vad är det som gör att publiken ogillar ett lag?

Om man tittar på två lag som måste anses ogillas av publiken så är det BCZ och BK Rel. Vad är det dom här två har tillsammans?

Båda lagen är framgångsrika i yran, de har en seriös attityd och kan emellanåt ha/ha haft en kaxig samt att de har alltid haft en uttalad målsättning att vinna så många brännbollsmatcher som möjligt. Jag tror att detta är tre faktorer som spelar stor roll huruvida publiken kommer ogilla ett lag eller inte.

BK Rel har fått motstå mycket hat för att de har gjort det bästa som reglerna tillät. Man har ju hört om yror då tjejerna dubbelmissade (nästan) hela cupen för att de skulle få in snabba poäng. Men om du siktar på att vinna och det är det överlägset effektivaste sättet att få poäng, varför skulle du inte göra det? Se bara gruppspelsmatchen Svinto vs Raska där Raska spelade sin karaktäristiska brännboll och Svinto gick in och dubbelmissade, slutade föga förvånande till seger i Svintos favör.

BCZ började senare men även dom har gjort sitt bästa för att få enkla poäng (Arken hittar ständigt finurliga sätt att dutta ut bollen på). Detta är väl kanske inte slag som får det att pirra till i magen hos publiken men samtidigt så tillåter reglerna det och då är det ju antingen upp till motståndarna att sätta stopp för det eller för arrangörerna att ändra reglerna.

Visst, det här är väl inte det roligaste att titta på. Men det är inte filmningar och förstärkningar i andra sporter heller.

Det är lite trist att det här är saker som kan vända publiken mot en då att vara framgångsrika, att ha en tydlig målsättning och att vara seriösa är något man borde se upp till och gör i många andra sporter. Det är inte många som ogillar Barca för att de vunnit la liga många gånger.

Men sen har vi även exemplet med Salming som kanske inte är några publikfavoriter. De stämmer bra in på en tydlig målsättning, seriös attityd och stora framgångar. Dock så kvalar många från det laget in på top 20 listan av ödmjuka och trevliga spelare och har inte alls den kaxiga attityden. Dom är däremot väldigt seriösa och spexar inte, men är det verkligen något negativt då vi vill få brännbollen att bli mer seriös?

Jag tror att det krävs att man uppfyller delar av alla tre (och mycket av minst 2) för att publiken ska heja på motståndarlaget.

Ett exempel som styrker detta är  lokal, de har en tydlig målsättning, är väldigt seriösa och har en rätt kaxig attityd men saknar stora framgångar i yran och de har inte publiken mot sig. (2 av 3)

Så är man ett lag som inte skyr några (tillåtna) medel för att vinna och är seriösa och gärna lite kaxiga så kan man kanske räkna med att inte bli några publikfavoriter då framgångarna börjar komma.

Är det här något unikt för brännbollen eller har ni exempel på liknande fall från andra sporter? Är detta ett problem för brännbollens framtid eller kommer publiken alltid att ogilla någon?

8 kommentarer

  1. Mike

    Det mest tragiska laget är ju Salming. Menlöst lag. Menlösa typer. Övriga topplag har ju iaf byggt sina lag med karaktärer. Det är kul att se dom spela! Ingen hatar väl Salming för att de är så fullständigt menlösa.

  2. Brink_ÖRS

    Skulle abslut inte säga att Salming är menlösa och ska inte heller säga att de är tråkiga att titta på. Jag tycker att det finns ett oerhört underhållningsvärde i att se et lag slå så oerhört säkert som Salming gör, finalen förra året var helt overklig fårn Salming.

    Jag måste säga att jag tycker att det ”hat” som uppstår mot vissa lag som faktist kan förstöra matcher. Jag tycker personligen att det finns alldeles för många mather där publikens beteende mot lag som de ogillar har påverkat matchen för mycket. Det är på något sättt dags för Yran att på något sätt lösa de problem som finns. Förra året gick det riktigt snett i en match och det finns flera fal där jag personligen tycker att Bruins klack har betett sig riktigt illa. En bra klack kan absolut vara en stämningshöjare men de senaste 2 åren har det enligt mig blivit värre än det var tidigare.

    Sen kanske man kan tilläggga att jag alltid har varit och alltid kommer vara en mostsåndare till all pyroteknik, framförallt som under Yran när det är alohol inblandat. Det borde total förbjudas på ängarna och de ”vakter” som finns där borde beivra det.

  3. Hjelmér

    Kul att du tagit över bloggen Jeppe! Är säker på att du kommer göra ett bra jobb.

    Tror framgångsfaktorn är den enskilt viktigaste faktorn. Det blåser alltid hårdare på toppen. Därför kommer samma förseelser alltid slå hårdare på den som vinner. Det finns alltid någonting att hitta som man kan klanka ner på.

    Det är tex möjligt att BK Reel använde sig av dubbelmissar i större grad än andra. Men för att kunna göra det måste man ha bra stabilt slagande att backa upp det. Hur många lag som hade gjort samma sak men saknade slagtryggheten får vi aldrig reda på. Eller för den delen hur många som försökte men misslyckades och blev utbrända.
    Samma sak gäller i princip alla idrotter i fotboll är det ”alltid” vinnaren som filmar, förstärker, får straffar, utvisningar med sig. Men att alla andra lag gjort samma sak på vägens gång glöms oftast bort.

  4. Pelle. T

    En reflektion, tycker inte man kan jämföra filmning med dubbelmiss. En filmning är ett regelbrott, en tjuvstart är ett regelbrott, när brännaren ropar bränd innan han tagit bollen är ett regelbrott.
    En dubbelmiss är inget regelbrott eller snarare var inget regelbrott. Tycker det är bra att regeln ändrades till slut.
    Sen har vi en annan intressant historia om ”dutten” . Den är lång. Tar den senare.

    Pelle. T BK REL

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Du har rätt i att de kanske inte är helt jämförbara, det jag menar är bara att båda två är någonting du gör för att få en fördel till ditt lag som publiken inte gillar. Sen tycker jag inte att det var fel att dubbelmissa, man måste spela utifrån reglerna och det är först då arrangörerna och spelarna måste reflektera om de bör ändras eller inte. Jag tycker snarare ni har fått oförtjänt mycket skit för det.

      Finns ju liknande exempel i andra sporter, t.ex. The Gretzky rule att Gretzky var för bra i 4 mot 4 så Oilers kunde starta ett slagsmål och därefter få 4 mot 4 eftersom en från varje lag blev utvisad. Tror det krävs sånt för att en sport ska utvecklas.

      /Jesper

  5. Kenta

    Lustigt att Du Pelle tar upp just det med att brännaren ropar bränd innan han har bollen, vill minnas att Lokal åkte på bränning i kvartsfinalen i Bollnäs förra året precis på de sättet 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.