Kvinnoarbete – förspilld möda

Hur många gånger har jag inte stått på någon loppmarknad eller auktion och bläddrat genom högar med virkade dukar, broderade handdukar, löpare – i massor. Lite nostalgisk har jag känt mig, men någon lust att köpa dem  har jag inte haft.

Idag när jag plockade ner alla jullådor från vinden och tittade genom dem så fick jag helt plötsligt samma känsla som när jag brukar bläddra igenom alla hemgjorda alster.

Jag hittade alla mina egna alster; handbroderade draggardiner, broderade lampskärmar, virkade fönsterkappor, allt i rött inför julen. Jag använder dem inte längre…..de passar inte in i den miljö som jag har hemma nu.

Hur många timmar har jag lagt ner på allt detta? Hur mycket glädje har jag inte känt när jag kunnat hänga upp, sätta fram något jag gjort själv? Men vem bryr sig nu? Ska de ligga i en låda på vinden,  plockas ner till varje jul, tittas på och sedan läggas tillbaka i lådan för vidare transport tillbaka till vinden. År efter år efter år efter….Hur många sådana lådor finns det runtom detta land?

Kommer någon att sätta värde på detta? Var det förspilld kvinnokraft? Nej, glädjen det har gett att skapa måste väl ändå ha ett värde. Eller….

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Jag har också inventerat min jullåda (Obs! jag har bara EN) i dag och konstaterat att hälften går till myrorna.
    Jag tycker inte om uttrycket ’förspilld kvinnokraft’ för du har ju som du säger haft stor glädje av att göra alla dessa fina handarbeten och ytterligare glatt dig varje gång du använt sakerna. Det är väl verkligen väl använd tid att alstra så mycket glädje.
    Kram

  2. Anne-Marie Mäkelä

    Oj, har du bara en låda?! Jag måste ta mig i kragen och rensa lite grand. Visst borde det räcka med att man känt glädje när man gjort, och tidigare använt, grejorna, men det känns lite tråkigt att de nu bara får ligga….

  3. Helena Nilsson Springare

    Åh, jag lovar att jag är en som uppskattar mödan! Har stått med min kära mormor ute i förrådet ikväll och letat fram broderade gardiner som morfars syster sytt, samt en fin julduk som mormors pappa broderat! Helt underbara saker och helt annan känsla än massproducerad skit kan ge 🙂 Toppen!!

  4. Monica Nordlund

    Go’ 1:a advent. När man flyttar runt försvinner en del, men vissa blir kvar. Allt kan man inte göra sej av med. Men tider ändras och smak och inredning också. Kvinnokraft behövs! Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.