Konsumentdagar i Helsingborg

Konsumentdagarna 2013 i Helsingborg

15:e maj

Vaknade 04.30 blev hämtad av en taxi 05.30 för resa mot Helsingborg och årets konsumentdagar, en årlig träff i första hand avsedd för Sveriges alla konsumentrådgivare. Även vi som är fritidspolitiker har möjlighet att delta, när jag såg att årets konsumentdagar hade föreläsningar om klimatfrågan av Pär Holmgren samt föreläsningar om yttrandefrihet av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten blev jag mycket intresserad. Det blev så pass bra och intressant att jag kan känna att det här är något som jag vill dela med mig av till alla som orkar läsa mitt bloggande. 

Dagen började med en presentation av Helsingborg. Det kommer att ställas krav på ett hållbart Helsingborg i framtiden.

Vi fick information om Tetrapacks miljöarbete av Erik Lindroth. ”We produce todays products with tomorrows resurces at yesterdays prices” Tetrapack använder FSC certifierade trävaror i sina produkter. Vi behöver sprida kunskapen om att vårt sorterade skräp egentligen är värdefulla råvaror. Vi diskuterade bland annat om det verkligen är lämpligt ur miljösynpunkt att deras pappersförpackningar innehåller skruvkorkar av plast. Svaret från Erik blev att de styrs av sina kunders krav och önskemål, och att de fortfarande vill ha skruvkorkar av plast.

Meteorologen Pär Holmgren presenterade om en mycket bra– men skrämmande presentation om tillståndet på vår planet jorden tillsammans med komikern Staffan Lindberg

Holmgren gav oss några riktigt alarmerande miljörapporter,  som påpekade att vi dessutom är på väg att tömma våra hav på fisk och våra skogar på träd.

Vi står nu inför tre stora utmaningar, ”de tre E:na”. Energi, Ekologi och Ekonomi. Dessutom möts vi av mycket stora utmaningar då vi närmar oss peak oil och peak fosfor.

De tio varmast åren som någonsin har uppmätts är alla efter år 1998. Flygfoton över Arktis visar att drygt hälften av havsisen är borta och dessutom har tjockleken på isen halverats. En del räknar med att den totala isvolymen redan har minskat med dryga 80% och att isarna vid Arktis i värsta fall kan vara helt borta om cirka 10 år!
Vad är det som har orsakat den uppvärmning som vi ser?

Avslutningsvis fick vi några boktips och tips på Internetadresser:
– Bankrupting nature av Rockström Wikman
– Storms of my children av James Hansen
– Klimatkontot.se  bioretro.se/com parholmgren.se  staffanlindberg.com

Elin Röös höll en genomgång om jordbruks- och köttindustrins klimatpåverkan.

Lustgaser och metangaser är de största utsläppen av växthusgaser inom jordbruket. Jordbruket är nu den största enskilda källan till kväveläckage som orsakar övergödning i våra vatten. Jordbruket är även den största källan till mångfaldens minskning.

Vi blev även informerade om att vegetarisk mat orsakar betydligt mycket mindre klimatpåverkan jämfört med köttätande.En deltagare kom fram med förslaget att vegetarisk mat borde vara standardrätten i framtiden, och de som vill äta kött får specialbeställa sin mat.

Författaren Katarina Johansson informerade om kemikalier i våra hudvårdsprodukter.

Vi i Sverige förbrukar cirka 110 ton kemikalier dagligen via hudvårdsprodukter. Hormonpåverkande kemikalier påverkar vårt beteende och vår reproduktionsförmåga. Gravida kvinnor varnas i Danmark för en hel del kosmetika och parfymer samt hårfärgningsmedel och nappflaskor som innehåller Bisfenol A.

Vi bör vara uppmärksamma på produkter som innehåller Ftalater, Bisfenol A, flamskyddsmedel samt antibakteriella ämnen.

