A trip down memory lane

Idag kom turen till att rensa bland papper som jag har kvar efter mamma och pappa. Så tungt det kändes att slänga så mycket som funnits kvar efter dem, men det går inte att spara allt. Som ett kuriosa hittade jag lagfarten från 2 februari 1949 då Holmsunds Aktiebolag delade ut tomten Safiren nr 7 som gåva till den som skulle bli byggare av huset på Eriksdalsvägen. Tänk att de skänkte bort tomter då….en viss värdestegring kan man konstatera.

Därefter läste jag i VK onsdagen 16 december 1936 en lång artikel om nazisterna som ”vidtogo krigsövningar” i Karlslund i trakten av Örebro. Det följde jag sedan upp i Norra Västerbotten torsdagen den 26 juni 1941 där man skrev om ”Tysk division transporteras genom Sverige till Finland”. Då var pappa troligen på plats och vaktade. Man känner historiens vingslag och önskar så att världen skulle lärt sig något om allt som skedde då.

Nästa stora internationella händelse var mordet på Kennedy, Norran lördag 23 november 1963, jag minns det som igår, den fruktansvärda händelsen.

 

Av den mer personliga sorten var artikeln i Norran den 7 augusti 1959 där man rapporterade att ”76-åring kom överraskande hem till Åselet efter 53 år i Kanada”. Det var morfars bror Johan som återvände till Sverige. Lillasyster Elstrid var nio år när han reste iväg och vid återkomsten var hon 62. Där fanns också en bild på morfars syskon när de samlades för att fira broderns återkomst.

Personligt var också rapporteringen från måndagen den 19 december 1966 då Expressen skrev om att man hittat 2 döda sjömän från det grekiska fartyget Zinner Garcia som gått på grund utanför Holmsund i den hårda stormen. Övriga 11 besättningsmän befarades avlidna. Jag minns den natten när pappa kallades ut till räddningsarbetet. Vi, mamma, syrran och jag kurade ihop oss i mamma och pappas säng och väntade på nyheter. Det var en tuff natt och pappa var rejält skakad när han kom hem.

Fredagen den 11 mars 1977 fanns pappa med i en artikel om problemet med utbytta bilmätare. Det hade dagen innan varit en stor artikel om detta problem i VK den 10 mars och pappa ringde in och berättade att han köpt en bil som skulle gått 10 500 mil. När bilen såldes en månad tidigare av en rundviksbo hade den gått 16 500 mil. Aj, aj där blev han lurad, pappa.

 

Bland mammas sparade tidningar finns även några från 1897, jag vet inte var hon fått dem ifrån. Klart är i alla fall att jag kan inte slänga dessa tidningar. Jag lägger dem i en mapp och tar med dem till det nya boendet. Märkligt så slut man blir efter att gå igenom gamla dokument. Nu skulle jag vilja gå och lägga mig egentligen, men vi har inte ens ätit middag.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.