Silly Season – Eller månaderna då 17-32 lagen dör ut.

Vad menar jag med den här rubriken då?

Att börja med så vill jag konstatera att det behövs en riktig eldsjäl i varje framgångsrikt brännbollslag som orkar lägga ner tid och energi på att dra ihop folk, boka matcher osv osv. Utan den här eldsjälen så är det lätt att ingen tar tag i det och det i slutändan blir lite hattigt och inte särskilt bra. Varje lag behöver en person som agerar klister, tänk Eric i Salming, Pelle i BK Rel, Arken i BCZ, Davva i Bullen, Micke i Plakat osv. Hur hör då detta ihop med silly season?

Nämligen så att under Silly Season så jagar topplagen (ja, egentligen alla lag) efter spelare att fylla ut sin trupp med. Oftast så är det någon som flyttat, någon som lagt av, bokat en utlandsresa eller tappat suget och man måste hitta bra ersättare till sitt lag. Alla lagledare där ute vet att detta inte är det enklaste att göra. Då det är näst intill omöjligt att hitta helt nya spelare som platsar i ett topplag direkt (typ Hanna Elfving) så går man istället och kollar vad det finns för duktiga spelare i andra lag som kan tänka sig att byta lag. De spelare man då först kommer att tänka på är just de här eldsjälarna jag tidigare pratar om. De har oftast en vilja att vinna, är duktig och prioriterar brännboll. Det är med andra ord en spelare du gärna värvar till ditt lag.

Men vad händer då när man plockar bort en sån här spelare ur ett lag, vad händer med laget? Jo självklart så försvagas laget ordentligt. Det är inte säkert att det blir så illa som rubriken föreslår men troligtvis så kommer de inte att få en bättre placering än föregående år.

Några exempel på såna här värvningar är:

Olof Bylund till Salming: Här tappar Smashboosters sitt ”bread and butter”. Nu har jag inte följt Smash slaviskt men jag kan tänka mig att Olof har räddat dom ett antal gånger med sitt stabila spel.

Oscar Nilsson till Salming och Hugo Hägglund till Lokal: Styva 2.0 tappar två viktiga spelare. Är det början på slutet för dem? Vi får se vad Jörgen lyckas med.

Andrea Swärd till BK Rel: Otroligt tungt tapp för über som kan få det jobbigt i år.

Stefan och Jeanette till BK Rel: Hjärnsläpp kom inte upp till samma nivå igen efter att de hade lämnat

 

I längden tror jag att värva på det här sättet kommer att skada återväxten och topplagen kommer vara samma under en längre tid. Kulturen att lagen bara är ditt kompisgäng suddas sakta ut, även om många lag fortfarande har en stomme som ser ut så tror jag att toppen kommer bli mer blandlag och mindre kompisgäng. Etablerade spelare pratar ofta om ”Fler lag till sommarcuperna!”. Jag tror den målsättningen blir svår att uppnå om eldsjälarna värvas bort från 17-32 lagen till topplagen.

Vad säger ni, är detta vägen mot en mer professionell sport eller dödar det brännbollssjälen?

 

/Jesper Karlberg

En kommentar

  1. Kapten Plakat

    Det är väl både och. En sport med en väl utvecklad elitnivå skapar ju ett större glapp ner till kompisnivån. Det man kan hoppas är väl att så många lag som möjligt satsar mot att bli elitlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.