Bönder, kärlek, trimmade traktorer, elit-singlar

Dagen går i städandets tecken. Jag började med att stryka och som vanligt satte jag på TV:n för att ha något att titta på medan jag gör jobbet. Så blev det reklam-dags och reklamen för Elit-singlar dök upp. Både den manliga och den kvinnliga versionen.

Är det bara jag som tycker att det är snudd på lyteskomik? Titta på deras stil, hur de håller händerna, sättet att prata…….sättet att beskriva sin tillkommande, hur de väljer bort alla som inte passar in………Det finns bara ett ord: löjligt.

Tittade också på en bit av ett program om bönder som trimmade sina traktorer och tävlade med dem. Tanken dök upp…. och aldrig mötas de två……..

Tänk bara på den kvinnliga elit-singeln. Hon kanske missar världens raraste, mest omtänksamme, roligt klurige lantmästare bara för att hon vill ha någon som stoppar handen i fickan på det töntiga (som jag tycker) sätt som visas i reklamen för dejtingprogrammet.

Varför ska jag välja bort en grupp av människor utan att jag lärt känna människan i kategorin?

Om vi ändå kunde sluta sortera in varandra i olika fack. Varför ska jag veta att en skådespelare / sångerska / granne / arbetskamrat är gay? Jag presenterar mig  inte som heterosexuell. Varför ska man nämna att någon är invandrare även om personen är född i detta land? Jag presenterar mig inte som infödd svensk.

Vi måste lära oss att se varandra som individer, inte som en kategori eller grupp.

Därför tycker jag inte om diskussionen om huruvida de tafsande unga ”männen” är svenskar, invandrare, flyktingar eller en blandad skara. Det vi ska fokusera på är

ATT grupper av män trakasserar unga flickor
ATT visa att detta är fel
ATT försöka förstå VARFÖR detta händer
ATT hitta vägar att stoppa det

Mitt i min egen idylliska värld så har ilskan smugit sig in.
Jag ser ett tydligt hot och vill inte acceptera det.

5 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Jag sitter och applåderar dig här framför datorn! Så bra och klokt skrivet! <3
    Jag har också irriterat mig på den där reklamen för Elitsinglar. Vilken rappakalja! Höga krav… på vad? På att vara en snobb och värdesätta tomma egenskaper och intetsägande yta? Någon som är på samma 'höga nivå som jag själv'… vad betyder det egentligen. Jo, att jag ser ner på en viss grupp av människor och det kallar jag rasism. Egentligen skulle den reklamen anmälas för sin människosyn.

    Jag håller absolut med dig om att vi måste se på andra som individer … och delar din ilska.
    När jag blev bestulen på min väska i Stockholm och sa att det var två män, frågade många om de var utländska/mörkhyade. Det hade jag inte ens tänkt på att jag skulle ta reda på…
    Kram!

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Two of a kind – skönt med din reaktion! Jag får nästan utslag av den reklamen, så fruktansvärd tycker jag den är. Det förvånar mig att ingen anmält den. Jag kanske skulle…… Kram

  2. Pingback: Elitsinglar.se | Marja

  3. Ditte

    Hej! Jag hittade hit via min goda bloggvän Marja.
    Stor applåd från mig också för detta inlägg! Och visst är det individerna som är viktigast!
    Tusen tack!

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Tack för de orden! Ja, vi måste se individen och inte försöka placera in människor i särskilda fack. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.