Nysytt med klöver och prästkragar

Av , , Bli först att kommentera 3

I fredags tog jag en långpromenad och handlade ett gäng fina tyger – en del nya, en del gamla. Mest kär blev jag nog i ett brunt retrotyg med blommor på.

Så i helgen spontansydde jag en jacka av det. Den är fodrad med tunn ull och kommer att bli bra i höst.
Mönstret, som jag verkligen kan rekommendera, heter Minoru-jacket och jag köpte det på Karin Ottilias webbshop. Jag gjorde en del justeringar, men inget stort.

Tutorial: Blus/klänning med raglanärm

Av , , 3 kommentarer 0

Här kommer ett inlägg till er i sy-facebook-gruppen som vill sy en blus/klänning med raglanärm. För er andra blir det här ett rätt tråkigt inlägg antar jag.
Men men. Here we go!

 

 

 

 

 

 

 

 

1. KLIPP UT MÖNSTERDELARNA
Mönstret består av tre delar: framstycke, bakstycke och ärm.
Jag har ritat av en blus. Vill du göra en klänning förlänger du bara fram- och bakstyckena i en A-form.

När du ritar av mönstret lägger du fram- och bakstycket mot vikt kant (mönstret består ju bara av ett halvt stycke, som du säkert ser). Jag har markerat på mönstret vilken kant som ska ligga mot viket.
När du sedan ritar av ärmen så är det enklast om du klipper det på dubbelvikt tyg, alltså så att tyget ligger räta mot räta eller aviga mot aviga. På så sätt får du två ärmar, det viktiga är att de är spegelvända mot varandra.
Eftersom delarna är så okomplicerade brukar jag inte nåla dem på tyget, utan jag klipper onålat längs mönsterkanterna. Sömsmånen är inräknad i mönstret, jag brukar bara klippa några millimeter större för att inte klippa i mönsterpapperet. Beroende på hur stor man vill ha blusen/klänningen kan man såklart lägga till sömsmån.

Tips: Behöver du större storlek så är mitt råd att du ökar i mitten på styckena. Dvs lägg inte mönsterpapperet kant i kant med tygviket, utan flytta det ett par centimeter in på tyget innan du klipper. På så sätt blir stycket bredare. Hm, hoppas ni fattar…

2. BÖRJA SY
Såja. Nu har du fyra delar som ska sys ihop. Tänk på att rätt ärmdel hamnar mot rätt stycke. Den med högre "backe" ska ligga mot bakstycket. Även detta har jag markerat på mönstret.

 Så här ska de sys ihop, räta mot räta. Det kan bli enklare att se hur de ska sys ihop ifall man lägger ut dem.

Lägg räta mot räta. Jag började med att sy ärmarna mot bakstycket, som på bilden ovan. För att vara überövertydlig pekar saxarna mot de första två sömmarna du ska sy.

Häpp!
När nu ärmarna sitter fast på bakstycket, syr du den andra ärmsidan i framstycket.

Det tar sig. Blusen är fortfarande ganska ful, men misströsta inte. Det blir bättre!
Nu ska du sy de två sidosömmarna. Börja vid ärmen och kör hela vägen ned till botten på blusen/klänningen.

3. FIXA URRINGNINGEN
Du kan göra infodringar, krage eller nåt annat i halsen, men här har jag bara tagit en stretchig mudd och sytt fast med overlocksöm.

Men här måste du tänka till lite!
Remsan måste vara kortare än urringningen, den måste liksom dra ihop den lite. Annars finns risken att den blir slapp och hängig, och nåt dystrare finns ju knappt.
Så mät din urringning. Min blev 75 cm. Ta sen bort 10 % (eller möjligen lite mer) av längden så får du en lagom lång remsa som drar ihop. Jag tog bort 8 cm och fick således en 67 cm lång muddremsa.

Så här syr du om du fast den dubbelvikta remsan.
Jag gjorde den 4 cm bred.

Har du klarat dig så här långt så är du nästan i mål!

4. GUMMIBAND I ÄRMARNA
Nu ska ärmkanterna snyggas till.
Jag gillar när ärmen följer axeln lite mjukt, och då är det perfekt att sy en resårkanal och trä en mjuk gummisnodd igenom.

Du kan göra en klassisk dubbelvikning och stryka innan du syr en söm längs ärmkanten.
Jag har ett bra tips för dig som overlockar, men jag är så kass på att förklara det. Kanske fattar du via bilden nedan. Om inte har bloggaren Gekko förklarat det väldigt bra och pedagogiskt här.

Man liksom viker en gång, och sen viker man åt andra hållet… 

… och så blir det såhär.
Men som sagt, en vanlig kanalsöm funkar lika bra. Häng för allt i världen inte upp dig på detta!
Glöm inte att lämna en liten öppning för att trä igenom gummibandet. Det gör du med hjälp av en säkerhetsnål. Men gör det inte för kort, en hård snodd är inget skönt alls.

