CeciliaKalla

Tester

Jag har tidigare skrivit lite om tester och om att sätta upp mål. För att kunna utvärdera om du är på väg åt rätt håll är det ganska fint om man har testresultat att jämföra med. Att bli starkare/snabbare/få bättre kondition kan de flesta relatera till, men vill man ha det på papper och vet HUR mycket bättre (eller sämmre) du är sedan starten så går det mesta att mäta.

Vi har inlett ett sammarbete med Fysiometrics som är ett företag som utför tester av olika slag.

Tex.

VO2maxtest- här mäter du ditt maximala syreupptag (maximal aerob effekt). Du får ett värde på den maximala mängd syre du kan ta upp under 1 minut och utnyttja i arbete. Hjärtats maximala pumpkapacitet samt muskulaturens förbränningskapacitet av kolhydrater påverkar VO2max.
Det här kan du genomföra på cykel, löpband eller rullskidor.

Laktattröskeltest- Här mäts laktatnivån i blodet under en ökad arbetsintensitet. Syftet med testet är att hitta den brytpunkt där laktatnivån ökar påtagligt i blodet (“mjölksyratröskel”). Informationen från det här testet kan sedan användas för att styra arbetsintensiteten i träningen.

iDXA: mäter bentäthet och kroppskomposition. Du får information om hur mycket av din kroppsvikt som är fettmassa samt fettfri kroppsmassa. Här mäter du även skelettets bentäthet.

Vill du veta mer?

Maila: [email protected] eller [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.