Brännbollens motsvarighet till Lars Johansson

En vild gissning är att ännu färre vet vem jag syftar på den här gången. Belichick har ju åtminstonde ett unikt namn! Vem är då den här Lars Johansson?

Jo, Lars Johansson är ”spindeln i nätet” (svider lite att citera wikipedia) inom Skellefteå AIK, han har jobbat som sportchef sedan 07/08 och GM sedan säsongen 12/13. Han har på några år lyckats göra SAIK till ett powerhouse inom svensk ishockey, detta har han gjort genom hårt arbete och smarta beslut. SAIK är ju även kända för att träna mycket och hårt och efter att ha läst denna intervjun så kommer ni inse att det inte är helt olikt attityden hos brännbollens egen Eric Boström från Salming. Dock måste man ge Eric the upper hand jämfört med Lars Johansson då Salming  lyckats vinna VM tre år i rad och SAIK msislyckades med att vinna ”SM” tre år i rad.

Eric NY

Utöver en näsa för brännbollstalanger så är karln en jävel på fantasy hockey och har nog snart åkt jorden runt på vinster från sin alternativa karriär. Prispengarna i yran bleknar i jämförelse!

Här kommer intervjun!

Hej Eric! Hur känner du inför årets brännbollssäsong?

Jag tycker att det känns både roligt och spännande. Dels för att det känns som att många lag är väldigt taggade just nu, men även för att det känns bra i vårt eget lag. Vi har några nya spelare i laget och det blir extra roligt att följa deras utveckling.

Som du säger så har ni värvat in ett par nya spelare under den här offsesonen, och om man tittar på er historia så har det skett en hel del värvningar. Vad har du för filosofi då det kommer till att bygga lag?

Min filosofi är väl egentligen i grund och botten att jag vill ha ett lag där alla spelare har samma ambition med sitt spelande. Personligen ville både jag och Johan spela brännboll seriöst så när jag startade laget 2007 så försökte jag hitta spelare som jag trodde kunde ha samma motivation och målsättning som oss. Det var lättare sagt än gjort och jag hittade väl egentligen ”bara” Petter, Johannes och Anton som jag kände hade samma ambition som oss. De första åren spelade vi bara med 9 spelare och hade bland annat även min pappa och min farbror i laget. Med tiden har max antal spelare ökat i brännbollsyran och vi har hittat fler och fler spelare som har samma ambition som oss övriga.

Att vi har värvat många spelare genom åren har delvis berott på att vi har velat utöka truppen från 9 spelare (som vi hade vid starten) till 12 spelare. Men sedan har även dubbla graviditeter, skador/sjukdomar, flyttar och folk som har valt att sluta gjort att vi har varit tvungna att ta in nya spelare. Nu känner jag att vi börjar ha ett ganska komplett lag där alla har samma ambition, så förhoppningsvis ska vi inte behöva göra så många förändringar i framtiden.

Kul att höra att du känner dig nöjd med nuläget, ni har ju onekligen gått bra de senaste åren så du verkar ha prickat rätt. Om du skulle försöka peka ut den viktigaste egenskapen en brännbollsspelare kan ha, vilken skulle det vara?

Tråkigt nog så måste jag nog säga att träningsvilja är den viktigaste egenskapen om man bara ska plocka ut en egenskap. Har man hög träningsvilja och ett tydligt mål med brännbollen så kan nog de flesta bli duktiga brännbollsspelare. Om man kollar mer på de spelmässiga egenskaperna så skulle jag säga att träffprocenten är det klart viktigaste för att bli en bra brännbollsspelare.

Ja, man brukar ju säga att ”practice makes perfect”! Om nu någon i Salming skadar sig och du fritt får välja bland yrans alla spelare, vem hade du värvat?

Det beror kanske lite på vem som blir skadad och det finns väldigt många duktiga brännbollssplare att välja bland. Men om man tar alla faktorer in i bilden så skulle jag säga att Olle Fahlström från Vi är bäst i medvind är en spelare som jag tror hade passat väldigt bra in i vårt lag.

Ja Olle är onekligen en klasspelare! Nu har vi pratat om nutid och dåtid så jag tänker att vi rör oss mot framtiden. Hur tror du Salming ser ut som 10 år?

Det är alltid svårt att säga vad man tror och 10 år är väldigt länge, men jag kan säga vad jag hoppas.

Om vi räknar med Karin som är gravid i år så har vi just nu 10 spelare som är mellan 17 och 27 år gamla. Min absoluta dröm är att samtliga dessa 10 spelare fortfarande spelar i Salming om 10 år. Många brukar säga att man är som bäst i brännboll när man är omkring 30-35 år, så om alla dessa spelare fortsätter så är dom 27-37 år om 10 år och då är förhoppningsvis vi i vår ”prime” som brännbollsspelare och lag.

Hm, ja då var att vänta ut er inte en legitim taktik alltså… På tal om medelålder så är det en rätt hög medelålder bland topplagen i brännbollen och det är dags för lite föryngring. Vad har du för tips till unga lag som vill göra samma resa som ni har gjort?

Jag tror att det är viktigt att ha en stark ”kärna” i laget. Vi har många spelare som umgås mycket på sidan om brännbollen och det är nog viktigt för att kunna hålla ihop ett lag på längre sikt. Det kommer alltid vara så att spelare flyttar, är skadade, gravida eller av andra skäl inte kan spela ett år, men om man har en stark kärntrupp så tror jag att man klarar av att överleva sånt.

Sedan tror jag, som jag tidigare redan nämnt, att det är viktigt att alla spelare har hyfsat samma ambition med sitt spelande. Dessutom måste man vara beredd på att det kanske inte kommer att gå jättelätt från en början. Man får helt enkelt leva med ett gäng förluster till en början innan man kan börja sin klättring uppåt.

Så till alla unga ambitiösa där ute så är det bara att sätta igång! Som en avslutning skulle jag vilja testa din förmåga att se in i framtiden. Vilket tror du är nästa lag att ta sig till seminfinal (som inte redan varit där)

Oj, nu måste jag ju tänka lite över vilka lag som inte har varit i semifinal än.

Ska jag vara helt ärlig så tror jag faktiskt att det kommer ta ett par år innan det kommer något nytt semifinallag, eftersom att de flesta topplagen just nu redan har varit i semifinal någon gång tidigare.

Laget som resultatmässigt är närmast just nu är High rise or a slice med sina två raka kvartsfinaler, men jag tror inte att de kommer gå hela vägen till semifinal.

Jag säger att Lokal är nästa nya lag som går till semifinal, men att det kommer dröja några år.

Ok, nu vet jag några som kommer läsa detta med ett leende på läpparna! Jag vill tacka för dina svar och önska dig lycka till! Ses på ängarna

En kommentar

  1. Kabbe

    Gillar kopplingarna till andra sportprofiler! Trots att jag på förhand inte kände till någon av dem 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.