Maxade tankar

Årets valsedlar.

Jag har tittat igenom valsedlarna i kommunvalet och jämfört med hur det såg ut för 4 år sedan. Jag kan ha missat något något namn men jag tror att det stämmer någorlunda.

Totalt är det 127 personer som står på de 9 olika partiernas fullmäktigelistor, vid förra valet var det totalt 153 namn, allltså en minskning med 26 personer. Totalt är det 45 nya namn som inte fanns på nån lista vid förra valet. Rörligheten mellan partierna är inte så stor, jag hittar bara 4 personer som denna gång står på ett annat partis lista, detta alltså inkluderande mig själv.

Det är lite olika fenomen på olika listor, 2 partier sticker ut en del genom att ha betydligt kortare listor. På socialdemokraternas lista saknas hälften av de personer som fanns med förra valet och man har fått 10 nya namn, i och för sig känner jag igen de allra flesta av namnen som personer som varit aktiva på ett eller annat sätt. Men man har alltså en lista som är betydligt kortare denna gången. Vid förra valet var jag deras ordförande i valberedningen och resonemanget då var att det var bra att ha många namn på listan för att tilltala olika väljare, antingen har man frångått detta resonemang eller så har man haft svårt att fylla ut listan, jag vet inte vilket. Likaså folkpartiet har en betydligt kortare lista, man har minskat från 19 namn till 7 och av dom 7 är det 2 nya namn.

I 4 partier partier ser man ungefär lika långa listor men fler nya namn. Centerpartiet har ökat med 1 namn från 22 till 23 men det som märks mest är att det är 11 nya namn. Även hos oss Kristdemokrater ses samma sak, totalt är det minskat från 30 till 27 namn och av dessa är 13 stycken nya. Moderaterna och Vänsterpartiet har också hälften nya namn, totalt har man båda ökat från 9 till 10 namn varav 5 är nya hos V och 4 hos M.

Politiskt alternativ har den lista där det hänt minst. Vid förra valet hade man 14 namn och nu 12 varav 3 nya.

Till det kommer 2 nya partier, piratpartiets lista med 2 namn och Sverigedemokraterna med 1 namn, lite konstigt dock med SD att de har en person som enligt uppgift bor i Umeå och alltså inte är valbar i Vilhelmina.

En intressant sak är att de bara är ett enda parti som har kvar samma namn på första platsen och det är Moderaterna.

2 kommentarer

  1. Kristofer Pettersson

    Kul ändå att Politiskt Alternativ fortfarande hänger ihop trots allt.

    Fler borde starta parti. Politik kan vara hur kul som helst! Vi borde alla gemensamt arbeta för att överbrygga lojalitetsfällan som låser människor i en specifik åsikt som de aldrig kan ta sig ur. Människor förändras, utvecklas, regresserar, tänker om, tänker fel, osv Vi måste bejaka människans föränderlighet och mångfaldighet för ett rikare och friare samhälle för alla.

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Det som väl alltid gäller oavsett om det är politik eller inte är att man måste omvärdera det man tror på, allt kan ju förändras, man lär sig något nytt, omvärlden kan förändras osv.
    Förnyelse inom politiken är bra, ibland försvinner en ide, ibland utvecklas det till något användbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.