Flytt, inte flytt

Efter vårt beslut om att flytta till SpanskaVillan och bo här permanent så rusar tankarna fram och tillbaka ibland, naturligtvis, efter 39 år i samma bostad. När vi kom hit i onsdags, med vetskapen om att det varit en väldigt kall period ett antal veckor så visste vi ju att vi skulle mötas av ett utkylt hus. Vi befarade också att vattnet kunde ha frusit så vi garderade oss med att köpa en ny blandare och ta med oss.

Vi kunde ju konstatera att, ja det är helt utkylt här, så vi har eldat och eldat i samtliga 3 eldstäder. Nu har vi skön temperatur på övervåningen och någorlunda dräglig temperatur på hela nedervåningen. Vi hör också från nära grannar som bor i isolerade trähus att de också tillbringat de senaste veckorna med att elda för att hålla temperaturen uppe inomhus. Alltså kan vi nog konstatera att det är inte farligt att bo i ett putsat hus, helt utan isolering. Håller man värme i huset så fungerar väggarna som element, de ackumulerar värmen, det fungerar. Inne på toaletten däremot, burr, där har vi ju fläkten till masktoan som tydligen drar ut värmen så där blir det korta, effektiva besök. Det är nog därför jag planerar det nya badrummet på övervåningen med väggar som ska isoleras inifrån, med mjuka, ombonade material överallt. Varmt och mysigt ska det vara där. Inga maskar i toan därinne utan där blir det eld i baken, alltså en förbränningstoalett.

Vattnet har inte frusit, tack och lov! Det gjorde nog nytta att jag isolerade väggen där vi har vattenledningen till toaletten och satte isoleringsmaterial runt rören på väggen. Vi befarade att den korta biten mellan källaren och upp i toaletten, där man inte kommer åt att isolera, kunde frysa till men den stora mängden snö har nog fungerat som isolering. Även att vi isolerade källardörrarna, de gamla fängelsedörrarna, med frigolit har nog gjort sin verkan. Vi är nöjda och glada med det och har idag tvättat en tvätt utan problem. Kan man vara här i detta extrema vinterväder så ska det nog gå bra att bo här.

Till veckan är det sportlov så då får vi besök, vilket vi ser fram emot. Hoppas bara att det inte kommer mer snö under de kommande dagarna. Idag är det lördag och när Livskamraten kommer tillbaka, efter att ha skottat från taket och hämtat ved, så ska vi bara ta det lugnt. Min dröm är att bara få ligga på soffan, under en filt, med en god bok och kanske ett glas vin i närheten, och slappa, höra Livskamraten lyssna på travet, titta på tulpanbuketten och bara vara. Min handled är lite överansträngd, jag kan ju inte hålla mig från att försöka skotta lite från taket jag också, och det var inte bra, så det blir handledsstöd på resten av dagen, kanske en thai-middag. Kort sagt, allt är under kontroll. Önskar er en trevlig lördag.

2 kommentarer

  1. Maggan

    Nu ska du sluta med snöskottningen och bara sköta om din handled. Annars blir du aldrig bra.
    Egen erfarenhet tog ETT ÅR att bli bra pga fel rörelser. Ta fram träningsprogrammet du fick. Det är tillräckligt. Sedan tar du fram en bok. Har du läst trilogin om sekten på Dimön av Mariette Lindstein?
    Kan laddas ner från biblioteket.
    Det blir lättare med snön om ni bor där jämt och kan skotta vartefter snön faller.
    Ha en skön helg i vinterlandet.

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Läser och ska till mig av det du skriver om handleden! Vill absolut bli bra så snabbt som möjligt.

      Tack för boktipset, har aldrig hört talas om den trilogin, men har skrivit ned namnet och ska titta om jag kan läsa den på surfplattan.

      Tack för dina kloka kommentarer, jag behöver visst någon som kan säga från. Hoppas du har en skön helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.