Pengar ger pengar

Kom nyss hem från en promenad med Jacki. Vi strövade i lugn och ro runt i Holmsund, kissade lite här, kissade lite där, bajsade vid ett tillfälle och snusade på alla de go´a dofter som finns omkring oss. Ja, det var förstås Jacki som stod för såväl kissandet som bajsandet. Men snusade gjorde vi nog båda två. Luften var hög och klar, rimfrosten låg kvar i gräset, en flock sidensvansar hade samlats i ett träd. Så mycket skönt och vackert det finns.

IMG_20171107_111207

IMG_20171107_111151

Men vi fick också en påminnelse om det som är mindre fint. En råtta, och då menar jag inte en liten skogsmus, utan en riktigt stor och tjock en med lång svans, sprang över Holmsundsvägen mot järnvägen. Burr. Om jag nu vore med i exempelvis Parlamentet så skulle jag göra jag en smidig övergång till ett annat ämne genom att säga: på tal om råttor, hörde ni Svensk Näringslivs VD…….. men jag har fått lära mig att man ska respektera människor så den övergången gör jag inte.

Men jag kan inte släppa tanken på denne VD som har 30 miljoner på konton som han inte använder, alltså inte behöver. Jag har ett antal barnbarn och jag har ett sparande åt var och en av dem (suck, vem kunde tro att det skulle bli sju stycken….).  Ett par av dem har nu passerat 18-årsgränsen, men jag funderar på att hitta en bättre form av sparande för de mindre. Under 14 dagars tid har jag följt en specifik fond som verkar lovande. Jag har alltså gjort det som man inte ska göra vid ett långsiktigt sparande, jag har följt fonden dag för dag. Jag har roat mig med att tänka att jag satsar 5.000,- respektive 300.000,- i denna fond. På dessa 14 dagar (som kanske varit ovanligt lyckosamma, vad vet jag) har beloppen ökat från 5.000 till 5.612,20, från 300.000 till 330.683,90.

Vad ser jag genom denna övning? Jo, att pengar alstrar pengar. Utan att göra ett skapande grand skulle jag alltså ha ”tjänat” 30.683,90 på 14 dagar. Har jag tjänat dem genom att jag är smartare än andra, genom mitt idoga arbete? Nej, bara genom att jag har tillgång till mer pengar så kan jag ”tjäna” mer.

Den som ”bara” har möjlighet att tjäna 612,20 på 14 dagar, utan att göra något, skulle med all sannolikhet vara mycket nöjd med det utfallet.

Tänk om jag då genom att företräda verksamheter som hålls vid liv av dessa 5.000,-sparare, kan sätta undan exempelvis 3.000 000,-, wow. Ni kan själva räkna ut vad ni skulle tjänat under dessa 14 dagar.

Ja, lite tankar som ligger och gror i bakhuvudet. Nu hoppas jag bara att det inte blir fler råttor i vårt samhälle, de kan vi vara utan. De visar knappast någon respekt för oss vanliga människor så varför ska vi egentligen visa respekt för dem.

2 kommentarer

  1. Maggan

    Råttorna i Holmsund kommer förmodligen från lastbåtarna i hamnen. Efter många år i Husum med många timmerbåtar har jag sett några monster. Den största var nog 30 cm + 30 cm svans. Dom är skygga MEN hungriga. Äter ”allt”. Tack för din trevliga blogg.

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Du har säkert rätt, men den hade tagit sig en bra bit från hamnen. Man ryser när man ser dem. Tack för att du läst! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.