Nationaldagscupen 2016

Ja då var årets upplaga av Nationaldagscupen färdigspelad och Salming står som slutsegrare efter stabilt slagande i finalserien.

Cupen hade ett lite nytt och intressant upplägg då det dels var en annan turneringsform samt att det var lite andra regler.

Tittar vi på reglerna så fick innelaget börja med 1 poäng (samt att de vann på lika) samt att innelaget hade möjlighet att ta en ~30 sekunders timeout en gång per match.

Jag är nog egentligen positiv till de här förändringarna, timeouten känns som en bra grej. Jag skulle till och med kunna tänka mig att ändra det så att varje lag hade en timeout per match, sen får man välja att ta den som utelag eller innelag. Ser egentligen ingen anledning till varför det ska vara begränsat till laget som är inne för tillfället.

När det kommer till 1 poängsledning så avgjorde det åtminstone en match den här dagen, jag vet inte riktigt om det här ändrade lagens val då man vann lotten. Jag resonerade så att då vi spelade på ett slag (i finalserien), i rätt kraftig motvind så kändes det som att matcherna inte skulle avgöras på att innelaget spelade medvetet snålt och byta med stor ledning. I och med detta så är 1½ poäng det som kan tippa vågskålen åt sitt håll. Nu blev matcherna i finalserien aldrig så tighta då ett av lagen alltid brände ut sig medans det andra klarade sig. Dock så bytte lagen på +-2 poäng i de matcherna utan utebränningar så dom där 1½ poängen känns ändå relevanta.

 

När vi tittar på själva turneringsformen så var det 3 grupper a 5 lag där alla möter alla. Varje grupp spelade då på 2 banor vilket gjorde att alla lag fick spela 4 matcher på 5 omgångar (man dömde den sista). Från varje grupp gick tre lag vidare och man bildade då semifinalsgrupper.

 

Grupperna såg ut enligt följande: (Står i ordning efter hur gruppen slutade)

 

Grupp 1:                                Grupp 2:                      Grupp 3:

BK Rel                                    Dom Röda                  Salming
Überslice                               Bränn inte bullen       Lokal
Burnouts                                Plakat Pirat                 SKS
Boston Redsox                    Don’t stop believin’    Schas Ove

BBITNBB                               Magnum P.I.                Kenya BK

 

Det betydde alltså att det blev tre semifinalsseriee som såg ut enligt följande:

 

BK Rel
Bränn inte Bullen
SKS

Dom Röda
Lokal
Burnouts

Salming
Uberslice
Plakat Pirat

 

Resultaten blev ”som förväntat” och gruppettorna vann även sina semifinalsserier.

 

Finalserien bestod alltså av Salming, BK Rel och Dom Röda

Match 1:

Salming – Dom Röda

Dom Röda vann lotten och började inne, gjorde en medioker innerunda och brände ut sig en gång. Det var rätt kraftig motvind på den här banan så det var inte på något sätt över pga utebränningen. Efter bytet så ligger Salming illa till några gånger men de reder upp det och vinner till slut med 8 poäng.

Match 2:

Dom Röda – BK Rel

Dom Röda vann lotten och började den här gången ute, BK Rel klarar sig utan utebränningar men byter med 2 poängs underläge efter en rätt dålig avslutning. Dom Röda klarar inte att transportera sig runt utan bränner ut sig två gånger och BK Rel tar en komfortabel seger med ~20 poäng.

Match 3:

Salming – BK Rel

BK Rel börjar ute och Salming klarar sig utan utebränningar och byter med en 4 poängs ledning. BK Rel börjar riktigt stabilt och halvvägs in i matchen ser det ut som att de går mot en stabil seger då de har hämtat igen ledningen och rullar på bra. Dock så håller det inte i sig hela vägen utan de bränner ut sig tre gånger och siffrorna rinner iväg lite. Minns inte vad det blev men gissar på 20-30 poäng.

 

Vinnarbilden

 

Salming ställde upp med fullt lag förutom Johannes. BK Rel saknade Rickard, Simon, Lindman, (Knutsson?) och Helene och hade lånat in Rikard Höög, Fredrik Höög, Anton Alex, Peter Nyström. Dom Röda saknade Kabbe, Adde och Olle och hade lånat in Jimmy (Traktor MS), PA (Uber) samt Johannes (Medvind)

 

Tittar man på övriga prestationer så gjorde Plakat Pirat en bra turnering då de lyckades vinna över Bränn inte Bullen i gruppen samt hade en riktigt tight match mot Don’t stop believin’ som de förlorade med ett ynka poäng, annars hade de knipit andraplatsen i gruppen.  Kenya gjorde en svag turnering (resultatmässigt) och förlorade samtliga sina matcher. Då man spelade eller dömde hela tiden så har jag tyvärr inte så bra koll på hur dom andra matcherna gick.

En relativt enkel sak att ändra till nästa år är att fästa slag/brännplatta i marken så att de inte går att flytta på, var lite problem med att slagplattan sakta men säkert flyttades fram.

Som att avsluta vill jag bara lyfta på till hatten till Jörgen och gratulera till ännu ett lyckat arrangemang och fint väder. Blev mycket att spela 8 matcher men kul att alla lag får spela rätt många matcher. Tyvärr känns det inte riktigt lika lovande nästa år då yran spelas 2-3 Juni och Nationaldagscupen skulle spelas på tisdagen direkt efter yran. Det känns lite tätt inpå då alkoholen just hunnit ta sig ur systemet och kroppen knappt hunnit börja återhämta sig. Men vi får se!

6 kommentarer

  1. Jörgen

    Är det bekräftat från Yran centralt att den ligger 2-3 juni? Jag ser en fördel här. Måndag 5 juni blir lite av en nationell återhämtningsdag med pizza och ipren på menyn. Sedan kan kanske Boston Bruins årgång 79 dra ihop ett lag till Nationaldagscupen (eller Toughest som den också kan kallas) då helgen blir lång och många åkt hem. Annars ligger ju Kristi Him också väldigt bra till med en röd torsdag.

  2. Kapten Pyrro

    Att som utelag få ta timeout, skulle givetvis kunna leda till att man tar en timeout för att ha möjlighet att störa innelagets slagande, försöka få ned innelagets tempo eller överlag försöka bryta en trend, precis som i all annan idrott med timeout.

  3. Stjärnskott?

    Alltid lika roligt att läsa bloggen.
    Har en önskan/fråga nu när förcupen, yran och nationaldagscupen är spelad. visst finns det några cuper kvar innan kalaset är slut, men det kanske går att göra något ändå. Skulle vilja ha ett inlägg som handlar lite om nya spelare/lag. Vilka har överraskat? Både lag och spelare. Några som skulle kunna spela i bättre lag? Helt enkelt vilka positiva överraskningar och nya stjärnskott som dykt upp. Vore intressant läsning, och vem vet, något topplag kanske kontaktar någon spelare där.

    Hur som helst, bloggen behövs och du gör det bra!

  4. Jonas

    Hej! Brukar alltid vara och se på yran (spelar inte själv) men tyvärr detta året kunde jag inte av olika orsaker. Hade därför uppskattat ett inlägg om yran så man får veta hur det blev som det blev (många skrällar). Med tanke på att det var 2 veckor sedan yran spelades klart tycker jag det är dags. //Jonas

    • Petra

      Inlägget kommer då besvikelsen lagt sig. Vi brännbollsnördar får helt enkelt hålla lite extra på dom röda i kommande cuper. Inläggsivern verkar korrelera en del med deras prestationer. Salmingbloggen har skrivit en sammanfattning du får hålla till godo med den till vidare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.