Vi fick följande tips av Katarina
Välj parfymfria alternativ
Använd konserveringsmedel med så liten påverkan som möjligt
Städa med enkla medel exempelvis såpa, damma, våt torka, och vädra ofta
Släng mjuka plastleksaker som är inköpta innan år 2007, dessa kan innehålla ftalater
Tvätta eller diska nya kläder, sängkläder och leksaker
Värm aldrig mat i plast
Använd gärna äldre gjutjärnspannor
Välj gärna ekologiska livsmedel
Välj naturmateriell framför syntetiska
Använd inte gammal elektronik, köp gärna elektronik som är miljömärkt
Till små barn bör vi i princip aldrig köpa några hygienprodukter med skadliga ämnen

Vill man veta mer kan man besöka hemsidan denondabadankan.blogspot.se

16:e maj

Konsumentverkets dag

Gunnar Larsson generaldirektör presenterade konsumentverkets verksamhet. Konsumentverket kan stödja kommunerna med:

– Utbildning
– Portalen
– Fråga experten
– Informations materiell
– Metodutveckling
– IT-verktyg
– Budgetkalkyl
 – Statistik
– Skäliga levnadskostnader

Statssekreterare Oskar Wåglund Söderström fortsatte dagen med att presentera regeringens planer och ambitioner när det gäller konsumentfrågor.

Eventuellt kommer snabblånsföretag i framtiden att bötfällas för utlånade pengar utan några relevanta kreditbedömningar.

Vidare berättade Oskar om planer att förstatliga delar av konsumentrådgivningen. Tanken är att man kan effektivisera den kommunala konsumentrådgivningen om man lägger över delar av den telefonservice som nu finns i många kommuner på statens ansvar. Många av konsumentrådgivarna på plats ifrågasatte dessa förslag då man anser att konsumentrådgivarna har en mycket viktig funktion i den lokala kommunen. Jag förstår konsumentrådgivarna då även jag ser en risk i att vi tappar kompetens i många kommuner om vi centraliserar för mycket. Efter alla mycket intressants diskussioner som jag hade under dagarna med Sveriges konsumentrådgivare förstår jag hur betydelsefulla de kan vara för dem som behöver hjälp med konsumentfrågor. Allt för många blir i dag utsatta för ocker av bland annat telefonförsäljare och försäljare som tecknar telefonabonnemang ute på gatan. Många företagare blir även utsatta för bluffakturor. Ortens konsument rådgivaren är ofta den som har de rätta kunskaperna för att hjälpa de som blir utsatta för oseriösa verksamheter.

Läs gärna mer på Konsumentverkets hemsida. konsumentverket.se

Annika Myrberg informerade om topp och bottenmarknader

Emma Hernell forskar på United minds informerade oss om nya trender och nya konsumtionsvanor. Exempelvis har BMW nu startat egna bilpooler i München och i San Fransisco.

Per Kristensson professor från Karlstads universitet informerade oss om hur vi som konsumenter beter oss när vi gör våra inköp. Frågan ställdes även om det är möjligt att påverka människors kunskaper.

Åsa Avdic  journalist och programledare i TV informerade om konsumenters rättigheter och berättade om sin bok ”Rätt åt dig”

17:e maj

Dagen började med en presentation från Malmö kommun av Trevor Graham.

Malmö är nu en kommun som satsar på hållbar konsumtion. Melodifestivalen är precis som OS i London certifierad enligt ISO, Det finns nu i Malmö många vegetariska restauranger.

Emma Börjesson från Malmö kommun pratade om att det är viktigt att göra rätt från början.

Klädkonsumtionen har ökat med cirka 50% sedan år 2000 utan att vi för den skull har blivit lyckligare. Det som enligt föreläsaren gör oss lyckligare är bra relationer, resor där vi träffar nya bekantskaper och lär oss nya kulturer samt välgörenhet.

Vi fick sedan en presentation av konsument Helsingborg. I Helsingborg arbetar man nu även med sociala medier, man har nu en egen facebooksida, facebook/ konsument helsingborg. Där många vill fokusera på energifrågor, klimatfrågor, miljöfrågor och Fairtrade handel.

Fredrik Gertten, dokumentärfilmare och mest känd för sina filmer Bananas och Big boys gone bananas berättade om sin verksamhet och sina planer inför framtiden.

”Vi översköljs i allt snabbare takt av viktiga budskap”.

