Emelie helt enkelt

Jubileumsutställningen – Dag 5

Dag fem redan, oj vad tiden går fort när man har roligt!

Vad var det nu då, det superspännande fyndet? Jo, längst ned i fyllnadsmassorna hittade vår duktiga finska arkeolog ett mynt, och det skulle visa sig att det inte var vilket mynt som helst det rörde sig om.

Så ser det ut, och om man tittar noga noga och kisar lite kan man se att det står ÖR längst ut till höger, och strax till vänster om Öet ser man svansen tillhörande ett lejon vars tassar syns längst ned.
Om man sedan jämför med hur myntet ska se ut när det inte är lika anfrätt som det här så ser det ut såhär:

Bilden kommer från Gustavianum – Uppsala universitets Myntkabinett och återfinns här.
Vad är det då? Jo, ett kvarts (1/4) öre som präglats under Karl X Gustafs tid, alltså mellan 1654-1660. Just den här typen av mynt har tillverkats kring 1655 någon gång. Helt svindlande, och fantastiskt roligt att kunna sätta fingret på ett något så när exakt tillverkningsår. Även om myntet är från helt fel tid med tanke på vad vi egentligen letar efter så är det svårt att komma ifrån att det är roligt med fynd =)

Våra trappor har det inte blivit mycket med. Vi lyckades hitta en avgränsning mellan fyllnadsmassorna och ett underliggande gult sand- och lerlager. Det gula var format lite i ”trappform”, men det fanns inga egentliga stenar eller liknande som skulle kunna vara fundament. Jag har kollat runt lite på Carlotta (tack för tipset!) och nu lutar jag lite åt att det kanske inte fanns trappor, att man kanske byggde upp en terrass av bara jord och gräs. Ser lite så ut på bilderna tycker jag. Klurigt klurigt…

Längst upp i gropen är det väldigt spännande just nu! Ser ni den fina ”vågiga” gränsen mellan leran och det mörkare gruset? Och i gruset poppar det upp mystiska metallföremål, tegelstenar med text på och buteljglas från tidigt 1900-tal. Jag vet inte om jag har tid att sova inatt, kanske får dra på mig pannlampan och gräva vidare =)

Och imorgon lördag och på söndag är det fritt fram för alla som någon gång drömt om att bli arkeologer, som är intresserade av Göteborgs historia eller kanske bara vill njuta av solen och titta på när andra jobbar att ta sig till området kring Näckrosdammen!
Varje timme från klockan 11 till och med klockan 14 går guidade visningar från Götaplatsen till Näckrosdammen. På turen får ni veta mer om en bortglömd del av Göteborgs historia och väl framme visar vi vad som finns kvar idag och delar gärna med oss av skärslevarna.

Vi ses imorgon!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>