CeciliaKalla

Tester

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag har tidigare skrivit lite om tester och om att sätta upp mål. För att kunna utvärdera om du är på väg åt rätt håll är det ganska fint om man har testresultat att jämföra med. Att bli starkare/snabbare/få bättre kondition kan de flesta relatera till, men vill man ha det på papper och vet HUR mycket bättre (eller sämmre) du är sedan starten så går det mesta att mäta.

Vi har inlett ett sammarbete med Fysiometrics som är ett företag som utför tester av olika slag.

Tex.

VO2maxtest- här mäter du ditt maximala syreupptag (maximal aerob effekt). Du får ett värde på den maximala mängd syre du kan ta upp under 1 minut och utnyttja i arbete. Hjärtats maximala pumpkapacitet samt muskulaturens förbränningskapacitet av kolhydrater påverkar VO2max.
Det här kan du genomföra på cykel, löpband eller rullskidor.

Laktattröskeltest- Här mäts laktatnivån i blodet under en ökad arbetsintensitet. Syftet med testet är att hitta den brytpunkt där laktatnivån ökar påtagligt i blodet (“mjölksyratröskel”). Informationen från det här testet kan sedan användas för att styra arbetsintensiteten i träningen.

iDXA: mäter bentäthet och kroppskomposition. Du får information om hur mycket av din kroppsvikt som är fettmassa samt fettfri kroppsmassa. Här mäter du även skelettets bentäthet.

Vill du veta mer?

Maila: [email protected] eller [email protected]

Jag kan inte göra en chin-bloggen

Av , , Bli först att kommentera 0

 

Jag förstår inte hur svårt det ska vara! Det här med att dra upp sig själv över en stång. Något som jag gärna skulle vilja klara av. Jag behöver inte göra 5 eller 10 st. Och absolut inte med 8 kg kettelbell på fötterna. Men på äkta, 1 chin- är det så mycket begärt!?

Nu i em träffar jag Julia och Caroline som ska åka vasaloppet tillsammans. Första gången för Julia och andra för Caroline. Vi har hunnit göra lite styrketester och nya skidor är införskaffade. Målet är att ta sig runt, gärna under 11,5 timmar. Jag kommer skriva lite om deras träning fram till vasaloppet här. I dag ska vi köra intervaller, på roddmaskin. Nu innan snön kommer blir det mycket träning innomhus, mycket grundstyrka och lite kortare pass. Men så fort snön lagt sig (320 meter på Nydala hörde jag det ryktas om) så blir det träning i spåret!

Stakintervaller

Av , , Bli först att kommentera 0

I fredags utmanade jag Hanna på stakintervaller nere på Plus.
Vi hade lite thight om tid så vi bestämde oss för att köra 6-8 st 2 minutare på SkiErg. Vi upptäckte, till bådas förtjusning, att man kan tävla mot varann. Du kan ställa in tiden, vänta på att din maskin synkar med kompisens och sen är det bara åka av!

Hur det gick? Tja, Hanna gjorde en stark start och körde över mig. Fast det tog jag igen under de resterande intervallerna.
Just nu står det 1-0 till mig. Hanna har planerat in löpintervaller till nästa gång. Och jag är glad att hon gör det- intervaller går så mycket lättare om man är två!

Ikväll blir det cykelintervaller- en stege, om du är sugen! Kl.19.00 i madrid!

Ny vecka, nya tag.

[email protected]

Cirkelträning

Av , , Bli först att kommentera 0

Från och med Torsdag den 11/10 kan du boka in dig på ledarledda pass i vår nya cirkelträningsyta uppe på Sport. Under cirkeln tränar du igenom hela kroppen fördelat på 10 styrkestationer. Eftersom vilan mellan stationerna är ganska kort och cirkeln innehåller konditionsmaskiner får även hjärtat jobba under tiden. Passen leds av Personlig tränare. Kom du med!

Tiderna för passen är:

Måndag 16.30

Tisdag 17.30

Onsdag 08.00

Torsdag 08.00

Fredag 13.15

Passen kan du boka som vanligt i bokningen.

Cecilia kalla

[email protected]

Trender som kommer och går.

Av , , Bli först att kommentera 0

 

Nu är det någon forskare i storbritannien som kommit fram till det här:www.svt.se/nyheter/vetenskap/tre-minuters-traning-i-veckan-racker.

