Kapsylslagets vara eller icke vara.

Förra helgen fick vi spela en förcup i bra väder, någonting som inte är helt vanligt då det tidigare år antingen varit stora vattenpölar på planen eller kallt så man helst spelat med lovikavantar. Vi fick även många tighta grupper och speciellt en riktigt bra grupp med Svinto, Salming och Bullen/Boston där det spelades många matcher där det behövdes ta in mycket poäng. Den slutade som ni kanske vet med en tre-vägs-tie där lagen låg +1, 0 och -1 i poängskillnad. Sen fick vi även ett slutspel som delvis spelades i rätt schysst medvind för innelaget.

För att vinna tighta matcher på två slag eller i medvind så krävs det att man slår mycket poängslag och ett synnerligen effektivt sätt att göra det på är att använda ”kapsylslaget”. Det jag menar med kapsylslaget är att du håller träet med tummen närmast knoppen och träet pekandes rakt ned mot marken. Du gör sedan en kort pendlande slagrörelse och håller i bollen tills du i princip har träet mot bollen. Detta är ett relativt lätt poängslag (jämfört med t.ex. hårda låga slag) som är väldigt svårt att försvara sig mot. Vi såg det användas mycket effektivt av Salming i förcupen. I deras kvartsfinal mot oss tror jag Emil Granberg fick in 7 poängslag trots att vi hade 4 personer på de första 3-4 metrarna. Måste ändå passa på att berömma Emil för hans uthållighet. Tror han sprang 7-10 varv per match.

Jag har ingenting emot att lag använder kapsylslaget, det är ett fullt lagligt och väldigt effektivt sätt att slå poängslag. Det går snabbt, är relativt lätt och är extremt svårt att försvara sig emot. Det är dessutom flexibelt, om motståndarna trycker fram för mycket kan du vrida upp och slå långt, om de lämnar en lucka i mitten har du stor yra att ”chippa” ut bollen på. Jag tycker man kan jämföra slaget med de gamla ”stötslagen” eller Arkens hammarslag. Skulle även, med lite välvilja, gå att jämföra med dubbelmissar innan man spelade med 1/2 slag bränd.

Den frågan jag skulle vilja lyfta är alltså följande: Borde man införa en regel som förbjuder slag som kapsylslaget? Ett förslag skulle kunna vara att man måste slå med lillfingret närmast knoppen. Lite som vid tekningar i innebandy.

 

Vad finns det då för argument för de båda sidorna?

 

För förbud:

– Tråkigt att se på: Som åskådare så är det roligare att se på långa placerade slag eller hårda låga slag istället för duttar.

– Överlägset effektivaste poängslaget: Ser man till svårighetsgraden i förhållandet till hur ofta det ger poäng så finns det ingen annan slagstil som ens kommer i närheten. Under förcupen så gick alla lag som mötte kapsylslaget fram med 4-5 personer för att kunna fånga upp bollen men lyckades ändå inte särskilt ofta. Man behöver inte dölja det heller utan kan basunera ut det och ändå lyckas. Tittar man på en spelare som är skicklig på att placera bollen på banan, som t.ex. Eric Boström, Johan Hjelmér eller Simon Hansson, så kan utelaget ändå välja att plocka bort vissa ytor för att tvinga slagaren ur sin comfort zone. Det går inte mot kapsylslaget. I längden så skulle det leda till att du mer eller mindre måste använda kapsylslaget för att konkurrera i matcher under gynnsamma förhålanden.

– Liknande slag har förbjudits: Tidigare har man genom att flytta kortslagslinje och infört olika regler motverkat att nya ”lätta poängslag” har blivit förbjudna. T.ex. Arkens hammarslag.

Mot förbud:

– Det är en naturlig utveckling av sporten: Brännboll är fortfarande en ung sport och man ska inte blicka bakåt utan se möjligheter. Istället för ett förbud mot slaget får lagen anpassa sig för att hitta ett sätt att motverka det.

– Det är inte alls så lätt som man tror: För att man ska kunna använda kapsylslaget så krävs det att resten av laget levererar då det ganska ofta blir ett poängslag utan att någon löper. Det ställer högre krav på resten av laget.

 

 

Vad tycker ni andra? Vad finns det fler för argument på respektive sidor och vilken sida står ni på?

 

13 kommentarer

  1. sorken

    Tycker ändå det är ett slag som ger väldigt mycket för tråkigt lite skicklighet, dem som faktiskt lägger tid på att smälla fina låga/hårda markslag och gör det bra är nog bland den absoluta toppen i tid som läggs på slagträning. Slaget är ju regelrätt men samtidigt så bör det vara något man kollar på i framtiden för egentligen skiljer det sig inte särskilt mycket från ”hammarslaget” och jag personligen tycker ändå att poängslag borde vara det svåraste att slå, en regel som lillfingret först skulle tvinga poängslagarna att bli skickligare vilket i sin tur skapar bättre spelare.

  2. Jag

    Sjukt intressant diskussion! Ska fundera vidare innan jag skriver. Jag och en vän funderade dock på namnet. Kapsylen känns inte bildligt rätt. Bra beskrivet av dig Jesper, men för någon som inte sett slaget slås är det inte sjölvklart hur ett kasylslag slås…Vi spånade och ”kofot” hade varit mer likt. Sen kom vi på att ”skidstav” också funkar. Då förstår folk mer bildligt hur man håller slagträet och hur man gör rörelsen. Haha, vad tror ni? ”Skidstaven” eller ”kofoten” , något som funkar :)?

