Försäkringsbolag (Folksam)

Av , , Bli först att kommentera 1

Visst njöt vi av det fina vädret igår. Jag oljade in en av våra många trappor i slänten, vi bjöd över 5 grannar på kaffe (ett av de äldre barnbarnen hade bakat en chokladkaka som blev lite lös i konsistensen, men oerhört god och tillsammans med färska jordgubbar smakade den helt underbart) och sedan avslutade vi eftermiddagen med att äta middag nere på den nya altanen. Solen strålade, sjön låg helt blank, mina rosor och lavendeln doftade, lommen simmade förbi, detta är LIVET!

Idag var vi redo att fortsätta njuta, men döm om min förvåning, det regnade! Varmt är det men lite grått. Nåväl, förtvivla inte. Det finns alltid saker att göra inomhus, framförallt när man mest har varit utomhus tidigare. Jag har ordnat lite med bankpapper och lite försäkringspapper åt min Livskamrat (vi har begärt ersättning för ”sveda och värk” efter olycksfallet 2016).

Ibland förstår man inte hur det fungerar hos försäkringsbolagen. En del blir av med handväskan på en utlandsresa och får omedelbart 14000 kr för ”sveda och värk”, Livskamraten som bröt både rygg och nacke fick ersättning för just de kostnader han hade på grund av olycksfallet: dvs för kläderna och stövlarna han hade på sig när det hände, för de faktiska läkarkostnader som uppstod, inget annat. Gissa om det blir mer ”sveda och värk” efter en sådan olyckshändelse än efter att någon ryckt av en handväskan… Såväl kroppsligt som psykiskt. Det kan jag lova att man går inte genom ett sådant trauma utan att förändras.

Jag funderar lite över om det beror vilken handläggare man får? En äldre person som tänker med sunda förnuftet eller en ung människa som stöder sig exakt på varje liten regel….. jag undrar vad försäkringsbolagen själva tänker om detta. Då menar jag inte dem på ledningsnivå för de vet hur de ska svara på ett neutralt sätt. Men de som arbetar med människorna som drabbas.

Burr, jag kommer ihåg hur det kändes efter mina tvillinganeurysm i hjärnan. Hur fasen skulle jag kunna lita på min kropp? En kropp som mådde bra, trodde jag, ända tills hjärnblödningen hände. Detta att sedan få veta att det fanns ett till aneurysm som kunde brista när som helst…. nej, tilliten var borta. Det tog lång tid och mycket eget arbete tillsammans med NeuroRehab för att återvinna tilliten till mig själv.

Ack ja, nu verkar det vara uppehåll i regnet så nu ska jag ut med hunden, inte vår hund, men han verkar hamna hos oss lite nu och då, konstigt nog.

Bli först att kommentera

Rofyllda tankar

Av , , Bli först att kommentera 12

Jag vaknade till en rofylld morgon idag. Istället för att stiga upp direkt så låg jag kvar och läste i lugn och ro. Det är väldigt långt mellan gångerna som jag tillåter mig att ligga och dra mig så det kändes skönt. Sedan klev jag upp och, tog inte på mig arbetskläder, utan en klänning! Vad månde bliva av denna dag? Faktum är att jag känner mig rofylld och det var länge sedan. Det kan ha att göra med att det känns som att vi håller på att vara klara med det mesta här omkring huset.

Visserligen har vi garaget att bygga och ett ”reningsrum” i källaren att bygga. Stora saker, men vi behöver inte göra det nu under de fina sommarveckorna. Vi har ju evig semester så vi kan börja bygga i slutet av augusti eller september eller oktober. Ja, i källaren kan vi bygga hela vintern. Nu ska vi bara njuta av det fina vädret.

Igår blev jag uppringd av lilla L som ville att jag skulle göra en cheesecake till dess att de kommer i mitten av nästa vecka. Så underbart! Både att få en sådan begäran och att veta att de snart kommer hit. Jag längtar.

Bli först att kommentera

Ännu en dag med sol

Av , , Bli först att kommentera 17

Solen lyser, vattnet är varmt, jag har byggt färdigt de tre nya blomlådorna i slänten så det verkar bli en fin dag! Till råga på allt så verkar vi bli utan gäster idag. Vad ska vi då hitta på, min Livskamrat och jag? Känner jag oss så kommer det att bli en lugn kväll i kväll i alla fall. Det är som att luften går ur en när man blir ensam.

