Nej, nu blommar det

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag menar rent bokstavligt. Nu blommar min hibiscus, de blå Afrikas lilja, en röd och en gul Canna. Borde inte de ha en viloperiod nu? Har de blivit lika snurriga som vädret? Nu får det gärna vara vitt och vackert ute, men snön hinner inte mer än komma ner så blir det bara blask av alltihop. I England har de kaos pga snön. Jag minns när vi var där i mitten av 70-talet. Då var det också snökaos. Det hade vi inte en aning om för vi var ute på sta´n och shoppade, väl klädda i varma stövlar och jackor. Men när vi slog på TV:n så var det uppenbarligen kaos i hela London, ack ja.

– Vad gör norrlänningar när det blir kallt?
– Sätter sig kring stearinljus.
– Vad gör norrlänningar när det blir väldigt kallt?
– Tänder stearinljusen.

Känner mig lite mer sugen på jul idag. Har klätt granen med ljus och röda bollar. I morgon kanske det blir lite glitter, man ska ju inte överarbeta. Baka lite ska jag i alla fall: saffransbröd med mandelmassa och några kakor.

Bli först att kommentera

Andra advent

Av , , Bli först att kommentera 11

Så har det mesta av snön försvunnit igen.Jag julpyntar men på något sätt med mindre glädje än tidigare. Julkorten har plockats fram, borde skriva på dem, men blev så ledsen när jag plockade fram adressboken att jag lade bort korten igen. Listan i adressboken blir mindre och mindre, det senaste namnet att stryka var nu morbror Gustaf och det känns i hjärtat. Hur många julkort från honom / till honom har svävat genom luften genom åren med hjälp av posten? Han var nog den siste att skicka påskkort också, en fin tradition som väl inte finns längre.

Idag kommer det hälsningar via Internet. Mycket uppskattat, men jag saknar ändå de fysiska hälsningarna. Där jag visste att skrivaren hade suttit och verkligen tänkt på mig, när han / hon skrev adressen. Kort som jag kunde sticka fast runt spegeln så att ramen blev alldeles full av fina bilder. När jag sedan plockade ned dem så tittade jag på dem igen och då blev det ju automatiskt så att jag tänkte på avsändaren. Suck, känner mig som 100 år idag.

Men det är bara att borsta bort dammet och ta tag i dagen, den andra advent. I eftermiddag blir det adventsmiddag, sannolikt blir den ganska snabb, den ska hinnas med mellan innebandy-cup och gradering i jiujitsu, men vi får i alla fall samla delar av familjen. Skinka ska ätas, ljusen ska tändas och en rimmad vers ska sägas (undrar vem det blir som säger något denna gång). Ibland vill jag bara skippa alla traditioner, men ibland behöver jag dem som ett stöd för att hålla ihop familjen. Det blir allt svårare och svårare dock att kunna samla alla, alltid har någon något annat för sig.

Nog gnällt, ska snart åka iväg och dricka kaffe med äldre anhörig, sedan blir det till att duka och förbereda för middagen. Sedan ska jag hjälpa (se till att) inneboende N:2 får iväg sina jobbansökningar. Kvällen ska avslutas med stickningen framför TVn, antingen fortsätter jag med sockarna eller så stickar jag ett mobilfodral åt lilla L (hysch, blir det bra så får det bli en julklapp). Antal inköpta julklappar: 0. Hjälp……….

Bli först att kommentera

Försvinnande saker

Av , , Bli först att kommentera 13

Vår inneboende har satt in (ihop) granen, den är inte klädd men den står där på sin matta och väntar på sina lampor och bollar. Men när jag såg den så kändes det fel på något sätt. Det är något som inte stämmer, men jag kunde inte komma på vad. Så säger Livskamraten: men var är den mellersta delen av granen?

Ni vet, vi har en plastgran som delas i tre delar och där man får hyfsa till grenarna så den ser ut som en gran. Då såg jag det, det fattas förstås en mellandel! Den ska ju vara högre. Jag bad alltså Livskamraten ta med den tredje delen ”den ligger i en svart sopsäck under källartrappan”. Problemet är bara att det gjorde den inte. Var i fridens namn har jag ställt den? Nu blir det till att leta.

Vi är ändå i tagen med att leta och rensa, det som vissa kallar ”dödsrensning”. För den som inte är bekant med ordet så betyder det helt enkelt att man gör det lättare för sina efterlevande, man rensar bort så mycket ”skräp” som möjligt så det blir lättare för den som ska ta hand om det när man gått bort. Burr, så tråkigt ord. Nej, jag föredrar att kalla det ”leva livet-rensning”. Bort med allt onödigt, det som tynger, det som bara ligger och tar plats, gör mer plats för det du tycker om. Lev livet lättare helt enkelt. Det är den rensningen vi gör.