Träningstrender kommer och går, precis som allt annat. I en allt mer sressad vardag kan det vara svårt att få tiden att räcka till. Och visst, 3 minuter i veckan kan säkert göra skillnad- om du inte gör något alls idag. Fast jag tror ändå på att göra något som är roligt, stimulerande och kanske socialt. Den bästa träningen är den som blir av.

www.fyss.se  rekommenderas fysik aktivitet med måttlig intensitet, i minst 30 minuter per dag. Utöver den motionen rekommenderas styrke-, konditions- och rörlighetsträning 3-5 ggr/veckan. Har du svårt att få in träningen i dag kanske du kan börja med en 30 minuterspromenad på lunchen? Då får du både frisk luft, solljus och kanske sällskap av en kollega? Och förhoppningsvis är du lite piggare på eftermiddagen.

 

 

Nytt försök!

Av , , 1 kommentar 2

Nu ska jag försöka lägga ut mina inlägg här med- så du kan kommentera Lotta! 🙂

 

Sist, och faktiskt minst(sjukt små fötter har hon iallafall!)

Namn: Hanna Ljungberg
Ursprung (var du är född): Ur-Umebo från Mariehem.
År på IKSU: Gör mitt första.
Buss eller cykel: Cykel.
Gammlia eller Nydalasjön: Gammlia.
Inne eller ute: Ute!
Gruppträning eller gym: Som gammal lagspelare, självklart gruppträning.
Favorit övning i gymmet: Explosiva benböj.

Hanna påpekade att jag nästan studsade in idag på IKSU. Och det gjorde jag nog, med tanke på att mina vadmuskler måste vara minst 5 cm kortare än i fredags. Lördagens Lidingölopp har satt sina spår i löparmusklerna. Men det är rätt sköna spår. Jag gillar Lidingöloppet. Det är en härlig folkfest- människor överallt som springer, äkta träningsglädje och pirr i magen för ett sjukgymnasthjärta!

Söndagen började med hotellfrukost och därefter ett besök på Sats spårvagnshallarna. Sjukt fint och sjukt inspirerande miljö att träna i! Vissa körde maxstyrka, andra jobbade på rörlighet och chins. Någongång under dagen funderade jag tillochmed på hur det skulle vara att bo i Stockholm. Två timmar senare, efter ett besök på centralen, var jag ganska säker på att det inte skulle vara någon bra idé.

Liten kom ihåg till nästa år:

– Spring mer intervaller

– Köp större skor

– Boka in spa dagen efter loppet

– Gå inte på stan om din lilltå ser ut som en ailien.

– Det ÄR skönt att komma i mål!

/Cecilia

[email protected]

Min kropp är mitt verktyg

Av , , Bli först att kommentera 2

 Fantastiskt, Härligt Och helt Underbart! Stora, starka ord som kan uttrycka känslan efter att ha tagit ut sig ordentligt under ett träningspass. Ibland byter jag ut orden mot mindre positiva ord som Tungt, Opepp och Segt (och några svordomar på det). Igår var en sån dag. Intervaller var inte ens att tänka på så jag bytte ut dem mot promenad och gofika på stan.

Jag tror nog att många känner igen sig. Ibland vill huvudet mer än kroppen och vice versa. Då stavas hjälpen Återhämtning. 

Lite lätt jogg, en promenad eller skön stretch kan hjälpa kroppen att skynda på återhämtningen. Glöm inte heller att varva ner efter högintensiva pass. Under träning bildar kroppen en massa slaggprodukter och kroppstemperaturen höjs. Om du slarvar med nedvarvning får kroppen svårare att transportera bort slaggprodukterna och återfå sin normala temperatur. Det kanske inte påverkar dig idag, men fortsätter man så vecka efter vecka sätter det sina spår.

Förövrigt så var det Anja Pärsson som sa det, Min kropp är mitt verktyg. Och hon har så rätt

Grodorna är stora i år..

Av , , Bli först att kommentera 0

 Efter ett Totaltrainingpass med Anna-Karin ute på Spa upptäckte jag att mina armhävningar inte är så rappa som de brukar vara, så att blanda in lite mer överkropp i träningen är nog på sin plats! I går fick jag bestämma tempo och runda på mitt och Jossans lördagsfys/mys. Det blev en blandning mellan puls och styrka.

Med solen i ryggen joggade vi ut mot nydalasjön där vi stannade till på en lagom blöt gräsmatta. Under 30 krävande minuter blandade vi skottkärror,grodhopp,armhävningar och plankor med lätt jogg innan vi avslutade med en Tabata. Passet gav rejält med puls och när vi joggade hem hade jag svårt att koordinera benen.

I dag har jag svårt att ställa mig upp, men det är nog inget mot vad Elisabeth Karlsson kommer ha i sommar. Den 16 Augusti startar hon en låång löpresa. Hon kommer springa från Trerisksröset till Ystad i syfte att samla in pengar till Barncancerfonden.