Jag brukar använda sån här gummibandstråd. Har även testat andra, men tjockare gummiband tycker jag blir för hårt mot armen. Knyt fast tråden så den inte kryper ut, och ställ dig sen framför spegeln. Då är det enklare att få knuten på rätt ställe, så ärmen blir lagom hård.

5. STRYK OCH FÅLLA
Stryk och gör en dubbelvikning nere vid fållen. Sy fast.
Klart!

Variera mönstret:
Det här grundmönstret kan du variera på väldans många sätt.
Som jag visade ovan har jag sytt både klänning och blus i samma rutiga tyg.
På klänningen ovan klippte jag av framstycket under bysten, och gjorde två insnitt på den övre delen innan jag satte ihop dem igen.

Här kommer två ytterligare varianter:

Den här blev för tajt när den väl var klar. Så jag klippte upp den på sidan och satte i en knappslå med tryckknappar.

Den här klänningen har infodring i urringningen och en ficka med två knappar.
 

 

 

 

 

 

 

 

Klänning av lakansväv

Av , , Bli först att kommentera 0

En ny klänning har fötts.

Tyg: Ett gammalt påslakan som är toppen i kvalitet.
Mönster: Klänning 121 i Burdatidningen nummer 12, 2008. Jag har ändrat en hel del i passformen och gjort korta ärmar istället för mönstrets långa.
Bra: Enkel att sy eftersom slagen är så enkla – det är bara att vika ut en del av livet liksom.
Dåligt: Att jag fortfarande inte ansträngt mig för att lära mig att sy knapphål.

 

Gott gegg

Av , , 1 kommentar 4

Nu kanske du tror att det handlar om choklad.
Men det är värre än det ser ut.

Det är blodpudding. Stor premiär i dag, och det var gott, kladdvänligt och slutligen överallt. Jag besparar er bilderna på matstolen och golvet nedanför. Bäst så.

Ettårsdagen…

Av , , Bli först att kommentera 1

… firades med pompa och ståt söndagen den 15 april.
Vi bjöd in de allra närmaste kompisarna till Iris, och slutade på 30 (!) personer. Som tur var gjorde vi två tårtor, och det blev ett råtrevligt häng.

Klara hjälpte till att garnera födelsedagstårtorna och tända ljusen.

Sigge kollade in fyrmänningens leksaker.

Födelsedagsbarnet fick fin hjälp med att öppna paket. Av systrarna Sundin fick hon en skallra, av Alfons en Alfons-bok, av… nä, det går inte att räkna alla presenter.

Tack alla!

På självaste födelsedagen, på tisdagen, kom mormor och morfar. Kalasandet fortsatte med presentöppning både från Luleå och Sörfors.

Från farmor och farfar fick Iris bland annat en kanin med speldosa. Den gillar hon skarpt. Och från kreativa kusinen i Måttsund kom flera fantastiska paket. Några av dem syns på bordet: ängeln och dinosauren i gips, och den lilla kotten!

Men inte nog med det.
Ända från tremenningen och tremenningsbarnen i Stockholm kom ett paket på posten, som vi öppnade. Ett litet marsvin och ett bedårande hjärta! Notera hur överväldigad födelsedagsflickan blev när hon öppnade det.

Sen blåste vi ut det lilla lilla ljuset och åt upp den sista tårtbiten.
Den stora dagen är nu till ända och vi har ingen bäbis längre. Snyft snyft.

 

Påsken…

Av , , Bli först att kommentera 2

…har varit jättetoppen på alla sätt!
Världens finaste Lulebor har kommit ner på besök, även den ena av världens bästa storkusiner hängde med. Innan det ställdes till med påskmiddag badades det i vår diskho.

Sen kom resten av släkten från Sörfors och vi åt massor.
Iris fick en toppenleksak i tidig ettårspresent av morbror Jonte. Han är en fena på det där med presenter. Senast fick hon ett barbapappa-tåg av honom, som hon gillar massor.

Farmor och farfar bjöd på påskbuffén (snacka om lyxigt…) men påsktårtan lämnade de kvar i kylen på Hertsön. Så vi svängde ihop en bakning på lördagsmorgonen. 
Efterrätten ser ut som en fruktpizza på bilden men det är en pavlova. En riktigt god sån också, en sån som hon, vinnarn i Sveriges mästerkock bakade.

Med kusinen pysseldrottningen gjorde vi påskgirlander, målade ägg och gjorde marspiankycklingar.

Eftersom Iris morbror och morfar fyllde år blev det presentutdelning.
Robert fyller om några veckor, så han fick två presenter i förväg.
Han blev så glad över sina nya foppatofflor att han ställde till med spontandans.

Eftersom han är så lång kan man inte få med både huvud och fötter på samma bild.