En god sak har det i alla fall kommit ut av den påbörjade rensningen. Som de flesta föräldrar i vår ålder så har vi, tillsammans med barnens mor-och farföräldrar, samlat saker till barnen. Ni vet, av typen silverskedar, finservis etc. Sonens kaffeservis har varit borta och vi har trott att den kom bort när vi hade översvämning i källaren år 2000. Men gissa vad, när jag arbetat mig in i det inre hörnet av vinden så hittade jag en låda, prydligt märkt med sonens namn och ”kaffekoppar”. Så det är kanske sant, den som söker han finner.

Bli först att kommentera

Storm

Av , , Bli först att kommentera 12

Sitter i bilen utanför ridskolan. Snön yr och vinden tjuter kring bilen. Snökristaller bygger upp ett tjusigt mönster på bilrutorna. Inte ska man väl ge sig ut i sådant oväder. Det blir till att köra försiktigt hem, jag har dyrbar last.

Bli först att kommentera

Japp, så var det

Av , , Bli först att kommentera 11

En ganska skön dag idag. Promenad i solsken med god vän. Lite julpyntning, byte av gardiner och fram med lite fler tomtar. Så här såg tomten ut som jag köpte igår från Holmsunds Dagcenter.
IMG_20171206_174701

Detta är en färgbild, det kan man inte tro men så är det. Jag ställde honom på det svarta sidobordet och med den ljusa tapeten bakom så blev det så här. Men jag tror att den ”ursprungliga” tomten liknade denna. Han hade sannolikt grå kläder för att smälta in i mörkret. Grå vadmal, det var tomtens melodi. Inget rött och absolut inget bjällerklang. Nej, han smög tyst och försiktigt in till djuren i ladugården och såg till att de hade det bra, tog kanske en slurk mjölk från kon, han delade förstås med sig till ladugårdskatterna, kollade att allt var okej på höloftet innan han försvann tyst, tyst ut i det mörka.

Japp, så var det.

 

Bli först att kommentera

Tomtar på väg

Av , , 2 kommentarer 11

Nu är det dags att plocka fram alla tomtar igen. Jag känner mig som att jag är lite sent ute, det är ju redan på väg mot andra advent. Jag köpte i alla fall en tomte idag, på Holmsunds Dagcenters julmarknad på Coop, en väldigt sympatisk tomte tycker jag. Om jag visste var jag lagt min mobiltelefon så skulle jag tagit ett kort och visat er den. Men som sagt, just nu är mobilen borta.

Tidigare idag, när vi hade varit ute med bilen, så var den också borta. Men när jag såg att jag lagt fram bilnyckeln på bordet så anade jag det löjliga och mycket riktigt, mobilen var prydligt inlagd i nyckelskåpet. Jag får väl tänka efter; vad gjorde jag senast? Satte igång diskmaskinen……… aj, aj, håll tummarna att jag inte lagt in mobilen där………………

2 kommentarer

Första advent

Av , , Bli först att kommentera 12

Så var det dags att tända det första ljuset. Eftersom vi nyss kommit hem så blev det en snabb rusning efter adventstakar att sätta i fönstret, sedan blev det dags att hämta en familjepizza och adventsrimmet blev nog mer av typen ”nödrim” än en vacker vers. Det får vi ta igen nästa adventsöndag.

Det känns skönt att vara hemma igen. Nu ska vi småfixa inför julen och för övrigt bara ta det lugnt här hemma. Livskamraten körde den nya bilen hela vägen hem och han var bara nöjd. Jag som satt på passagerarplatsen klarade inte ens av att luta sätet lite bakåt, trots att jag tog fram instruktionshäftet så jag satt rak i ryggen som en fura hela vägen och det är väl inte riktigt optimalt. Tur att vi stannade på kaffe i Öre i alla fall och fick sträcka på ben och ryggar ett tag.

I förrgår var vi bjudna på en liten adventsmiddag hemma hos goda vänner i deras familjegård. ”Litet”, vi stannade förbluffade i dörren och bara stirrade. Ett fulldukat julbord i deras sagolika kök som är som gjort för att julpynta.
IMG_20171202_171108Så vackert, så mysigt och så gott. Vilken tur vi har som får vara med dessa människor.

Bli först att kommentera

Regn

Av , , Bli först att kommentera 13

Idag blev det en lång promenad med min lille promenadkompis. Det duggade lite, dofterna hade tydligen tinat fram just så mycket att hela veckans alla lukter kommit fram; katter,  harar och älgar (vi såg spåren), andra hundar, ja det är vad jag vet men kanske min lille kompis hittade ändå mer. Korna minsann både såg och kände vi lukten av. Den unge bonden hade gjort rent i restaurangen Kobåset så det var lagom smetigt med kobajs på vägen. Tur min lille kompis är enkel att lyfta upp och bära över kladdet. Han hade i alla fall fullt upp att nosa och markera. Även om man är kastrerad så vill man väl tala om att ”Enzo was here”. Mysigt hade vi och tre grannar mötte vi och kunde tala med en stund.

