Maxade tankar

Uppförandekoden

Flera gånger har man från olika håll hänvisat till uppförandekoden men när jag försökte hitta den på kommunens hemsida lyckades jag inte. Det blir förstås svårt att som helt utomstående ha nån uppfattning om det så därför lägger jag ut den här. Sen får var och en avgöra om man tycker att nån bryter mot koden.

En sak som slog mig när jag satt och skrev ner den är att den egentligen bara gäller de som sitter i fullmäktige, om man läser ordagrant vad som står. Dessutom gäller den bara när man sitter i fullmäktige eller något annan kommunalt organ. Fast jag tror nog att avsikten var att alla som är engagerade i det politiska livet borde följa koden.

—————————————————————————————————————-

Uppförandekod

för de politiska partierna representerade i kommunfullmäktige i Vilhelmina kommun.

 

De politiska partiernas representanter i kommunfullmäktige ser som sin yttersta uppgift att vara talespersoner för sina respektive partiers åsikter och program. Som en del i denna uppgift ingår att i Vilhelmina kommunfullmäktige och i övriga av kommunfullmäktiges valda organ, efter eget bestämmande och egna önskemål fullgöra sitt uppdrag med beaktande av följande:

  • Delta i förekommande debatter, att där sakligt och ansvarsfullt argumentera för sin sak och att därvidlag enbart beakta och diskutera frågornas sakliga innehåll.
  • Misstänkliggöranden, smutskastning eller andra förklenande omdömen om politiska motståndares eller andra debattörers personliga egenskaper ska ej förekomma. Användande av svordomar eller förråande uttryck ska inte heller förekomma.
  • En ledamots uppenbara egenintresse får inte avgöra utgången för ett beslut.
  • Alla ledamöter ska ha rätt att överklaga ett beslut utan att det ska behöva ifrågasättas av någon annan som deltagit i beslutet.
  • Interpellationer och enkla frågor är viktiga instrument i den ansvarsprövning som minoriteten har tillgång till. Denna möjlighet bör under inga omständigheter ifrågasättas.
  • I kommunfullmäktige ingående partier och deras företrädare bör så långt det är möjligt eftersträva samsyn utan att göra avkall på sina politiska program, åsikter eller lokalt deklarerade avsikter.

Som ett led i att tillägna sig dessa regler, ska partierna sträva efter att lämpliga åtgärder vidtas för skolning i mötesteknik och i ett demokratiskt förhållningssätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.