Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Felaktig fråga i folkomröstningen

Få har väl undgått att notera att det snart är folkomröstning angående sjukvården i inlandet.
Retoriken bygger i princip på att ena sidan vill ha en acceptabel miniminivå på sjukvården och andra sidan hävdar att den är tillräcklig som den är och man kan nästan ana sig till att om man röstar nej så betyder det att andra kommuner kommer att drabbas av nedskärningar i framtiden.

I grunden är det ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige som ligger bakom, och det är ganska rimligt. Det är även rimligt att anta att man i den politiska församlingen gärna utformar obekväma beslut så att det ger minsta möjliga hörbara konsekvenser.

Den första frågan man bör ställa sig är om förändringen ger en försämring av sjukvården i inlandet?
Personligen har jag hört få argument som talar för att att indragningar av vårdplatser och indragande av ambulans ökar möjligheterna att rädda liv så jag antar att det handlar om en försämring.

Att den besparing förändringarna innebär skulle vara en stor del av landstingets budgetramar låter i mina öron något otroligt.

Vi skulle i princip kunna genomföra gigantiska besparingar genom att lägga ner alla sjukvård utom NUS (Norrlands universitetssjukhus), det skulle nog spara ganska mycket pengar.

Få landstingspolitiker skulle våga genomföra det i dagsläget men att nagga lite i kanten (ur ett totalperspektiv)  i en avlägsen fjällkommun kanske inte märks så mycket i nästa val.

Att rösta eller inte rösta är egentligen inte den stora frågan.

Den viktigaste frågan är om länets landstingspolitiker anser att det är deras uppdrag att försämra möjligheter för inlandet att överleva.

Jag tror inte det, men jag tror att många inte förstår konsekvenserna av sina beslut och nu finns chansen för medborgarna att skicka ett tydligt budskap genom att rösta.

2 kommentarer

  1. PB

    Har Företagarna i Västerbotten tagit ställning i den här frågan? Har du som ordf för denna organisation förstått vad du har för uppdrag gentemot dina medlemsföretag, och har organisationen förstått sin roll? Företagarna är ju en ekonomisk intresseorganisation för företagare, inte ett politiskt parti. Håll dig till din roll och överskrid inte dina befogenheter.

    • Robert Salomonsson (inläggsförfattare)

      Intressanta synpunkter men låt mig klargöra några detaljer.
      Företagarna är partiopolitiska men inte opolitiska.
      Vårt uppdrag är att arbeta för förbättrade villkor för företagare i länet.
      Du får naturligtvis argumentera på vilket sätt förändringen i Dorotea och Åsele är positivt för näringslivet, du kanske har någon synvinkel som andra har förstått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.