Tomgång

Av , , Bli först att kommentera 7

Just nu går jag lite på tomgång. Jag har mycket att göra inför julen, men jag har inte lust just nu. Vad gör man då? Jo, man ger blanka fasen i allt som man tänkt göra och kurar ihop sig under den nya, gosiga pläden från Rusta. Först tänder man ett antal ljus och ser till att elden brinner i alla tre eldstäderna. Vi kör komplementvärme med en luftvärmepump och några element, men lagom till att det blev -14 så har två av elementen lagt av. Varför är det så dålig hållbarhet på moderna element? Vi får åka iväg och köpa nya, oljeburna element i morgon.

När man känner sig lite frusen och ”hurven” så har man inte lust att göra något överhuvudtaget. Det kommer alltså att bli massor att göra torsdag-fredag nästa vecka. Men så får det bli, har man inte arbetslust så har man inte. Tur att man inte jobbar längre, den arbetsfilosofin kanske inte arbetsgivaren skulle gilla.

Jag önskar er alla en härlig 3:e advent.

Tänd ett ljus

Bli först att kommentera

Fredagskväll

Av , , Bli först att kommentera 13

Reflekterar, tur att man inte är politiker…att stå ut med sådant tjafs och elände. Det är bara eländet i Svenska Akademien som är värre. Visst avlönar vi våra politiker? Har de verkligen förtjänat sina löner?  Vore det ett privatföretag så hade de fått gå……

Apropå privatföretag, jag var till min förre chef med en julblomma i veckan. Så roligt det var att träffa honom och hans fru. I fjol var hon sjuk, och han var ute på promenad när jag åkte dit, så då blev det ingen träff, men i år så var de friska och krya. Vi har många gemensamma minnen att ventilera, han utifrån hans synvinkel och jag utifrån min. Många glada skratt blev det. Vi är väldigt eniga om att vi trivs som pensionärer och att det varit lätt att klippa bandet till jobbet. Roligt.

Jag hann även träffa ett antal andra ”gamla” vänner när jag var hem och ja, jag saknar närheten. För att inte tala om närheten till gamla faster och barnbarnen. Det svider i hjärtat när jag tänker på att vi inte kommer att träffas allihop denna jul. Men vi ska få ha två barnbarn över mellandagarna och jag hade tänkt att boka biljetter till musikalen Pelle Svanslös. Men biljetterna var slut så det blev till att boka ett cirkusäventyr istället. Idag har jag varit och köpt nya täcken så ingen ska kunna säga att de fryser när de är här.

Jag hoppas ni alla får en underbar helg. Ta det lugnt och låt er inte stressas av julen.

Minions-for-desktop

Bli först att kommentera

Tillbaka igen

Av , , Bli först att kommentera 14

Idag körde jag hem igen, en klar, kall dag med solen liggande precis i ögonhöjd irriterande nog. Men det gick bra att köra och jag till och med stannade och tvättade bilen. Det behövdes verkligen efter allt slask och blask.

I bilen lyssnade jag på P1, radiopsykologen. Det är intressanta program och han har verkligen en förmåga att få lyssnaren att sätta ord på sin egen situation. Väldigt intressant att lyssna på. Idag var det en ung kvinna som, i korthet, aldrig kände att hon hade frid och lugn i sig själv utan alltid måste sträva efter att göra något nytt, utvecklas, byta arbete, lägenhet etc. Så är det, vi kan ha det hur bra som helst men har vi inte ro inom oss själva så mår vi heller inte bra. Trivs jag inte med mig själv så hur ska jag då kunna trivas med allt annat omkring mig. Tänk på det, det ska jag göra. Bara lägga mig i kväll och tänka på allt gott som finns just nu, just här.

Bli först att kommentera

Nattsvart…

Av , , Bli först att kommentera 15

…är det ute. Nyss tog jag bilen för att köra en sväng och se hur huset lyser från andra sidan sjön. Jag menar, vi har satt upp en adventsstjärna och idag, julgran, i uterummet plus några slingor i tomtehuset så jag förväntade mig att det skulle vara klart upplyst. Men sanningen att säga så var det inte så imponerande. Visst lyste det, men man kunde inte se att det var en stjärna eller att det var en julgran. Men det ser i alla fall betydligt mindre ut än när jag tänder den vanliga belysningen och det tycker jag känns bra.

Men jag är nöjd med de slingor vi satt upp, det är jättebra med de batteridrivna LED-slingorna med timer. Man behöver aldrig fundera på att tända eller släcka. Sist vi tanter runt sjön pratade så konstaterade de att när jag är borta så är huset ganska mörklagt, dvs Livskamraten tänder inte lamporna. Men nu har jag satt in timers så nu ska det bli tänt vare sig jag är hemma eller inte.

