SVT Censur och filmen Godheten

Av , , Bli först att kommentera 1

 

 

Jag kan tycka att det är märkligt och tråkigt att SVT väljer att inte visa Stefan Jarls film Godheten innan valet. Den filmen visar hur Sverige har fått ett kallare samhälle efter snart åtta år med en borglig regering. Tidigare har man kunnat se filmen Godheten på Youtube, fast i kväll upptäckte jag att det inte längre går att se filmen Godheten på Youtube.

 

Jag saknar verkligen reportage och filmer som visar väljarna vilka skillnader som finns mellan olika politiska partier.

 

Jag blev i kväll minst sagt förvånad då jag i Aktuell fick höra att många fortfarande tror att Moderater sköter Sveriges ekonomi lika bra som Socialdemokraterna. Efter att Göran Perssons överskott vänts till ett ekonomiskt underskott där Anders Borg nu lånar pengar för att kunna sänka skatterna för de rika i samhället. Dessutom har vi sålt ut skolor apoteket och bilprovningen. För att nu inte nämna hur den borgerliga regeringen har skött NUON affären.

 

Vill vi i framtiden ha en politik som tar ansvar är det nu viktigt att vi går och röstar på en mer ansvarsfull politik.

Bli först att kommentera

Norrbotniabana

Av , , 2 kommentarer 1

 

 

När jag i morse läste morgontidningen såg jag en annons från Centerpartiet där de nu igen påstår att de vill bygga en Norrbotniabana.

 

Jag minns i valrörelsen 2006 att Maud Olofsson lovade att om Centerpartiet kom med i regeringen så skulle hon se till att bygget av en ny järnväg till Haparanda skulle starta.

 

Samma sak hörde jag från Centerpartiet I valrörelsen 2010. Ingen skulle bli gladare än jag om Centerpartiet eller något annat högerparti verkligen vill satsa på infrastrukturen i norra Sverige och på hållbara transporter. Tyvärr så har samtliga högerpartier i riksdagen röstat nej till en Norrbotniabana.

 

Jag vet inte riktigt om jag kan lita på Centerpartiet den här gången heller. Jag kan också tycka det är märkligt att Centerpartiet fortfarande kallar sig för ett grönt parti efter NUON skandalen då dåvarande näringsministern investerade smått svindlande 97 miljarder i brunnkolsinvesteringar utomlands.

 

Som väljare bör man ta reda på hur de olika partierna röstat i Riksdagen om man vill veta vilken politik de står för.

 

De partier som i Riksdagen har röstat för en Norrbotniabana är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

2 kommentarer

Konsumentdagar i Helsingborg

Av , , Bli först att kommentera 0

Konsumentdagarna 2013 i Helsingborg

15:e maj

Vaknade 04.30 blev hämtad av en taxi 05.30 för resa mot Helsingborg och årets konsumentdagar, en årlig träff i första hand avsedd för Sveriges alla konsumentrådgivare. Även vi som är fritidspolitiker har möjlighet att delta, när jag såg att årets konsumentdagar hade föreläsningar om klimatfrågan av Pär Holmgren samt föreläsningar om yttrandefrihet av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten blev jag mycket intresserad. Det blev så pass bra och intressant att jag kan känna att det här är något som jag vill dela med mig av till alla som orkar läsa mitt bloggande. 

Dagen började med en presentation av Helsingborg. Det kommer att ställas krav på ett hållbart Helsingborg i framtiden.

Vi fick information om Tetrapacks miljöarbete av Erik Lindroth. ”We produce todays products with tomorrows resurces at yesterdays prices” Tetrapack använder FSC certifierade trävaror i sina produkter. Vi behöver sprida kunskapen om att vårt sorterade skräp egentligen är värdefulla råvaror. Vi diskuterade bland annat om det verkligen är lämpligt ur miljösynpunkt att deras pappersförpackningar innehåller skruvkorkar av plast. Svaret från Erik blev att de styrs av sina kunders krav och önskemål, och att de fortfarande vill ha skruvkorkar av plast.