    • Jesper Karlberg (inläggsförfattare)

      Skidstaven tycker jag blir lite fel rörelse, kofoten bättre. Men vanligtvis med två händer. Nästan samma rörelse som du gör då du pimplar. Jag använder bara kapsylen för det är det jag hört 🙂

  3. Micke

    Min första reaktion är, om det är så enkelt, varför gör inte alla lag det?
    Troligtvis för att det inte är så enkelt. Som du själv säger så krävs det först och främst att resten av laget levererar. Man står i princip över ett slag och jämfört med en dubbelmiss är det verkligen inte någon garanti att slaget går in.
    Jämför man det med hammaren så är det ett slag som har betydligt mindre marginaler för att gå in, i och med att bollen börjar så nära marken. Det är också svårare att få den kraft som behövs för att bli riktigt svårtagen. Blir den bara lite lös och/eller för hög går den rakt i händerna och är extremt lätt att ta.

    Men visst, vi kan säga att det är ett lätt slag att göra. Den är ju det i jämförelse med flacka över konerna. På långsikt tror jag att ett enkelt poängslag är det som mest talar för att svårare poängslag blir vanligare. Om det nu är så enkelt som vissa påstår och alla lag kan göra det hela tiden utan att man misslyckas. Det skulle betyda att det blir plus/minus noll mellan lagen. Jag ser två möjliga utvecklingar från det.
    1. För att vinna måste man då antingen få ut mer av sina poängslag än bara en poäng. Man måste få poäng OCH flytta spelare samtidigt för att kunna slå poängslag oftare och säkra sin vinst. Det tror jag många skulle anse blir roligare att titta på.
    2. Eller så måste man få ut mer av sina hissar än att bara flytta långkon. Man måste alltså oftare springa på eget slag och få till tvåkonerslöpningar för att kunna slå poängslag oftare och säkra sin vinst. Det skulle i förlängningen i sin tur kunna skapa fler bränning. Det tror jag många skulle anse blir roligare att titta på.

    Personligen tycker jag att om något så är det tråkigt att titta på en match där det kommer hiss efter hiss som alla springer på. Jag tycker det också är tråkigt att titta på försök efter försök med långa hårda icke lyror som man ska kunna springa på men som misslyckas och blir lyror. Det jag tycker är roligt att titta på är ett dynamiskt spel med många olika typer av slag!

    För att inte tala om när jag själv spelar. Det är betydligt roligare som utelag att veta att spelare slår på olika sätt och vi måste ha en plan för hur vi ställer upp mot dem, scouta spelare och vara snabba på att flytta runt när det kommer.

    Jag är närmare till att vilja tillåta hammaren än att förbjuda kapsylöppnaren. Men det ska jag erkänna att jag aldrig spelat i matcher där den används så jag är nog inte där heller.

  4. Nino

    Finns ju även ”kapsylslag” där man slår ett vanligt underhandsslag och träffar bollen långt ner. PH brukar göra den tex.

  5. Måns Nilsson

    Tillåt en bredd av slag. Bara kul att det finns olika sätt att spela brännboll. Förbjud Raska-hissande hellre 🙂

  6. Publiken

    Vad vill publiken. Ovissa jämna matcher är ju kul. Kapsyler och hissar är väl inte så upphestande.. Det är dom låga hårda slagen som det blir fart i spelet. Folk springer och med bra armar ute är stekfaktorn hög. För att uppmuntra det spelet kan ett poängslag som landar bakom bakre konerna ge 2 poäng. Teoritiskt kan ett lag ta igen 15 poäng på bara 5 slagare. Matcher borde vara oviss in i det sista då.

  7. Oskar

    Det jag funderade lite kring är mest hur beteende runt det här slaget skulle gå till.

    När man ”basunerat ut” att man ska slå ett kapsylslag och alla i utspelet flyttat in till några meters avstånd kanske man bör få stå för det?
    Inte snabbt ändra sig till att slå långt. Detta för att undvika den ökade risken att någon skadar sig. Till exempel att lägga till en regel mot att mitt i en ”slagrörelse” helt byta teknik, riktning och bana på slaget.

  8. Adrian

    Blir det någon tippning på slutspelet här på bloggen som det varit de 2 senaste åren? Tycker det är kul.

  9. teknisk sak

    Det jag undrar med dom här slagen är just om dom görs inom reglelverket? den mest omtalade kapsylslagaren just nu är Emil i Salming, kollar man tex matchen mellan Svinto och Salming så släpper han inte bollen alls innan slagträet träffar bollen, är inte det en regel att bollen ska lämna handen innan slagträet tar i bollen?

  10. Frank

    Om du är osäker så bör du nog läsa reglerna. Och om du verkligen såg den matchen så såg du att Emil alltid släppte bollen. Annars mosar han sin hand. Och det gör ju ont som fan.

  11. Peter Yber

    Nog är det roligare att se håra låga slag en kapsylslag, men det är kanske mer intressant att köra 4 halvlekar a 6-8 minuter. Med nuvarande system så avgör ju lotten vem som behöver chansa eller inte. Gör man en sådan ändring bör man samtidigt ta bort 5 poängsregeln för utebränning. Det är tillräckligt straff att alla måste slå igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.