Idag fastnade jag framför TV:n och lyssnade på talen som hölls av Fredspristagarna. Vilka starka människor det finns. Men hur kommer det sig att människor som strider kan vara så grymma mot barn? mot kvinnor? Så sorgligt, hjärtat blöder när man hör vad de berättar.

Ibland är det svårt att hålla fast vid tanken att människor är goda……

Bli först att kommentera

Andra advent

Av , , Bli först att kommentera 12

Nu mår jag bra! Jag fick just ett telefonsamtal och vi kommer att få besök av familjen i jul, hurra! Visserligen inte förrän på juldagen, men det har absolut ingen betydelse. Jag är så glad, det har inte känts så roligt att tänka att vi ska fira en hel julhelg utan familj. Nu överväger jag att åka norrut (hemåt) nästa vecka så jag hinner vara lite social, fira lite födelsedagar med mera, med mera. Ska kolla väderleken, är det dåligt väder så kanske jag får ta buss eller tåg.

Vi har hämtat ytterligare 1 kubikmeter ved idag. Den är packad i säckar och den får stanna kvar i den gamla pickupen, det ryms helt enkelt inte mer i vårt förråd. Men nu känner vi oss rustade inför vintern och eventuell kyla. Tre kubikmeter från Rolf och vår jättestora björk dessutom som ligger och torkar så fint.

Snart är det middagsdags och vi ska tända det andra ljuset. En stämningsfull stund. Det blir rester till middag, men sedan ska vi fritera camembert som efterrätt, har aldrig gjort det själv men efter att ha sett Tina Nordström göra det i ett TV-program så ska vi prova.

Jag önskar er en fin andra advent.

Bli först att kommentera

Snö!!!

Av , , 2 kommentarer 13

Vaknade till en vit värld, eller ska jag säga, marken var vit men himlen var grå. Det snöar, stora flingor kommer dansande från nordväst. Livskamraten som inte kollat snöslungan ännu. Men förhoppningsvis blir det inte så mycket utan vi kan hålla efter snön med snöspaden. Igår var vi och hämtade en kubikmeter ved igen, den andra kubiken vi fyllt förrådet med. Vi hade tänkt hinna med ytterligare en kubik innan snön kom, men det lyckades vi inte med.

Vi har enkel vedhållning, vi ringer till ”den gamle” bonden och han lägger upp en kubikmeter i traktorskopan. Så åker vi till hans lada, kör in bilen och fyller IKEA-påsar med färdigkluven ved. Sedan är det bara att köra hem och bära in påsarna i vårt förråd. Sedan är det bara att gå och hämta in en påse torr, fin ved när det behövs. Eftersom veden ofta är för grov för köksspisen så sätter jag mig och klyver en påse till fina, smala vedträn och det är min uppgift att se till att det alltid finns ved vid våra tre värmekällor. Den stora kaminen i vardagsrummet, den underbara köksspisen och den murade öppna spisen i Salen. Vår tanke är att hålla de putsade ytterväggarna varma så blir det varmare i hela huset. Dessutom har vi tagit med oss vår andel i Kvarkenvinden hit så vi har vindkraft. Det känns bra när man nu måste ha element också.

När jag fikat färdigt ska jag gå ut och hjälpa Livskamraten att bära ned två lastpallar som vi ska kapa upp. Jag känner mig som en nybyggare…..förbereder för vintern….på med storstövlarna och kasta sig ut i snöovädret.

2 kommentarer

Mera tankar

Av , , Bli först att kommentera 11

Lite dagvill har jag varit idag, har sett fram emot att se  TV-programmet med Lars Lerin och hans livskamrat, men det är ju först i morgon. Vad ska jag nu hitta på i kväll? Det är ju trav förstås, men just nu är jag inte intresserad, orkar inte sitta tillsammans med Livskamraten och se, och höra, allt snack om hästarna och kuskarna. Jag ska sitta här i lugn och ro och jobba lite med släktforskningen istället.

Vi var bjudna på adventskaffe idag, mysigt och gott. I övrigt har jag bara bytt gardiner och klyvt lite ved.