Nu är både Livskamraten och jag nyduschade, tvättmaskinen är i full gång, travet håller på, allt är under kontroll. Snart är det dags att åka iväg och hämta vår sönderbrutna grannfru (och hund) för att ta oss iväg till en liten festlighet. Visst kan livet vara mysigt!

Bli först att kommentera

Slut på veckan snart

Av , , Bli först att kommentera 14

Jag skrev om #metoo igår och fick en kommentar med något i stil med att ”vänta bara tills julen är över” då kommer det att upphöra. Det är verkligen ingenting som jag hoppas. Jag hoppas, för allas bästa, att de som agerar nu ska orka fortsätta att agera, att reagera, att göra sina röster hörda. Varför ska vi vilja att något som är fel ska fortsätta? När jag tänker på exempelvis ”kulturpersonligheten” som nu är känd under sitt namn, eller ”vad fan får jag för pengarna” eller andra händelser som nu kommit fram, burr. Vilken tur att jag fått leva mitt liv omgiven av ”vanliga” människor som inte ägnar sig åt att trycka ned, förringa eller som använder sin ”makt” till att utnyttja sina medmänniskor.

Få se, vi fick kvinnlig rösträtt 1919……… tack vare kvinnor som orkade kämpa tillsammans med män som såg kvinnorna som ……människor som faktiskt utgör hälften av alla människor. Det är inte speciellt länge sedan………. Vi, alla, måste säga ifrån när något är fel, när någon beter sig på ett felaktigt sätt.

Igår upptäckte vi att man inte satt in någon motorvärmare i vår nya bil. Elände, vi som bara väntat på att få bilen komplett med vinterdäck och motorvärmare. Tydligen hade verkstaden missat det. Som kompensation ska vi få en ny kupévärmare och få full tank gratis. Vi som skulle hem för att delta i en familjehögtid i morgon kväll, med övernattning på hotell dessutom. Suck.

Nåja, vi ska i alla fall gå på fest hos en av grannarna i byn. Även grannen med den brutna armen ska följa med en stund så jag får ta bilen, skjutsa dit henne och skjutsa hem när hon inte orkar längre. Hon har fått bra hjälp av oss grannar tycker jag. En hjälper henne på morgonen så hon får på sig kläder och hunden får kissa, en går dit på förmiddagen med tidningen, färdiglagad mat till middagen och ser till att vovven får ytterligare en kiss-runda. Sedan går jag dit på eftermiddagen, tar ut hunden på långpromenad, dricker em.kaffe med henne, hämtar in posten och utför eventuella ärenden. Igår fick vi hämta ut hjälpmedel på vårdcentralen i Kvissleby och montera på plats i badrummet. Vi som var med när hon bröt armen ställer upp för henne, det var så hemskt att en sådan trevlig kväll skulle sluta på det sättet. Nästa vecka ska de operera armen och sätta in skruvar vid armbågen. Usch, att behöva vänta en vecka på operation, jag ryser.

Vi fortsätter att bara koppla av, fundera lite på badrummet på ovanvåningen och bara ha det bra. Livet kan vara så gott. Önskar er en trevlig helg!

Bli först att kommentera

I #metoo:s kölvatten – skäms

Av , , 4 kommentarer 16

Har ni sett och läst allt om #metoo? Har ni sett hur människor i bransch efter bransch gått samman och tagit upp otillbörliga närmanden, otrevligt beteende, rentav brottsliga händelser som utförts av någon/ några i deras närhet?

Jag vet att ni hört och läst om detta. Har ni också läst en del kommentarer och synpunkter om att ”det är kvinnor som skriver lite pornografi”, ”att alla män är inte svin”, ”att man reagerar på småsaker”, ”fulla kvinnor som nyper mig i rumpan”. Lade ni märke till att jag skrev ”människor i bransch efter bransch”?

 

H-vete! H-vete! H-vete!

Fattar man inte att vissa saker är fel helt enkelt. Sedan spelar det ingen roll om det är en kvinna eller man som gör den felaktiga saken. Det är fel helt enkelt oavsett vem förövaren är.

Sedan är det tyvärr så att det är vanligare att män är förövaren, många saker har accepterats / accepteras inom kill / karlgäng. Saker som de aldrig skulle säga till / eller utsätta sina egna fruar, sambor, döttrar för. Det är helt enkel ”locker-room”-snack. Läs artikeln i dagens VK, skäms de som skriver / skickar vidare sådant dravel.

Så svårt kan det väl inte vara att behandla andra människor med respekt.

 

4 kommentarer