Igår var det också varmt och jag tror att jag råkade ut för en släng av uttorkning. Jag drack en kopp thé på morgonen, lite fil mitt på dagen, en kopp kaffe på eftermiddagen och ett glas vin till middagen. Hela dagen var jag ute och jobbade med blomlådorna och det innebär ju en hel del springande upp och ned i slänten. Jag jobbade ända till det var dags för Ernst. När jag kom in drack jag en flaska av min favoritdryck med Aloe Vera. När jag sedan skulle gå ut i köket så snurrade det i huvudet och jag hade ingen balans. I den andra pausen så gick jag och duschade och då tappade jag balansen, föll och slog mig rejält. Jag drack mer vatten innan jag gick och lade mig och när jag vaknade idag så kändes det bra. Så mycket som jag drack på kvällen så borde jag rimligen vaknat till och behövt gå och kissa (ursäkta att jag nämner att jag behöver göra det ibland), men icke då, kroppen hade tydligen behövt all vätska. Idag ska jag i alla fall vara lite klokare och dricka mer.

Sköt om er och njut av solen i lagom dos.

Bli först att kommentera

Uppdrag granskning och narkotikavården

Av , , Bli först att kommentera 11

Vi såg programmet Uppdrag granskning igår. Det handlade om den slutna vården för drogmissbrukare. En vård som uppenbarligen bara handlar om att hindra dessa människor från att leva ute i samhället, att låsa in dem helt enkelt. Inne på den låsta avdelningen finns det uppenbarligen gott om droger. Det smugglas in eller, det värsta av allt, tas med in av personal som ofta förväntar sig tjänster tillbaka (sexuella sådana). Såg du inte programmet? Läs om det här:

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/kims-tid-pa-last-institution-rymning-overdoser-och-upplopp

Intagna klienter, tidigare klienter, en del personal berättar öppet om den mängd droger som finns tillgängliga.

Intagna klienter, tidigare klienter, en del personal berättar öppet om de relationer mellan personal och klienter som de känner till.

Generaldirektören vet inte så mycket, det händer uppenbarligen men inte i den utsträckning som personal vittnar om, anser han.

Något måste nog göras för att förbättra kommunikationsflödet
mellan klienter, personal och ledningen.

När man lyssnar på vad personal och klienter berättar, och hör telefonintervjun där det tydligt hörs att klienten är drogad fast han sitter på låst avdelning, så lägger sig sorgen över mig. Jag hör mormodern berätta att när hon träffar sitt barnbarn så får hon inte röra honom, inte krama honom. Tar de i varandra så innebär det att hennes barnbarn måste visiteras efter besöket och det vill hon inte utsätta honom för.

Vem  har skrivit den regeln? Hur stor är risken att den ”normala” mormodern/farmodern smugglar in droger? Hur kan det vara så lätt att personal tar in drogerna, att det smugglas in droger? Fy fasen, så jobbigt det ska vara för den personal som verkligen VILL något med sitt arbete? Som vill ge de intagna en vettig tillvaro, inte bara sitta i TV-rummet eller slöa omkring utan något att göra och veta att det finns droger runtom, överallt inne i den miljö där de intagits för att skyddas mot just detta? När det finns klienter som faktiskt dör av överdoser inne i den ”trygga” miljön?

Bevare oss för statliga myndigheter som uppenbarligen inte klarar sitt uppdrag!

 

Bli först att kommentera

Blir det mer sommar tro?

Av , , Bli först att kommentera 12

Vad hände med sommaren? Med de varma dagarna, med de sköna badstunderna? Det är lite för kallt, för höstlikt redan nu. Jag vill ha tillbaka värmen. Det har pratats så mycket om klimathot, om att dra ned på flygresorna att jag blir lite överraskad av att så många bokar utlandsresor, med flyg, så fort det varit lite sämre väder. Men nåja, jag kan väl förstå den som bara har några veckors ledighet att man vill säkra lite sol och värme. Vi hemmajobbare har ju möjlighet att ta tillvara varje varm dag när den än dyker upp.

Idag åkte vi granntanter på en liten shoppingrunda. Jag lyckades hitta två gratissaker – ett fint fat i nysilver och några fina små miniatyrer, dessutom köpte jag en bricka med marint motiv som enligt prislappen kostade 30 kr, men jag behövde bara betala 10 kr. Bästa fyndet blev i alla fall en röllakansmatta för 65 kr,
matta
Den var fin tycker jag och kommer att pryda golvet i vårt gästhus.

Det har börjat blomma bra i vår slänt och nu håller jag på att bygga på andra sidan trappan också. Där ska det bli plats för de nya rosorna från Österlen. Idag fick jag bra hjälp av ett barnbarn att bygga, allt går så mycket lättare när man är två.
slänt2Jag gillar sommaren!