Igår kväll när vi skulle gå i säng såg jag att grannens belysning, rörelsestyrd, lyste. Då jag vet att de är borta så skulle jag titta efter vad som hände, öppnade dörren och ett fruktansvärt oväsen slog emot mig. Min första tanke var att grannarna kommit hem och höll på med arbete med en mycket högljudd maskin, men när jag lyssnade närmare så förstod jag att det blåste ute. Nu när vi har det nya uterummet så hörs ingenting in i huset på nedervåningen. Men när vi gick upp för att lägga sig då hörde vi. En riktig storm som tog den is som bildats ute på sjön och svepte den mot stranden med dunder och brak. Helt otroligt vilken ljudnivå. Jag låg och funderade på om vi kanske ska göra fönsterluckor på insidan av fönstret som man kan stänga för när det blåser på detta sätt. Det vore kanske inte så dumt……invändiga luckor som löper på en skena i taket och som man enkelt kan dra för…..detta måste jag tänka över…

Bli först att kommentera

Härlig lyxig dag!

Av , , Bli först att kommentera 14

Idag var det dags för styrketräningen igen. Idag for jag en timme tidigare bara för att gå på biblioteket i lugn och ro. En hel kasse böcker fick jag med mig, härligt. Sedan styrketränade jag så svetten lackade. Visst är det märkligt att ju oftare man tränar, desto mer svettas man. Jobbar man hårdare för varje pass tro?

Sedan gick jag över till badavdelningen och kollade poolen. Där var två (2!!) personer som simmade fram och tillbaka så jag tog på baddräkten och hoppade i jag också. Medan jag simmade dök ytterligare en kvinna upp och började simma. Så, fyra stycken i bassängen, vi hade gott om plats. Alldeles tyst, ingen musik, inget oväsen. Så underbart. Efter en lång dusch hann jag hem lagom till eftermiddagskaffet. Alltså, vilka dagar man kan ha när man är pensionär, och frisk ska jag tillägga. Livet är gott.

minions_002_55c4db9d2a6b226deaf5e164

Bli först att kommentera

Glömmer man inte något?

Av , , 2 kommentarer 14

Jag håller på att lära mig att läsa en ny tidning; Sundsvalls Tidning. Det är inte lätt, jag hittar inte det som jag letar efter men det är väl bara att fortsätta försöka. I alla fall hittade jag en ritning över den nya järnvägsstationen i Sundsvall. Den ser ut att bli väldigt fin och välplanerad. En sak som man verkligen tänkt på var att göra det svårare för uteliggare att sitta, eller ligga, och sova i små undangömda hörn. Man ska visst sätta armstöd för varje säte på bänkarna så man inte kan lägga sig och slumra.

Det är nog bra, precis som att man försöker bygga bort mörka hörn i gångtunnlar och bra belysning till promenadstråk, men det är en sak som jag saknade i den artikeln. Borde man inte planera för var man ska göra av dem som brukar vilja komma in och värma sig i stationshallen? Uteliggarna? De redan utslagna?

Det är en skam för vårt samhälle att det finns människor som saknar tak över huvudet. Med alla dessa miljonärer som kommer till varje vecka på olika spel och lotterier, alla miljardärer vi har här i detta land, de skatter vi betalar så borde det finnas en säng för alla. Jag ser hellre att mina skattepengar går till ett ordentligt härbärge än att det går till vacker konst i någon offentlig byggnad. Utsmyckningar får komma när vi inte har några hemlösa.

megafon                                        Denna bild hittade jag här

2 kommentarer

Första advent

Av , , Bli först att kommentera 14

Idag mår jag lite dåligt. Dåligt på grund av flytten hit….jag saknar adventsmiddagarna med barn och barnbarn, suck……..så är det och värre kommer det nog att bli under de närmaste veckorna.

Vi har i alla fall varit på julmarknad idag, den allra minsta julmarknad man kan tänka sig. Hos Hanna ute på ”Slätta”. Helt fantastiskt underbart var det. En ung trebarnsmamma som bor i ett äldre hus omgivet av åkrar, som hyr ut ängarna runtomkring huset till hästägare, som har en riktigt fin gammal lada där de inrett såväl en bar som tillverkat ett långbord i bästa Ernst-stil. Så avundsjuk jag blev – vilka fester de kan ha därinne. Det var inte många utställare, men vilka produkter de hade. Nog det bästa urval jag har sett.

Väldigt trevligt var det och de berättade att det var tredje året de anordnat denna julmarknad. Det märkliga är att ingen av våra grannar har vetat om att de har en julmarknad, inte heller att de brukar ha en årlig konsert varje sommar till förmån för Barncancerfonden. Det var jag, som har Facebook, som sett att de marknadsfört julmarknaden och tagit med ett par av grannarna dit. Gissa om vi ska gå på konserten i juli också. I fall som detta så måste jag säga att sociala medier kan innebära ett lyft.

Sedan har vi haft grannfrun med lilla hunden Enzo här på middag. Mysig middag med mycket goda samtal. Bra advent tycker jag.

Bli först att kommentera