Fy f-n!

Idag mår jag dåligt. Av en ren slump kom jag att tala med en man som jag känner.Till min stora förvåning lät han inte nykter fast det var en vanlig fredag eftermiddag. Men det värsta var när han började tala illa om sin fru som ju är den jag känner mest av dem båda. De saker han sade, de anklagelser han kom med, allt riktade sig mot henne och jag blev alldeles stum. Min första reflex var naturligtvis att säga -det är inte sant det du säger. Men han lät så otäck att jag vågade inte. Istället stod jag där och lyssnade och försökte bara avsluta samtalet.

Sedan sökte jag reda på frun och berättade att jag haft ett obehagligt samtal med hennes man och undrade förstås vad som hänt. Hon blev alldeles chockad över att han burit sig åt på det viset, men berättade så att han faktiskt förändrats och blivit väldigt obehaglig mot henne. Till den grad att hon var rädd för honom…….

Något mer vill jag inte skriva om vårt samtal, men mina tankar rusar kors och tvärs. Att vara rädd för den människa som ju ska stå en närmast i hela världen, en partner, en livskamrat……. hur kan man leva med att vara rädd för den personen? Vad har hänt som kan få en person att förändras från en älskad människa till någon att vara rädd för? Vad kan jag göra för att hjälpa henne? honom?

Jag får fortsätta fundera på detta. Jag vill behålla dem båda som vänner men kan inte acceptera hans beteende.

Vi har bara fortsatt med att lägga golvgips idag. Vi var även iväg för att köpa det som saknas, men det var slut i butiken, kan man tänka sig. Jag ville lägga mera men istället gjorde jag en stor silltårta till morgondagens knytkalas. Ser fram emot festen!
20160819_135811

Så här mycket buktar ytterväggen;
20160819_140006….man kan se var golvgipset går och hur mycket väggen buktar, här blir det till att lägga en sträng fogskum.
Önskar er en trevlig helg!

8 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Oj vad svårt att veta hur man ska göra eller hur man ska bete sig. Tror att det är viktigt att du på nåt sätt, fram för till kvinnan att hon har stöd hos dig, om hon behöver, så vet hon då att hon inte är ensam. Man måste börja någonstans. //Kram Maria

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Det är väl också vad jag kommit fram till i natt när tankarna snurrat fram och tillbaka. Hålla kontakt med dem båda, se till att hon vet att hon alltid kan vända sig till / komma till mig. Men oj, vilken hemsk situation….
      Kram

  2. Anna

    Demens är min första tanke! En snabbt eskalerande demens skulle kunna vara förklaringen till mannens plötsliga personlighetsförändring. Vårdcentralen gör demensutredningar – jag skulle tipsa väninnan om detta. Problematiskt dock om han är aggressiv och paranoid – förvisso egenskaper som om jag förstått det rätt inte ovanliga vid demenssjukdom. Frun behöver nog allt stöd hon kan få i denna situation, tänker jag.

    Vill även passa på att tacka dig Grandmother för din fina blogg – följer den kontinuerligt och uppskattar inte minst att följa era strapatser med spanska villan – jättekul att se bilder btw – men är tyvärr dålig på att skriva kommentarer. Detta inlägg kändes dock så alarmerande att jag ville ge lite feedback då jag har erfarenhet av en svärfar som blev dement, något som vidgat mina perspektiv angående ”konstiga beteenden”. Behöver ju inte vara det i detta fall men värt att ta i beaktande när en människa förändras radikalt på relativt kort tid.

    Vill också passa på att sända en stärkande kram till dig och LK efter den hemska olyckan i brunnen. Vilken fruktansvärd upplevelse för er bägge!!! Var rädda om er – jag håller tummarna för fortsatt tillfrisknande och ser fram emot att se mer från spanska villan. Även om jag iofs tycker ni fått så mycket gjort där så ni kunde ta det lugnt i ett par år nu. Men förstår fullt ut att ni vill få det färdigt först.

    Kram Anna

    Ps. Klart du ska skriva en bok! – och sedan en uppföljare till den förstås. Du har ju redan berättelserna klara i huvudet. Tänk på att det blir en lång mörk vinter utan bygg- och trädgårdsprojekt;). Ds.

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar, den värmde mitt hjärta!
      Jag funderade också på detta med demens. Det är något jag ska ta upp med min väninna. Jag förstår ju att svårigheten blir just detta, att få honom till vårdcentralen och gå genom ett sådant minnestest. Det bästa vore nog om någon annan än hans fru kunde ta upp den saken. Detta tål att funderas på. Det jag kan göra i nuläget är att hålla kontakten med min väninna, och hennes man, och följa utvecklingen och se till att hon vet att hon alltid kan vända sig till mig. Det känns helt outhärdligt att veta att hon går omkring i sitt eget hem och känner rädsla för sin Livskamrat. Jag kunde nästan inte sova i natt, tankarna bara snurrade.

      Din stärkande kram kändes väldigt bra, den gav energi. 🙂
      Jättekram tillbaka

  3. Marja Granqvist

    Obehagligt med mannen. Han verkar ha blivit personlighetsförändrad på något sätt. Du får avvakta och stötta kvinnan.
    Vilken rolig tapet det är på den buktande väggen.
    Ha det så trevligt på knytkalaset! Kram!

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Ja, det känns väldigt obehagligt. Min rädsla är ju att han skadar henne på något sätt. Men det är som du säger; jag får avvakta och se till att jag håller kontakt med min väninna. Kram!

  4. Helena Nilsson Springare

    Huvvaligen.. Ja, vad vet man vad som rör sig i huvudet på folk?
    Man blir ju lite rädd när det är någon man ändå känner som får ett ändrat beteende helt plötsligt!
    Det finns så mycket hemskt man kan drabbas av.. så det gäller att vara rädd om hjärnan!

    Hoppas ni mår bra hos er i alla fall! Kram

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Vi mår nog bra, men jag har sovit dåligt ett par nätter. Det är svårt att släppa tanken på dem båda. Suck…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.