Meteorologen Pär Holmgren presenterade om en mycket bra– men skrämmande presentation om tillståndet på vår planet jorden tillsammans med komikern Staffan Lindberg

Holmgren gav oss några riktigt alarmerande miljörapporter,  som påpekade att vi dessutom är på väg att tömma våra hav på fisk och våra skogar på träd.

Vi står nu inför tre stora utmaningar, ”de tre E:na”. Energi, Ekologi och Ekonomi. Dessutom möts vi av mycket stora utmaningar då vi närmar oss peak oil och peak fosfor.

De tio varmast åren som någonsin har uppmätts är alla efter år 1998. Flygfoton över Arktis visar att drygt hälften av havsisen är borta och dessutom har tjockleken på isen halverats. En del räknar med att den totala isvolymen redan har minskat med dryga 80% och att isarna vid Arktis i värsta fall kan vara helt borta om cirka 10 år!
Vad är det som har orsakat den uppvärmning som vi ser?

Avslutningsvis fick vi några boktips och tips på Internetadresser:
- Bankrupting nature av Rockström Wikman
- Storms of my children av James Hansen
- Klimatkontot.se  bioretro.se/com parholmgren.se  staffanlindberg.com

Elin Röös höll en genomgång om jordbruks- och köttindustrins klimatpåverkan.

Lustgaser och metangaser är de största utsläppen av växthusgaser inom jordbruket. Jordbruket är nu den största enskilda källan till kväveläckage som orsakar övergödning i våra vatten. Jordbruket är även den största källan till mångfaldens minskning.

Vi blev även informerade om att vegetarisk mat orsakar betydligt mycket mindre klimatpåverkan jämfört med köttätande.En deltagare kom fram med förslaget att vegetarisk mat borde vara standardrätten i framtiden, och de som vill äta kött får specialbeställa sin mat.

Författaren Katarina Johansson informerade om kemikalier i våra hudvårdsprodukter.

Vi i Sverige förbrukar cirka 110 ton kemikalier dagligen via hudvårdsprodukter. Hormonpåverkande kemikalier påverkar vårt beteende och vår reproduktionsförmåga. Gravida kvinnor varnas i Danmark för en hel del kosmetika och parfymer samt hårfärgningsmedel och nappflaskor som innehåller Bisfenol A.

Vi bör vara uppmärksamma på produkter som innehåller Ftalater, Bisfenol A, flamskyddsmedel samt antibakteriella ämnen.

Vi fick följande tips av Katarina
Välj parfymfria alternativ
Använd konserveringsmedel med så liten påverkan som möjligt
Städa med enkla medel exempelvis såpa, damma, våt torka, och vädra ofta
Släng mjuka plastleksaker som är inköpta innan år 2007, dessa kan innehålla ftalater
Tvätta eller diska nya kläder, sängkläder och leksaker
Värm aldrig mat i plast
Använd gärna äldre gjutjärnspannor
Välj gärna ekologiska livsmedel
Välj naturmateriell framför syntetiska
Använd inte gammal elektronik, köp gärna elektronik som är miljömärkt
Till små barn bör vi i princip aldrig köpa några hygienprodukter med skadliga ämnen

Vill man veta mer kan man besöka hemsidan denondabadankan.blogspot.se

16:e maj

Konsumentverkets dag

Gunnar Larsson generaldirektör presenterade konsumentverkets verksamhet. Konsumentverket kan stödja kommunerna med:

- Utbildning
- Portalen
- Fråga experten
- Informations materiell
- Metodutveckling
- IT-verktyg
- Budgetkalkyl
 - Statistik
- Skäliga levnadskostnader

Statssekreterare Oskar Wåglund Söderström fortsatte dagen med att presentera regeringens planer och ambitioner när det gäller konsumentfrågor.

Eventuellt kommer snabblånsföretag i framtiden att bötfällas för utlånade pengar utan några relevanta kreditbedömningar.

