Tutorial: Blus/klänning med raglanärm

Här kommer ett inlägg till er i sy-facebook-gruppen som vill sy en blus/klänning med raglanärm. För er andra blir det här ett rätt tråkigt inlägg antar jag.
Men men. Here we go!

 

 

 

 

 

 

 

 

1. KLIPP UT MÖNSTERDELARNA
Mönstret består av tre delar: framstycke, bakstycke och ärm.
Jag har ritat av en blus. Vill du göra en klänning förlänger du bara fram- och bakstyckena i en A-form.

När du ritar av mönstret lägger du fram- och bakstycket mot vikt kant (mönstret består ju bara av ett halvt stycke, som du säkert ser). Jag har markerat på mönstret vilken kant som ska ligga mot viket.
När du sedan ritar av ärmen så är det enklast om du klipper det på dubbelvikt tyg, alltså så att tyget ligger räta mot räta eller aviga mot aviga. På så sätt får du två ärmar, det viktiga är att de är spegelvända mot varandra.
Eftersom delarna är så okomplicerade brukar jag inte nåla dem på tyget, utan jag klipper onålat längs mönsterkanterna. Sömsmånen är inräknad i mönstret, jag brukar bara klippa några millimeter större för att inte klippa i mönsterpapperet. Beroende på hur stor man vill ha blusen/klänningen kan man såklart lägga till sömsmån.

Tips: Behöver du större storlek så är mitt råd att du ökar i mitten på styckena. Dvs lägg inte mönsterpapperet kant i kant med tygviket, utan flytta det ett par centimeter in på tyget innan du klipper. På så sätt blir stycket bredare. Hm, hoppas ni fattar…

2. BÖRJA SY
Såja. Nu har du fyra delar som ska sys ihop. Tänk på att rätt ärmdel hamnar mot rätt stycke. Den med högre "backe" ska ligga mot bakstycket. Även detta har jag markerat på mönstret.

 Så här ska de sys ihop, räta mot räta. Det kan bli enklare att se hur de ska sys ihop ifall man lägger ut dem.

Lägg räta mot räta. Jag började med att sy ärmarna mot bakstycket, som på bilden ovan. För att vara überövertydlig pekar saxarna mot de första två sömmarna du ska sy.

Häpp!
När nu ärmarna sitter fast på bakstycket, syr du den andra ärmsidan i framstycket.

Det tar sig. Blusen är fortfarande ganska ful, men misströsta inte. Det blir bättre!
Nu ska du sy de två sidosömmarna. Börja vid ärmen och kör hela vägen ned till botten på blusen/klänningen.

3. FIXA URRINGNINGEN
Du kan göra infodringar, krage eller nåt annat i halsen, men här har jag bara tagit en stretchig mudd och sytt fast med overlocksöm.

Men här måste du tänka till lite!
Remsan måste vara kortare än urringningen, den måste liksom dra ihop den lite. Annars finns risken att den blir slapp och hängig, och nåt dystrare finns ju knappt.
Så mät din urringning. Min blev 75 cm. Ta sen bort 10 % (eller möjligen lite mer) av längden så får du en lagom lång remsa som drar ihop. Jag tog bort 8 cm och fick således en 67 cm lång muddremsa.

Så här syr du om du fast den dubbelvikta remsan.
Jag gjorde den 4 cm bred.

Har du klarat dig så här långt så är du nästan i mål!

4. GUMMIBAND I ÄRMARNA
Nu ska ärmkanterna snyggas till.
Jag gillar när ärmen följer axeln lite mjukt, och då är det perfekt att sy en resårkanal och trä en mjuk gummisnodd igenom.

Du kan göra en klassisk dubbelvikning och stryka innan du syr en söm längs ärmkanten.
Jag har ett bra tips för dig som overlockar, men jag är så kass på att förklara det. Kanske fattar du via bilden nedan. Om inte har bloggaren Gekko förklarat det väldigt bra och pedagogiskt här.

Man liksom viker en gång, och sen viker man åt andra hållet… 

… och så blir det såhär.
Men som sagt, en vanlig kanalsöm funkar lika bra. Häng för allt i världen inte upp dig på detta!
Glöm inte att lämna en liten öppning för att trä igenom gummibandet. Det gör du med hjälp av en säkerhetsnål. Men gör det inte för kort, en hård snodd är inget skönt alls.

Jag brukar använda sån här gummibandstråd. Har även testat andra, men tjockare gummiband tycker jag blir för hårt mot armen. Knyt fast tråden så den inte kryper ut, och ställ dig sen framför spegeln. Då är det enklare att få knuten på rätt ställe, så ärmen blir lagom hård.

5. STRYK OCH FÅLLA
Stryk och gör en dubbelvikning nere vid fållen. Sy fast.
Klart!

Variera mönstret:
Det här grundmönstret kan du variera på väldans många sätt.
Som jag visade ovan har jag sytt både klänning och blus i samma rutiga tyg.
På klänningen ovan klippte jag av framstycket under bysten, och gjorde två insnitt på den övre delen innan jag satte ihop dem igen.

Här kommer två ytterligare varianter:

Den här blev för tajt när den väl var klar. Så jag klippte upp den på sidan och satte i en knappslå med tryckknappar.

Den här klänningen har infodring i urringningen och en ficka med två knappar.
 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Sara

    Vilken fin tut du gjort! Väldigt tydlig och pedagogisk! Fina klänningar och blusar du sytt. Ska kolla din blogg lite noggrannare när jag sitter vid en dator.

  2. Jo

    Vilken bra tut! Jag har inboxat dig och skulle bli hemskt glad om du ville byta! Jag har dessutom just ett sådant tyg som jag vill sy av! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.