Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Saknar inlandet kompetens?

Av , , Bli först att kommentera 3

Inlandet förefaller lida av en märklig paradox. Det blir vanligare och vanligare att tillväxten i inlandet begränsas av brist på kompetent personal till våra företag.

Det är åtminstone de signaler som fler och fler företag skickar ut.

Det märkliga är att tidigare har det alltid pratats om att det saknas arbetstillfällen i vår del av landet.
Kan det vara läge för en lägesanalys där vi utreder vad som är den egentliga orsaken till att inre inlandet faktiskt inte utvecklas speciellt bra.

Personligen tror jag att vi står inför en kompetensförsörjningsproblematik som är betydligt allvarligare än vad vi tror, och jag tror inte att vi har en bra tanke på hur vi ska bemöta problembilden.

Utveckling sker där intelligenta och drivande människor vill vara och bosätta sig.

Vi kan inte längre tro att om det finns arbetstillfällen så kommer kompetensen hoppandes, vi behöver en annan strategi.

Räcker det att höja lönerna för att attrahera spetskompetens?

Kanske.

Har ingen bra lösning men vi har ett stort problem som vi måste ta tag i snarast.

 

Med hopp om ett bra 2016

 

Folkomröstningen hotar tillväxten

Av , , 1 kommentar 4

Efter att ha varit med på debatten i Lycksele på onsdag kväll kan man konstatera att debatten till stor del handlar om begreppet likvärdig sjukvård. Det är helt klart att man har väldigt olika uppfattningar om vad begreppet innebär och det känns som om det är den gordiska knuten. Likvärdig vård säger landstingspolitikerna och Dorotea och Åselebor har inte riktigt samma uppfattning.

En aspekt som inte har kommit fram i debatten är hur turbulensen påverkar framtidstron och bilden av inlandet som tillväxtområde.
Hur mycket är det värt?

Det är svårt att  påstå att senaste årets turbulens inte har påverkat synen på Västerbottens inland negativt. Hur värderar man sådant?


Vi har frågat företagare i länet och av 260 som svarat så har 80 % ansett att förändringarna i Dorotea och Åsele är skadligt för deras verksamhet. Bland de som inte är verksamma i Dorotea eller Åsele var siffran 60 %.
Det kan vara så att på lång sikt så spelar det här ingen roll för utvecklingen i berörda kommuner men det kan också vara så att det är droppen som får bägaren att rinna över för många företagare eller företagarämnen.

Omröstningen handlar inte bara om kronor och ören, det handlar om politiska signaler och i det här fallet verkar man ha misslyckats kapitalt med att hitta en lyckad och förankrad lösning.

Hoppas omröstningen får ett högt deltagande och ett tydligt besked, i annat fall så har det varit ett fantastiskt slöseri med pengar och bara skapat negativ publicitet.

Felaktig fråga i folkomröstningen

Av , , 2 kommentarer 14

Få har väl undgått att notera att det snart är folkomröstning angående sjukvården i inlandet.
Retoriken bygger i princip på att ena sidan vill ha en acceptabel miniminivå på sjukvården och andra sidan hävdar att den är tillräcklig som den är och man kan nästan ana sig till att om man röstar nej så betyder det att andra kommuner kommer att drabbas av nedskärningar i framtiden.

I grunden är det ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige som ligger bakom, och det är ganska rimligt. Det är även rimligt att anta att man i den politiska församlingen gärna utformar obekväma beslut så att det ger minsta möjliga hörbara konsekvenser.

Den första frågan man bör ställa sig är om förändringen ger en försämring av sjukvården i inlandet?
Personligen har jag hört få argument som talar för att att indragningar av vårdplatser och indragande av ambulans ökar möjligheterna att rädda liv så jag antar att det handlar om en försämring.

Att den besparing förändringarna innebär skulle vara en stor del av landstingets budgetramar låter i mina öron något otroligt.

Vi skulle i princip kunna genomföra gigantiska besparingar genom att lägga ner alla sjukvård utom NUS (Norrlands universitetssjukhus), det skulle nog spara ganska mycket pengar.

Få landstingspolitiker skulle våga genomföra det i dagsläget men att nagga lite i kanten (ur ett totalperspektiv)  i en avlägsen fjällkommun kanske inte märks så mycket i nästa val.

Att rösta eller inte rösta är egentligen inte den stora frågan.

Den viktigaste frågan är om länets landstingspolitiker anser att det är deras uppdrag att försämra möjligheter för inlandet att överleva.