Vidare berättade Oskar om planer att förstatliga delar av konsumentrådgivningen. Tanken är att man kan effektivisera den kommunala konsumentrådgivningen om man lägger över delar av den telefonservice som nu finns i många kommuner på statens ansvar. Många av konsumentrådgivarna på plats ifrågasatte dessa förslag då man anser att konsumentrådgivarna har en mycket viktig funktion i den lokala kommunen. Jag förstår konsumentrådgivarna då även jag ser en risk i att vi tappar kompetens i många kommuner om vi centraliserar för mycket. Efter alla mycket intressants diskussioner som jag hade under dagarna med Sveriges konsumentrådgivare förstår jag hur betydelsefulla de kan vara för dem som behöver hjälp med konsumentfrågor. Allt för många blir i dag utsatta för ocker av bland annat telefonförsäljare och försäljare som tecknar telefonabonnemang ute på gatan. Många företagare blir även utsatta för bluffakturor. Ortens konsument rådgivaren är ofta den som har de rätta kunskaperna för att hjälpa de som blir utsatta för oseriösa verksamheter.

Läs gärna mer på Konsumentverkets hemsida. konsumentverket.se

Annika Myrberg informerade om topp och bottenmarknader

Emma Hernell forskar på United minds informerade oss om nya trender och nya konsumtionsvanor. Exempelvis har BMW nu startat egna bilpooler i München och i San Fransisco.

Per Kristensson professor från Karlstads universitet informerade oss om hur vi som konsumenter beter oss när vi gör våra inköp. Frågan ställdes även om det är möjligt att påverka människors kunskaper.

Åsa Avdic  journalist och programledare i TV informerade om konsumenters rättigheter och berättade om sin bok ”Rätt åt dig”

17:e maj

Dagen började med en presentation från Malmö kommun av Trevor Graham.

Malmö är nu en kommun som satsar på hållbar konsumtion. Melodifestivalen är precis som OS i London certifierad enligt ISO, Det finns nu i Malmö många vegetariska restauranger.

Emma Börjesson från Malmö kommun pratade om att det är viktigt att göra rätt från början.

Klädkonsumtionen har ökat med cirka 50% sedan år 2000 utan att vi för den skull har blivit lyckligare. Det som enligt föreläsaren gör oss lyckligare är bra relationer, resor där vi träffar nya bekantskaper och lär oss nya kulturer samt välgörenhet.

Vi fick sedan en presentation av konsument Helsingborg. I Helsingborg arbetar man nu även med sociala medier, man har nu en egen facebooksida, facebook/ konsument helsingborg. Där många vill fokusera på energifrågor, klimatfrågor, miljöfrågor och Fairtrade handel.

Fredrik Gertten, dokumentärfilmare och mest känd för sina filmer Bananas och Big boys gone bananas berättade om sin verksamhet och sina planer inför framtiden.

”Vi översköljs i allt snabbare takt av viktiga budskap”.

Bananföretagen har haft ett mycket dåligt inflytande i de länder där de har verkat. Det började för cirka 100 år sedan då de första bananbolagen högg ner regnskog och startade bananodlingar. När marken inte längre var tillräckligt bra flyttade man verksamheten samtidigt som man skövlade ny regnskog. Brist på förflyttningsmöjligheter bidrog till att man i stor skala använde kemikalier och konstgödsel vilket har blivit en ekologisk katastrof för de lokala platserna.

Konventionella bananer är nu fullproppade med kemikalier. Bananförsäljningen i Sverige är mycket stor, för en normal livsmedelsbutik i Sverige är bananförsäljningen cirka en procent av den totala omsättningen. Fredrik rekommenderar oss att handla Fairtrade-bananer. Det gör skillnad både för miljö och för arbetsförhållande. Fair-trade är inte alltid någon perfekt lösning med det gör skillnad om man jämför med den traditionella handeln där man använder kemikalier och erbjuder dåliga arbetsvillkor för de lokala bananarbetarna.  Många andra länder ute i Europa har nu kommit mycket längre än oss i Sverige när det gäller att handla Fair-trade exempelvis England, Tyskland och Österrike.

Fredrik berättade även om sin uppföljande film ”Big boys gone Bananas”. Enligt Fredrik var det ett sätt att informera om hur de stora multinationella företagen fungerar samt hur deras metoder ser ut då de med hjälp av enorma pengar kan ha makt över den kritik som eventuellt kan komma att användas emot deras varumärke. Det handlar mycket om att smutskasta budbäraren. Många Skyddsombud känner igen sig i hur svårt det ibland kan vara att arbeta för bättre villkor då man lätt hamnar i polemik med dem som har den egentliga makten. Fredrik berättade om sin situation då han berättade om Bananarbetarnas arbetsvillkor och av Doles representanter blev anklagad för att sprida lögner och inte vara trovärdig. Det finns enligt Fredrik enormt mycket pengar och resurser till påverkan av människor, men väldigt lite pengar till journalistik och kritiskt granskande.

