Svenskarna säger ifrån!

Av , , Bli först att kommentera 7

En del talar om ”mellanmjölkens land”, ordet ”lagom” finns bara i Sverige och att vi svenskar bara muttrar i smyg, men inte gör något åt saker. Men nu har vi, det svenska folket, verkligen reagerat och visat att vi inte accepterar vad som helst.

Vi har rasat, skrivit insändare och verkligen satt ned foten….

Rör inte vår ströare på kryddburken

….för att inte tala om att burken blivit större

Burken passar inte in i kryddhyllorna

Där fick de allt lov att lyssna på oss och sätta tillbaka ströaren. Hur ska det annars gå att hälla kanel på gröten?

Bli först att kommentera

Slut på veckan

Av , , Bli först att kommentera 11

I eftermiddag har vi haft över 30 grader i uterummet.Så här långt har rummet överträffat alla våra förväntningar på en förlängd utesäsong. Pelargonerna blommar som aldrig förr av de svala nätterna och värmen på dagen. Jag håller på och förbereder alla blommor för deras vinterförvaring. De som ska tillbringa vintern inomhus har fått små pinnar mot ohyra plus rejäl dusch innan de fick komma in. Övriga står kvar i uterummet och väntar på att få flytta ner i källaren. Det planerade blom- och reningsrummet är inte färdigt ännu, men jag har köpt en blomlampa och kommer att ställa ned dem ändå.

Idag skulle jag hjälpa Livskamraten att sätta upp plåt runt skorstenen. Tror ni inte att han ramlade när han skulle ner från det övre taket. Inget högt fall, men ändå. Både han och jag blev alldeles chockade så plåtarbetet avslutades tvärt. Istället tog vi varsin gin&tonic och satte oss i solen. Lite senare hämtade vi ost och kex och tog ytterligare en G&T (ja, det var gott med ost och kex till).

Så ringde en av grannarna och bjöd över oss på kaffe och då kändes det lite märkligt att gå dit efter att ha druckit två drinkar… men det klarade vi galant. Mycket gott fikabröd fanns det och jag som hade bakat en äppelkaka för att vi skulle ha något gott. Nåja, den finns ju kvar i morgon.

Nu ska jag tillbringa kvällen med att släktforska åt grannarna. Han har en känd (ökänd) släkting som han är lite småstolt över, men jag har inte lyckats hitta kopplingen mellan den personen och hans släkt ännu. Jag kämpar och försöker hitta den. Det blir ju pinsamt om kopplingen inte finns så han blir besviken…..

Bli först att kommentera

Lördagsfrid

Av , , Bli först att kommentera 13

Idag ska vi ta det lugnt. Alltså har jag strukit lite gardiner och putsat ett fönster. Senare idag ska jag putsa två fönster till och byta gardiner. Det känns lite ruskigt när man putsat färdigt och helt plötsligt, oj vad ljust det blev och så vackert det är här utanför! Man kanske skulle prova att putsa lite oftare…

Idag har jag också packat upp tre flyttlådor. Eller packat upp är kanske att ta i. Men jag har i alla fall tömt en låda, ställt in en i gästrummet (där jag samlar ihop julsakerna) och ställt undan en låda i en garderob. Huvudsaken just nu är att man slipper se lådorna. Vi förbereder oss för måndagen då vi ska till återvinningen, hurra!

Ja, det är min dag, inte så upphetsande. Det är klart, vi ska ju till ett födelsedagskalas också. Det blir trevligt. Men främst ska vi hoppas att travet ger lite pengar. Håller tummarna! Önskar er en trevlig lördag!

Bli först att kommentera

Semester

Av , , Bli först att kommentera 13

Vilket förskräckligt oväder det blev på Mallorca, bara några mil från där vi var. Vilken tur att vi åkt hem, men så förskräckligt för dem som drabbades av ovädret…… Denna vår vecka på Mallorca, det första besöket där överhuvudtaget, var underbart! När man haft en sådan arbetsgivare som jag haft så får man en slant att resa utomlands för när man gått i pension. Tack snälla företag! Pengarna måste användas enbart till min resa och det blev nog så att vi valde ett lyxigare hotell med All-inclusive, något som vi inte brukar gilla.