Bli först att kommentera

Dofter är bättre än lukter

Av , , Bli först att kommentera 12

Igår fick jag veta att mina rosor, beställda från Roskraft, Österlen, skulle packas idag, alltså måndag. Det blev till att sätta fart, jag har ju som sagt ingen jord att sätta ner växter i. Det blev till att köra och köpa trallvirke så idag har jag kapat virke, samlat gammal jord och gräs, inte gräsklipp för det finns ju ingen gräsmatta här. Däremot växer det vackert högt gräs som jag repat av och lagt i botten på de blivande rabatterna. Sedan har vi tömt en urindunk över alltihopa för att gödsla lite. Vi hade räknat med regn, men det verkar komma lite senare så det luktar……. För att försöka trolla bort lukten så eldade jag upp lite gamla kvistar i eldtunnan. Då blev det en lukt av sur-ved istället. Ingen höjdare det heller. Nej det var skönt att gå in och dra igen dörrarna. För att inte tala om att få ta en dusch efter att ha handskats med urindunken, blä. Sterilt och bra, men det luktar inte rosor.

Bli först att kommentera

Dagen efter kvällen igår

Av , , Bli först att kommentera 12

Igår var vi ganska arbetsamma här hemma, trots att det var lördag. Det kändes bra så det var inga problem. På kvällen packade vi en picknick-väska och gick för att lyssna på Sommarmusik i Maj. Det var så mysigt. Vi lade ut vår filt vid ett äppelträd och hade sådan tur att vi hamnade i en solstrimma som höll oss varma ända tills vi gick hem. Lite rosévin, ölkorv, ostar, kex, tunnbrödsrullar – jajamen, vi åt genom hela konserten. Vilken konsert sedan, en ung kille som bör vara på väg uppåt, vilken röst, vilken repertoar. Vi bara njöt!

Sommarkväll1

Sedan promenerade vi hemåt i den vackra natten.

sommarkväll4
sommarkväll3
Sommarkväll2

Visst är sommaren en underbar tid!

Bli först att kommentera

Trådlös…

Av , , Bli först att kommentera 13

Idag blev det mycket skjutsande och åkande fram och tillbaka, det kan bli så ibland när vissa människor inte har körkort. Husbilen har besiktigats och blev godkänd så nu hoppas jag verkligen att vi kan åka ut på en liten utflykt snart. Ett av grannparen kom över på eftermiddagen och vi hade gjort Mojito (första gången vi gjort den drinken). Till den hade vi lite smått och gott tilltugg så det har inte blivit någon middag ännu (tror inte att någon vill laga någon mat heller).

Jag har badat och det var KALLT! Till och med för en som tillbringat somrarna i Ljumviken, så var det riktigt kallt. Men vi badade ändå och när man väl kommit upp i solen så blev man snabbt varm igen.

Imorgon är det musikkonsert till förmån för Barncancerfonden hos några grannar här i byn. Vi har köpt lite tunnbröd, Skagenröra och rosévin så blir det bara fint väder så ska vi gå dit och delta. Det låter väl som en rolig grej. Jag har ingen riktig tråd i blogginnehållet idag så det är nog lika bra att avsluta skrivandet och ägna sig åt fredagsmys istället.

Jag önskar er en trevlig helg!

Bli först att kommentera

En liten skrivelse

Av , , 2 kommentarer 14

Här sitter jag vid datorn, alldeles ensam, och bara njuter… nu har de sista gästerna farit och vi är ensamma för första gången sedan vi kom från Österlen. Ja, det vill säga, det blev visst en hund kvar efter att de åkte i morse. Det är OK, han är lugn och trevlig och inte till något besvär alls. Även om man måste stänga dörren till gästrummet, blockera soffan i Salen och soffan i vardagsrummet till natten. Han är ju inte dummare än att han vet att det är skönare att ligga på en soffa eller säng än att ligga på golvet.

Dessa senaste gäster har fått hålla till i gäststugan. Som tack har de satt upp panel i det fina taket med alla dess vinklar. Vinklar som gjort det omöjligt för oss att själva klara av att sätta panel. Nu är det gjort i alla fall, så nu ska jag ta och göra riktigt fint där. Because it´s worth it….

Nu har vi några timmar på oss att slappa innan nästa två gäster kommer…gäster som verkar bli bofasta här ett bra tag till. Så kan det gå. Men imorgon är det besiktning av husbilen och efter det hoppas jag att vi kan dra iväg, åtminstone till andra sidan E4, där det finns många fina ställen man kan vara på. Lugn och ro.

2 kommentarer

Omväxling

Av , , Bli först att kommentera 15

Vi bara njuter av tillvaron, badar, stökar på ute på tomten, umgås. Den enda större omväxling som erbjuds är väderleken. Igår gick jag en lång promenad med våra gäster och det var underbart härligt när vi började promenera. Vi tog oss tid att fotografera fina vyer, blommor, varandra, men så märkte vi att himlen började mörkna så vi vände och gick snabbt hemåt. Så här såg det ut i bildform.

hagel1

hagel2

hagel3

Bli först att kommentera