Jag tror inte det, men jag tror att många inte förstår konsekvenserna av sina beslut och nu finns chansen för medborgarna att skicka ett tydligt budskap genom att rösta.

Juridiska obegripligheter

Av , , Bli först att kommentera 3

Läste i morse att advokaterna som sköter SAABs  konkurs har stämt leverantörerna.

Bakgrunden är att leverantörerna har krävt betalning för förfallna fakturor innan nya leveranser görs.
Verkar helt normalt och vad leverantörerna stäms för är, citat från tidningen.

”Leverantörerna borde ha insett att de i praktiken naggade på ett framtida konkursbos pengar, menar konkursförvaltarna”

Att man som konkursförvaltare i en stor konkurs bör få förskott kan jag ha förstående för, storleken kan man naturligtvis diskutera men det borde väl finnas en gräns för vilka korkade processer man får/kan inleda i en konkurshantering.

Om man får rätt i en sådan process måste väl det betyda att jag som leverantör inte kan stoppa en leverans om jag bedömer att jag inte kan få betalt och det måste väl vara min rättighet som företagare, eller hur?

Ha en trevlig arbetsvecka

Gräv av E45 och E12

Av , , 1 kommentar 3

Det finns ett realistiskt hot mot flygplatserna i länet. Flygplatserna i Hemavan, Skellefteå, Lycksele och Vilhelmina riskerar att läggas ned om EU får som dom vill. Jag kan ha en viss förståelse för situationen nere i Europa, där det kan vara några mil mellan flygplatserna men i Västerbotten blir konsekvenserna något annorlunda.
Om man beslutade att gräva av E12 och E45 skulle det vara ett herrans liv på politikerna.
En nedläggning av flyget i inlandet skulle nästan ge samma konsekvenser.
Man kan ta sig från Östersund till Sorsele utan att köra på E45 och från Umeå till Mo i Rana utan E12, men det är inte något som gynnar utvecklingen i länet precis.
Dags att agera innan ett förödande beslut slinker igenom.
Borde vara en högprioriterad fråga på regional och regeringsnivå.
Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Västerbotten

Frekab bryter trenden i inlandet

Av , , 1 kommentar 18

 Det har skett ett trendbrott i inlandet. Inte så att befolkningen helt plötsligt har börjat öka och företagen strömmar in. I och med att Frekab i Fredrika så tydligt går ut med att man flyttar verksamheten på grund av utvecklingen i kommunen. Det är i sak inget nytt, jag tror att det är många företag som gjort samma sak tidigare, men det som är nytt är att man så tydligt går ut och sätter fingret på vad som är orsaken.

Politiken har tidigare kunnat ta skydd bakom argument som "dom vill komma närmare marknaden", " dom vill komma närmare barnbarnen" etc. Men nu är faktiskt argumentet ganska tydligt. Man tror helt enkelt inte på kommunens förmåga att upprätthålla en rimligt företagsmiljö i framtiden, och det är riktigt allvarligt.

Företagare brukar vara rätt optimistiska så nu när man har vidtagit åtgärden att planera för en flytt av hela verksamheten så har säkert planerna funnits under många år, och de finns dessvärre förmodligen hos många andra företagare.

Dessutom kan sånt här vara smittsamt.

När kommer nästa företag som flyttar eller lägger ner för att man inte tror på inlandet?

Vilka politiska beslut behöver tas för att vända trenden till inflyttning i stället för utflyttning?

 

Alejandro Caviedes och verkligheten

Av , , 24 kommentarer 14

Alejandro framför många gånger näringslivsfientliga kommentarer på sin blogg. Kan väl inte påstå att jag delar hans åsikter i alla lägen men måste erkänna att han har en smått komisk argumentationsteknik.

Uppenbarligen tror eller tycker han på fullt allvar.

Att försämrade förutsättningar för näringslivet är bra för utvecklingen i länet.

Att ökade personalkostnader ökar möjligheten att investera och utveckla företaget.

Att organisationen Företagarna driver frågor utifrån åtgärder som ekonomiskt gynnar den egna organisationen???

Att företagare inte ska omfattas av socialförsäkringen på samma sätt som anställda.

Att skattemedel till den offentliga sektorn kommer ramlandes från himlen.

Var och en är i sin fulla rätt att ha vilka åsikter man vill. Det är heller inget problem att de framförs i offentliga sammanhang.