Hur kom idén fram?

– Jag har länge klurat på nåt löparäventyr och helt plötsligt så poff! fanns den där. Och eftersom jag jobbar med cancersjuka barn så var det helt naturligt att jag skulle försöka göra något för dem genom att samla in pengar.

– Hur många mil kommer det bli och på hur många dagar?

-det blir ca 210 mil. Jag planerar att springa ca 3 mil om dagen plus några vilodagar. hur många får kropp och ork bestämma. Jag räknar med minst 75 dagar iaf.

Springer du själv?

-Ja, jag springer själv, men har några som ska följa mig lite här och där i Sverige. Sällskap mottages tacksamt!

Vilken blir den största utmaningen?

-Att hålla sig skadefri och att inte känna sig allt för ynklig när hemlängtan sätter in.

– springer du till musik?

-Nä, inte i nuläget. Jag kommer dock att fixa lite musik till hösten. Det kommer vara skönt att ha de dagar det känns tungt.

Vill du följa Elisabeths resa kan du göra det på: http://springerforlivet.blogspot.se/

Ha en skön söndag!

Cecilia

Lic.Personlig Tränare, Leg. sjukgymnast

Gruppträningsinstruktör

[email protected]

30 minuter för hjärtat

Av , , Bli först att kommentera 0

Även fast dagarna blir längre nu när sommaren närmar sig så känns det ibland som om dygnet har för få timmar. Man ska hinna jobba, laga mat, städa, plugga, hämta barn på dagis, umgås och bara vara.

Någonstans kanske du också vill klämma in tid för träning och ett 1 timmas pass kanske kan vara svårt att få till. Då kan det vara läge att köra ett lite kortare pass med högre intensitet för att hjärtat ska få jobba.

Det enda du behöver är ett par skor, en klocka och kanske en backe.

Fartlek:
Uppvärmining: spring lungt i ca 5-7 minuter. Därlefter kör du fartlek under ca 15-20 minuter. Variera mellan lugn jogg och tempoökningar. Du kan antingen öka tempot under en viss sträcka eller tid. Avsluta med lätt jogg i 5 min.

Backpass

_Att springa backe ger fin styrketräning för såväl bålmuskulatur som ben. Det ställer lite högre krav på benmusklerna, så se till att vara ordentligt uppvärmd innan du startar! _

Uppvärmning: Spring lugnt i 5-7 minuter. Leta upp en ganska brant backe som tar ca 20-30 sekunder att springa uppför. Kör gärna 2-3 vändor med utfallsgång och benböj före backintervallerna. 
Spring uppför i ca 20-30 sekunder, vänd och jogga ned där du direkt springer uppför igen. Kör 15-25 vändor, beroende på hur mycket tid du har och försök komma lika långt under varje ryck. Vill du ha lite extra utmaning så lägger du in 5 upphopp i backens topp.
Avsluta med lätt jogg i 7-10 minuter. Nedjoggen är viktig här för att hjälpa kroppen att transportera bort slaggprodukter!

Kort, enkelt och effektivt. Och definitivt bättre än ingenting alls!

Cecilia Kalla
Lic. Personlig Tränare, Leg. sjukgymnast
Gruppträningsinstruktör

[email protected]

..och Rörlighet.

Av , , Bli först att kommentera 0

Det finns många myter om stretchning och hur/när/varför vi ska töja musklerna. Det finns många som idag förespråkar dynamisk rörlighetsträning istället för den traditionella stretchen. Det är något som kan ingå i din uppvärmining inför stryke- eller konditionsträning.

Jag ser ingen anledning till att jobba med rörlighet i de delar av kroppen där man redan har tillräckligt god rörlighet. Istället bör man lägga fokus på de områden där rörligheten är inskränkt. När vi utför en rörelse så är det (oftast) flera leder involverade. Om det då finns en förändring i någon ledstruktur kommer detta innnebära en förändring för de intilligande lederna. Tex. kan en stel höft innebära att den rörlighet du inte tar ut i höften istället tas ut i ländryggen och skapa ryggproblem. Och ibland är det inte stelheten som är problemet. Det kan lika gärna vara din goda rörlighet som skapar problem.

Det handlar om att jobba på sina svagheter, stela baksidor och tighta höfter. Kanske blir du lite snabbare i sommar om du lägger in 10 minuters rörlighet i början av passet? Tips på övningar kommer, var så säker!

Njut av solen idag!

/ Cecilia

Lic. Personlig Tränare
Leg. Sjukgymnast
Gruppträningsinstruktör

[email protected]