Han, hon, hen?

Det har pratats och skrivits mycket om benämningen hen nu ett tag. Uppriktigt sagt så förstår jag ingenting….. Vill någon kalla sig hen, så varsågod. Men själv vill jag nog fortsätta att skriva, och säga, han eller henne. Att starta en genusförskola kanske kan vara bra, men vilka är det som kommer att sätta sina barn där? Mycket troligt de som redan är "upplysta".

Varför ska det vara så svårt för oss i samhället att samsas, att respektera varandra som människor utan att det ska behöva gå till överdrift? Jag läste om familjen som inte vill avslöja vilket kön deras barn har. Varför? Jag förstår tanken bakom; att barnet ska få utvecklas fritt utan att präglas av människors beteenden mot flicka eller pojke. Men ska det verkligen behövas göras så extremt?

Nej, jag orkar inte tänka mer på det…. Slutar med att reflektera över vår dotter som när hon var liten inte gillade dockor. Hon lekte med bilar, båtar och tåg. Båten sa "båt, båt båt", tåget sade "tåg, tåg" och den lilla bilen ville inte leka med den bilen och det tåget var dum mot det andra lilla tåget. Riktiga relationslekar, typiskt för flickor, men med "pojksaker".
Hur underligt var inte det? Men en bra människa blev hon!

8 kommentarer

 1. Miss Minnalainen

  Jag tycker inte familjen som döljer barnets kön är så extremt. Läste om en undersökning där man iakttog hur omgivningen beter sig mot småbarn beroende på vilket kön barnet hade.
  I grova drag var det såhär: grupp med människor får höra på en inspelning där ett barn gråter, de får veta att det är en pojke och ska förklara varför barnet gråter.
  ”Han är arg”
  Samma sak upprepades för en ny grupp med människor (samma gråt spelades upp) den här gången fick de veta att det var en flicka. Varför gråter barnet?
  ”Hon är ledsen”

  Nu var undersökningen betydligt mer omfattande men jag kan förstå att föräldrarna vill hålla könet hemligt då det börjar redan när vi är spädbarn hur våra könsroller formas.

  ^__^

  Om ”hen-debatten” säger jag bara, skönt! Hemma i Finland använder vi redan detta, men det blir en omställning att införa det i svenskan då man pratat ”han” och ”hon”-språket så många år.

 2. Anne-Marie Mäkelä

  Svar till Miss Minnalainen (2012-03-26 19:09)
  Jag förstår också syftet som ligger bakom familjens beslut att dölja barnets kön, precis som du beskriver, men jag anser ändå att det inte är ett bra sätt att hantera frågan. Man borde nog aktivt försöka ändra ”våra” attityder och beteenden. Jag undrar väl lite vilken effekt det har på barnet?

 3. Helena Nilsson Springare

  En annan grej som skulle var akonstig är ju till exempel detta:

  ”Om man säger så här…”

  Blir ju:

  ”Om kvinna säger så här…” *skrattar* Om man nu ska vara så himla korrekt så kan man ju inte säga MAN liksom… ehrm.. ja, du fattar min lilla ironi. Tycker denna ”Hen-debatt” borde blåsa över inom kort. Kändes som slöseri med tid. han och hon förblir ju ändå han och hon. eller hur?

 4. Miss Minnalainen

  Du säger lite emot dig själv i ditt svar, du skriver att ”du förstår familjens beslut” och sen avslutar du med att ställa frågan ”hur kommer det att påverka barnet?”. Ja, om man förstår familjens agerande vet man också hur detta kommer att påverka barnet – i mina ögon – på ett positivt sätt.

 5. Anne-Marie Mäkelä

  Svar till Miss Minnalainen (2012-04-02 14:44)
  Nej, jag kan förstå hur de resonerat för att komma fram till det beslutet, men ingen kan idag svara på hur det påverkar barnet. Min personliga åsikt är att de inte gör rätt och jag ha svårt att se hur det ska fungera i praktiska livet faktiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>