Men vilket hotell! Vilken mat! Vilken service! Helnöjda, det är vad vi är. Hotellet, AluaSoul Mallorca Resort, var nyrenoverat, fräscht och med underbar personal. Det vi gillade mest var den avslappade stämningen som rådde, trots att det var så ”fint”:

avslappat

Detta var ett fantastiskt rum, utanför matsalen, med glaspartier ut mot den stora ytan med swimmingpooler, sittytor, plats för underhållning, baren…. på kvällen var divanerna fulla av människor som låg och slappade, som spelade kort, som satt och pratade, precis som hemma i vardagsrumssoffan, så härligt!

godis1

Utbudet av desserter var lika imponerande som utbudet av varm och kall mat.
godis2

Gissa om jag saknar efterrrätterna……..godis3

Vi har nog aldrig varit så nöjda med en semester, eller så har vi aldrig varit mer i behov av en.

I eftermiddag och i kväll har vi suttit ute i vårt uterum, +40 grader, när solen låg på. Vi ska inte klaga. Vi hann bara gå in så blev vi tvungna att gå ut igen, titta bara.
20181011_182136

Sjön Öjen bjuder på sin magi.

Bli först att kommentera

Abstinens……

Av , , Bli först att kommentera 14

Idag har jag abstinens…..i form av avsaknad av min familj. Jag längtar efter mina barnbarn! Jag förstod att det skulle kännas tungt att flytta 30 mil från dem och idag har längtan slagit till.

Jag har fått besked om att jag lider av benskörhet (finns i släkten) så nu är det bara till att promenera av fullt hjärta plus äta D-vitamin och Kalcium i väntan på mer order från sjukvården. Idag blev det alltså en riktigt lång promenad och jag kan verkligen konstatera att hösten kommit under den vecka vi var på Mallorca. Den veckan, oj vilken härlig vecka, skriver mer om den i morgon.

Under promenaden så fick jag lov att stanna och fota ett flertal gånger, alla dessa vackra färger. Tänk att sticka en tröja i dessa färger, med hemfärgat garn…… tänker på min kära vän A-M och hennes kok med växtfärger…… sentimentalitet…. glada minnen…. längtan.

En morbror fyller 85 år i dag, tänker på honom och på sommarens släktträff, så trevligt vi hade.

Korna har blivit utsläppta på ängen alldeles vid vägen och deras nyfikna ögon följde mig när jag gick förbi. Kalvarna skuttade ystert omkring och jag greps av längtan att ringa till min andre morbror som tyvärr gick bort i oktober i fjol. Tänk att det gått ett år redan.

Vad skulle jag ge för att få hämta barnen från skolan idag…… suck.

höst2018

 

Bli först att kommentera

Rackarns elände…

Av , , Bli först att kommentera 12

Så har jag lyckats förstöra vår tvättmaskin, usch. Uppenbarligen har jag fått något klädesplagg i kläm i luckan så det har blivit en fördjupning i gummilisten runt luckan så nu läcker det ut lite vatten hela tiden. Så onödigt, så dumt. Det misstaget hade jag väl aldrig kunnat föreställa mig. Ska vi verkligen behöva köpa en ny maskin nu?

I övrigt har dagen varit bra. Jag njuter i fulla drag av vårt nya badrum, även om vattnet inte är framdraget. Det är så fräscht, det är så rymligt (jämfört med vårt gamla tvättrum), det är så skönt att slippa oroa sig för maskarna för att de arbetar ihjäl sig. Nu trycker man bara på knappen och swish, så börjar förbränningen av allt som kroppen lämnar ifrån sig. Inte dumt. Får vi nu bara vatten dit också så blir det toppen. Men det får vara till efter semestern.

Semester, vilket underbart ord!

Kan en pensionär ha semester? Jajamen, vad vi kan!

Bli först att kommentera

Mamma Mia 2

Av , , Bli först att kommentera 14

En bra uppföljare. Jag har varit på Mamma Mia 2 och till min stora förvåning tycker jag att den var jättebra. Det är inte ofta som uppföljare av en bra film blir bra, men här har de lyckats. En riktig feel-good-film. Sedan gick vi damer ut och åt middag på Bykrogen så nu är jag nöjd med kvällen. Lite släktforskning på det här så sover jag gott i natt.