Skövling av naturens resurser är mycket lönsamt, samtidigt som det ställer väldigt låga krav på de ansvariga bolagen som sin tur tjänar stora summor pengar på utvinning av vår gemensamma miljö.

Nu menar många politiska partier att de för en ”grön” politik fast få partier sätter miljöfrågorna högst upp på sin dagordning.

Fredrik berättade vidare om sina framtidsplaner som planeras att bli ett dokumentärprojekt om trafikfrågor. Det är nu i många av världens städer så pass trångt att det är svårt att ta sig fram med en egen bil. Samtidigt använder vi större och starkare bilar än tidigare. Frågan är vad det är som gör att vi spenderar massor med pengar på privatbilism samtidigt som det blir allt svårare att ta sig fram i trafiken. Vi har redan nu fler bilar än vad som egentligen får plats inne i många av världens större städer.

Stockholm satsar nu via statliga pengar någonstans mellan 25-30 miljarder kronor på att bygga en milslång tunnel under centrala Stockholm. Frågan är om inte dessa pengar skulle kunna användas bättre om vi bygger ut kollektivtrafiken.

Fredrik vill även i framtiden göra filmer som ställer relevanta frågor och som ger tittarna nya viktiga kunskaper. Avslutningsvis får vi som hade förmånen att lyssna på Fredrik en uppmaning att ställa frågor till alla företag och politiker som påstår att de är ”gröna” om vad de verkligen gör i syfte att skapa ett framtida hållbart samhälle. Webadressen till Frediks filmprojekt är wgfilm.se eller bigboysgonebananas.com

Det var enligt min mening mycket intressant att lyssna på Fredrik, om du inte har sett hans filmer kan jag varmt rekommendera dem.

Konsumentdagarna i Helsingborg var mycket bra och intressanta. Jag hade förmånen att träffa massor med trevliga och kompetenta människor som dagligen arbetar för en bättre och mer hållbar konsumtion. Dessutom hade vi hela tiden mycket varmt och soligt väder, jag kan inte låta bli att tänka på hur vi har påverkat vårt klimat då vi nu i en del mätningar redan har passerat gränsen på 400 ppm. Vi har inte bara ärvt vår planet, vi har även lånat den av kommande generationer.

 

Bli först att kommentera

Äntligen satsningar på järnväg

Av , , Bli först att kommentera 1

 

Jag gläds åt att man nu äntligen även från Borgliga partier vill satsa på järnväg, då man har beslutat att bygga en ny järnväg mellan Stockholm och Linköping samt mellan Göteborg och Borås.

Frågan är bara varför detta har dröjt så länge, samt varför man väljer att inte nu heller satsa någonting på att bygga ut järnvägen i norra Sverige.

Det finns behov av en ny järnväg mellan Umeå och Haparanda, samt en ny järnväg från Pajala till Luleå om man inte helt i onödan vill transportera mycket tung järnmalm med lastbil.

Bli först att kommentera

Nytänkande i EU?

Av , , Bli först att kommentera 1

Begränsning av enorma löneskillnader i Frankrike.

Jag kan nu läsa att man i Frankrike tänker nytt i ett Europa som tyvärr den senaste tiden precis som i Sverige, har präglats av ökade ekonomiska klyftor. Dessutom har den senaste tidens ekonomiska politik i Europa och i Sverige präglats av högerpolitik samt privatiseringar av offentligt ägande istället för samarbete. Frågan är vilken framtida politik som behövs för ett rättvist och väl fungerande EU?

Läs mer i den här artikeln från Sydsvenskan.

