Skottar, indianer, samer

Vi har samer i vårt land. Lappar som vi sade när jag var barn och var uppe hos mormor och morfar. Det låg inget förnedrande i ordet ”lapp” då, inte hos oss i alla fall. Jag har sett filmen Sameblod, en mycket stark film, men jag har inga egna minnen av något slags förtryck mot samerna. Det var helt enkelt människor som levde på ett annorlunda sätt. Det var roligt att gå iväg till renskiljningsplatsen en bit bort längs vägen. Man kunde ju få erbjudande om att sitta ner vid någon av eldarna och hade man riktigt tur så fick man en kåsa kaffe. Med en ostbit i, himmelska fröjd. Min högsta önskan under ett par år var att få ett par vita lappskor, jag fick aldrig några för mamma sade att de var alldeles för halkiga. Men drömmen levde.

Lappskor(1)

Ett antal samer bodde i ”morbror Johans” vinterhus. Morbror Johan som varit i Kanada och haft en farm. Han pratade mycket om indianerna som han arbetat tillsammans med och hade vackra saker, bland annat en skinnjacka som han köpt/fått av indianerna. Jag önskar att jag skulle minnas mer om vad han berättade om och undrar så vem som tog hand om hans saker efter hans bortgång. Jag ska försöka forska mer om honom via Ancestry.

Jag har för första gången i mitt liv tittat på en serie på Viaplay, nämligen serien Outlanders som bygger på Diana Gabaldons böcker. I min bokhylla, före flytten, fanns alla hennes böcker i serien om Claire och James Fraser. När jag såg att böckerna fanns som en serie så bara måste jag titta på den. Jag blev så charmad av den James Fraser som beskrevs i böckerna så jag ville kolla om huvudrollsinnehavaren i serien motsvarade mina förväntningar. OM han gjorde! Jag har tittat mig igenom fyra säsonger av serien nu och tycker att den är jättebra.

Något som fascinerar mig är (bland annat) indianerna. De avbildas med färggranna rockar, faktiskt liknande samedräkter i färg och snitt. Såg de ut så? Jag skulle vilja ta reda på mer om dem och deras seder.

Likaså om högländarna, skottarna. Kan man bli annat än fascinerad av deras livsstil, sånger, klansamhället?Gemensamt med dessa olika kulturer är en vilja att leva i samklang med naturen, något ”vi” förlorat efter vägen, klimathot och annat elände. Det finns så mycket jag vill lära mig, men tiden räcker ju aldrig till. Jag undrar om det finns något senior-universitet i Sundsvall? Måste kolla, det kanske finns några kurser man kan gå nästa vinter……

Samerna finns och vi ska vara glada åt att den kulturen börjar synliggöras. Det blev ett rörigt inlägg, men grundmeningen är att vi ska vara glada åt de olikheter som finns, försöka förstå, hjälpa till att bevara och framförallt, tillåta olikheterna och glädjas åt dem.

Om man inte känner till det förflutna, förstår man inte nutiden, och är inte lämpad att forma framtiden.

4 kommentarer

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Också glad åt olikheter … Hur skulle det se ut om vi alla var lika ?!
    Hemska tanke . Det är av andra människors tänkesätt vi lär oss att se på tillvaron .
    Kram till er båda

  2. Helena Nilsson Springare

    Just det där med att leva i samklang med naturen.. där har vi haft mycket att lära av de här grupperna som tyvärr är minoriteter!
    Så bra inlägg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.