Ha det så bra i blåsten.

Bli först att kommentera

Dagarna bara rinner förbi…

Av , , Bli först att kommentera 13

På lördag åker vi på en lite lyxigare resa till Mallorca. Jag ser fram emot att bara få äta och dricka gott, få vandra omkring som vi vill, få städat och bäddat varenda dag utan att behöva röra ett finger för att det ska hända. Får vi sedan ett antal plusgrader också så är jag mer än nöjd.

I väntan på detta så fortsätter vi småpyssla här hemma, sätta lister i nya badrummet, fundera över hur rören ska dras, ni vet sådana där vardagsfunderingar.

Samtidigt så sticker jag emellan med lite släktforskning åt våra goda vänner. Det har visat sig att mannen sätter stort värde på släktskapen med en skarprättare (bödel) i Sverige så nu försöker jag hitta länken mellan familjerna. Än har jag inte lyckats även om jag kommit så långt att jag hittat det gemensamma namnet, men ännu har jag inte hittat den saknade länken.

En sak jag noterat är att de norrländska prästerna skötte sin bokföring (kyrkoböckerna) med heder. Är ett barn fött i november så kan man bläddra fram till november och hitta barnet. I vissa delar av södra Sverige så var man inte lika noga utan ett barn fött i april kunde noteras i juni månad etc. etc. Det är klart att det var enklare i de små byarna där födseln av ett barn absolut noterades, medan den personliga kännedomen av naturliga skäl inte fanns i de större städerna i söder. Att de inte tänkte på oss framtida släktforskarna…….. (skämt).

Bli först att kommentera

Forskar på nytt

Av , , Bli först att kommentera 13

För några veckor sedan berättade en av mina vänner att sonens svärföräldrar hade börjat göra ett mindre släktträd åt de gemensamma barnbarnen. Bara barnbarnen, deras föräldrar och mor- och farföräldrarna skulle finnas med. Inga problem tyckte jag, men det visade sig att väninnan inte visste något om sin far. Hon hade visserligen levt med honom i några år, men hade inga minnen av honom och mamman hade aldrig pratat om honom annat än som ”den suputen”. Eftersom jag släktforskat ett tag så ville hon ha min hjälp att försöka få fram uppgifter om honom, i stort sett födelseår och -plats.

Det visade sig inte vara så lätt. Det är lättare att hitta uppgifter från 1800-talet än från den som dog i början på 2000-talet. Men till slut så fick jag tag på en man som jag trodde var hennes far. Som regel brukar det dyka upp andras släktträd som man kan få lite bekräftelse från, men ingenting dök upp kring denne man. Det blir som ett gift i kroppen, man söker och söker på alla sätt och vis och till slut så fick jag bekräftelse på att det var rätt pappa. Jiipppiii!

När jag väl fått en ände att nysta i så rullade det bara på och jag hamnade ända på hennes farfars farfars farfars farfar, f 1655. Igår var hon hit och var så otroligt glad över allt jag hittat om hennes fars sida. Alltså en sida som varit helt obekant för henne.

Jag har också forskat på hennes mammas sida och överraskningen blev stor när jag upptäckte att hennes morfar var född i Stöcksjö, hade bott i Holmsund och arbetat som hyvleriarbetare på Sågen. Där hamnade vi ju på min hemmaplan så jag skickade jublande ett sms om detta till henne i förrgår kväll. Det visade sig att hon varit tillsammans med sin syster när jag skickade mejlet och glatt visat henne vad jag skrivit. Hon var dock lite frågande över vad en ”hycklare på Sågen” arbetade med. Dessa mobiltelefoner, vad de kan ställa till med. De hade slagit upp hycklare i ordboken och trott att det var en speciell benämning inom träindustrin. Så tokigt kan det bli om man inte kontroll-läser sina mejl.

Bli först att kommentera

Är det hösten som kommer?

Av , , Bli först att kommentera 17

Blåsten viner runt öronen.  Träden svajar. Vågorna dånar mot stranden.

Inne är det lugnt och tyst.

Jag tänder ett ljus.

candle-65329_960_720

Bli först att kommentera