Bli först att kommentera

Utrikespolitik på ideforum

Av , , Bli först att kommentera 1

 

Jag besökte i kväll ideforum och hade då förmånen att lyssna på Pierre Scorie. Han pratade en hel del om FN och Sveriges roll. Han pratade även en hel del om Olof Palmes fantastiska arbete. Vilken betydelse och respekt Sverige har haft tack vare Olof Palme. Vi fick höra om Palmes betydelse och engagemang i samband med avskaffandet av Sydafrikas tidigare apartheid-system.

  Pierre var dock inte lika imponerad av Sveriges nuvarande utrikespolitik med Carl Bildt som utrikesminister. Vi behöver så fort som möjligt sluta med vår omdömeslösa vapenexport och åter igen bli en drivande kraft för FN, fred, demokrati och folkrätt.
Den nyhet som i dag puplicerades om att det skulle vara Olof Palme som inlede det militära samarbetet med Saudiarabien dementerades av Pierre. Tydligen handlade det samarbetet endast om att bygga bombningsäkra oljedepåer och inte om någon vapenexport.
Bli först att kommentera

Hycklande finansminister?

Av , , Bli först att kommentera 1

 

Hör nu att Anders Borg till skillnad från Centern och Folkpartiet vill att även ungdomar ska kunna ha en rimlig ingångslön. Om man minns Anders Borgs tidigare uttalande när han VAR BESVIKEN på att ungdommars ingångslöner i våra kommuner enligt Anders Borg är för höga blir hyckleriet uppenbart. http://www.svd.se/naringsliv/borg-ifragasatter-kommunloner_6052003.svd

Varför inte respektera att det är arbetsmarknadens parter som fastställer våra löner. Vill man i framtiden att alla ska kunna ha rimliga löner och bra arbetsförhållande bör man rösta på politiska partier som samarbetar med fackföreningsrörelsen, och inte med högerns tankesmedjor.

Bli först att kommentera

Borgarnas märkliga politik för norra Sveriges infrastruktur

Av , , Bli först att kommentera 2

Läste i veckan en intressant om märklig debattartikel i VK om hur våra borgliga riksdagspolitiker motarbetar viktiga infrastruktursatsningar som är nödvändiga för Norra Sverige. http://www.vk.se/595661/stryp-ej-eu-projekten-i-norra-sverige

Det känns fel att man satsar stora summor på att bygga ut vägnätet runt Stockholm samtigt som man från borgliga politiker stryper infrastruktursatsningar i norr. Våra borgliga lokala Riksdagpolitiker har en hel del att förklara, när man här hemma i valrörelser bland annat vill bygga ut Norrbotniabanan, samtidigt som man i Riksdagen röstar emot.

Bli först att kommentera

Propaganda, statistik och Moderat arbetsmarknadspolitik

Av , , Bli först att kommentera 2

 

Jag hörde nyligen att Fredrik Reinfeldt åter igen försöker få det att låta som att det nu är lägre arbetslöshet i Sverige än vad det var 2006. Alla länder inklusive Sverige har alltid räknat arbetslösheten i procent. Nu när folkmängden har ökat har vi i Sverige som enda nation börjat med att räkna arbetslösheten utifrån hur många som är sysselsatta. Ett fullständigt obegripligt sätt att föra arbetslöshetsstatistik. Om man skulle använda Moderaternas nuvarande beräkningsmodell skulle det innebära att så gott som samtliga länder med mer befolkning än Sverige skulle ha fler människor i sysselsättning, exempelvis skulle det enligt den nya Moderata beräkningsmodellen vara så att Spanien har betydligt fler människor som har ett arbete än i Sverige. Frågan är om inte Moderaterna nu fullständigt gör bort sig när de är så arroganta och oseriösa när det gäller den höga arbetslöshet som vi i Sverige nu har efter fem år med en borglig regering.

Bli först att kommentera

Är världens genom tiderna bästa tal från en komiker på 40-talet?

Av , , Bli först att kommentera 1

 

Har åter igen lyssnat på Charlie Chaplins helt briljanta tal från filmen Diktatorn. Det känns verkligen uppfriskande att se slutet av den filmen när Charlie Chaplin låter och ser ut som Hitler, fast skilnaden är att Charlie säger riktigt bra och kloka saker. Saker som säkert är lika tänkvärda och aktuella nu som de var under 2:a världskriget.

Bli först att kommentera