Uppdrag granskning och narkotikavården

Vi såg programmet Uppdrag granskning igår. Det handlade om den slutna vården för drogmissbrukare. En vård som uppenbarligen bara handlar om att hindra dessa människor från att leva ute i samhället, att låsa in dem helt enkelt. Inne på den låsta avdelningen finns det uppenbarligen gott om droger. Det smugglas in eller, det värsta av allt, tas med in av personal som ofta förväntar sig tjänster tillbaka (sexuella sådana). Såg du inte programmet? Läs om det här:

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/kims-tid-pa-last-institution-rymning-overdoser-och-upplopp

Intagna klienter, tidigare klienter, en del personal berättar öppet om den mängd droger som finns tillgängliga.

Intagna klienter, tidigare klienter, en del personal berättar öppet om de relationer mellan personal och klienter som de känner till.

Generaldirektören vet inte så mycket, det händer uppenbarligen men inte i den utsträckning som personal vittnar om, anser han.

Något måste nog göras för att förbättra kommunikationsflödet
mellan klienter, personal och ledningen.

När man lyssnar på vad personal och klienter berättar, och hör telefonintervjun där det tydligt hörs att klienten är drogad fast han sitter på låst avdelning, så lägger sig sorgen över mig. Jag hör mormodern berätta att när hon träffar sitt barnbarn så får hon inte röra honom, inte krama honom. Tar de i varandra så innebär det att hennes barnbarn måste visiteras efter besöket och det vill hon inte utsätta honom för.

Vem  har skrivit den regeln? Hur stor är risken att den ”normala” mormodern/farmodern smugglar in droger? Hur kan det vara så lätt att personal tar in drogerna, att det smugglas in droger? Fy fasen, så jobbigt det ska vara för den personal som verkligen VILL något med sitt arbete? Som vill ge de intagna en vettig tillvaro, inte bara sitta i TV-rummet eller slöa omkring utan något att göra och veta att det finns droger runtom, överallt inne i den miljö där de intagits för att skyddas mot just detta? När det finns klienter som faktiskt dör av överdoser inne i den ”trygga” miljön?

Bevare oss för statliga myndigheter som uppenbarligen inte klarar sitt uppdrag!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.