Bananföretagen har haft ett mycket dåligt inflytande i de länder där de har verkat. Det började för cirka 100 år sedan då de första bananbolagen högg ner regnskog och startade bananodlingar. När marken inte längre var tillräckligt bra flyttade man verksamheten samtidigt som man skövlade ny regnskog. Brist på förflyttningsmöjligheter bidrog till att man i stor skala använde kemikalier och konstgödsel vilket har blivit en ekologisk katastrof för de lokala platserna.

Konventionella bananer är nu fullproppade med kemikalier. Bananförsäljningen i Sverige är mycket stor, för en normal livsmedelsbutik i Sverige är bananförsäljningen cirka en procent av den totala omsättningen. Fredrik rekommenderar oss att handla Fairtrade-bananer. Det gör skillnad både för miljö och för arbetsförhållande. Fair-trade är inte alltid någon perfekt lösning med det gör skillnad om man jämför med den traditionella handeln där man använder kemikalier och erbjuder dåliga arbetsvillkor för de lokala bananarbetarna.  Många andra länder ute i Europa har nu kommit mycket längre än oss i Sverige när det gäller att handla Fair-trade exempelvis England, Tyskland och Österrike.

Fredrik berättade även om sin uppföljande film ”Big boys gone Bananas”. Enligt Fredrik var det ett sätt att informera om hur de stora multinationella företagen fungerar samt hur deras metoder ser ut då de med hjälp av enorma pengar kan ha makt över den kritik som eventuellt kan komma att användas emot deras varumärke. Det handlar mycket om att smutskasta budbäraren. Många Skyddsombud känner igen sig i hur svårt det ibland kan vara att arbeta för bättre villkor då man lätt hamnar i polemik med dem som har den egentliga makten. Fredrik berättade om sin situation då han berättade om Bananarbetarnas arbetsvillkor och av Doles representanter blev anklagad för att sprida lögner och inte vara trovärdig. Det finns enligt Fredrik enormt mycket pengar och resurser till påverkan av människor, men väldigt lite pengar till journalistik och kritiskt granskande.

Skövling av naturens resurser är mycket lönsamt, samtidigt som det ställer väldigt låga krav på de ansvariga bolagen som sin tur tjänar stora summor pengar på utvinning av vår gemensamma miljö.

Nu menar många politiska partier att de för en ”grön” politik fast få partier sätter miljöfrågorna högst upp på sin dagordning.

Fredrik berättade vidare om sina framtidsplaner som planeras att bli ett dokumentärprojekt om trafikfrågor. Det är nu i många av världens städer så pass trångt att det är svårt att ta sig fram med en egen bil. Samtidigt använder vi större och starkare bilar än tidigare. Frågan är vad det är som gör att vi spenderar massor med pengar på privatbilism samtidigt som det blir allt svårare att ta sig fram i trafiken. Vi har redan nu fler bilar än vad som egentligen får plats inne i många av världens större städer.

Stockholm satsar nu via statliga pengar någonstans mellan 25-30 miljarder kronor på att bygga en milslång tunnel under centrala Stockholm. Frågan är om inte dessa pengar skulle kunna användas bättre om vi bygger ut kollektivtrafiken.

Fredrik vill även i framtiden göra filmer som ställer relevanta frågor och som ger tittarna nya viktiga kunskaper. Avslutningsvis får vi som hade förmånen att lyssna på Fredrik en uppmaning att ställa frågor till alla företag och politiker som påstår att de är ”gröna” om vad de verkligen gör i syfte att skapa ett framtida hållbart samhälle. Webadressen till Frediks filmprojekt är wgfilm.se eller bigboysgonebananas.com

Det var enligt min mening mycket intressant att lyssna på Fredrik, om du inte har sett hans filmer kan jag varmt rekommendera dem.

Konsumentdagarna i Helsingborg var mycket bra och intressanta. Jag hade förmånen att träffa massor med trevliga och kompetenta människor som dagligen arbetar för en bättre och mer hållbar konsumtion. Dessutom hade vi hela tiden mycket varmt och soligt väder, jag kan inte låta bli att tänka på hur vi har påverkat vårt klimat då vi nu i en del mätningar redan har passerat gränsen på 400 ppm. Vi har inte bara ärvt vår planet, vi har även lånat den av kommande generationer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.