 Jag är däremot lite bekymrad över att det faktum att det kanske finns människor ute i länet som tror att Alejandros värld är verkligheten.

Verkligheten för företagen är att minskade personalkostnader ökar möjligheterna att utvecklas. Verkligheten för företagaren som behöver nyttja det sociala skyddsnätet inte har samma förutsättningar som en anställd.

Att Företagarna som organisation driver frågor för att egen ekonomisk vinning är mer än lovligt korkat.

Verkligheten är också att skattemedel som bekostar sjukvård, skola, infrastruktur kommer från företagen och inte från någon gömd sedelpress i huvudstaden.

Länet har inte för många företagare i dag, verkligheten är att det är för få.

Hur är viktigare än vad

Av , , 12 kommentarer 2

Medverkade i går på ett seminarium på Grand Hotell i Stockholm, med fokus på utvecklingen i länet.

Det som slår mig är att det är så enkelt att veta vad vi måste åtgärda men hur svårt det är att veta hur vi ska göra det.

Sammanfattningsvis behöver vi tillgång på kompetent arbetskraft, entreprenörer som startar och utvecklar sina företag, god infrastruktur  samt ett attraktivt län som får människor att vilja flytta hit, enkelt eller hur?

Vilka strategier är då verkningsfulla?

Att lägga alla resurser på universitetet borde väl lösa kompetensbehovet och nog tror jag att några stannar och startar företag.

Sänka kommunskatten kanske får höginkomsttagare att skatteplanera och flytta verksamheten till området.

Fokus på turism kanske gör att människor "upptäcker" länet och vill flytta hit.

Norrbottniabanan kanske skapar ett kustkluster som gör att tillväxten ökar drastiskt.

Eller vi kanske ska göra allting samtidigt för säkerhets skull.

Nu börjar det vara dags att gå från att diskutera  "vad" till att diskustera "hur" vi ska lösa problemen.

 

Drogas ”busiga” elever till normalitet?

Av , , 8 kommentarer 9

 På ett möte strax före jul dök en ganska intressant fundering upp.

När vi, som var med på mötet, var unga och gick skola så "fanns" det inga elever med ADHD, dyslexi eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Det märkliga är att i dag i samhället finns det många i min åldersgrupp som helt plötsligt har både den ena och den andra diagnosen.
Det skulle ju i princip kunna vara så att man smittats på gamla dar via luften eller strålning från tv, men jag tror nog inte riktigt det. 

Man kan ochså konstatera att det inte är allt för sällan som dessa människor är framgångsrika personer. Ingvar kamprad, Tom Cruise, Henry Ford, Albert Einstein, Bill Gates är några exempel på personer som nämns i samband med ADHD eller dyslexi. 
För att inte nämna många i min bekantskapskrets som definitivt har tydliga symptom men kanske inte diagnos på papper.

Vad händer med dagens elever som blir diagnostiserade och sätts på concerta, strattera eller andra allsköns piller för att de ska bli "hanterbara" i skolan?

Har vi råd att droga elever till "normalitet"?

Vad nu det kan vara.

Var går gränsen för busungar, ouppfostrade eller vad de nu kallades förr?

John F Kennedy påstås i bland ha haft ADHD, vad skulle ha hänt om han varit ordinerad concerta under Cubakrisen?

Har inte svaren men en hel del funderingar.

Vattenfalls spariver drabbar företagen i länet

Av , , Bli först att kommentera 0

Vattenfall har under flera år haft något som heter inlandskraft.

100 miljoner avsattes för utveckling, borgensåtanganden i företag i inlandet. Det har fungerat väldigt bra , enligt de som nyttjat det, men nu har man beslutat att avveckla verksamheten. Argumentet är tydligen att det är nog med statliga lösningar i och med att inlandsinnovation drogs igång.

Jag tror att det är olyckligt.  Konceptet i inlandsinnovation är inte riktigt samma sak som inlandskraft. Inlandsinnovation framstår i högre grad som ett riskkapitalbolag med hyfsat lågt inslag av risk i upplägget. Avkastningskraven kommer förmodligen att driva insatserna mot Hightech.com, dvs traditionell riskkapitalisttänk.

Hoppas jag har fel, men ingen har påstått något annat ännu.

Styrelsen/ägarna av inlandsinnovation bör nog fundera över att flytta in inlandskraftskonceptet  i sin verksamhet. I annat fall kommer nog vattenfalls (statens) besparing drabba många företagare i länet.