Vem vet inte du, vem vet inte jag…

Av , , 2 kommentarer 9

Vi vet ingenting nu, vi vet inget idag…

Ibland undrar ,man om våra folkvalda tror vi är dumma i huvudet?
Att vi inte ska upptäcka att underlag, riskanalyser, avtal och uppgifter inte stämmer, är helt  eller delvis felaktiga, saknas eller inte gäller vissa delar av länets befolkning.

För att rädda sitt skinn har (S) nu gått ut med att vårdplatserna på våra sjukstugor minsann ska räddas. Jaha, så ni hade tänkt stänga fler eller?
Och hur ska det hjälpa oss som redan förlorar vår sjukstuga med akutsjukvård och vårdplatser. Men vi är kanske redan förlorade väljare i deras ögon? Åsele likaså, för ambulanserna då? Istället satsar man på att få det att låta som att man ska rädda någonting bara man vinner valet.

Jag hoppas verkligen att man ser igenom detta och ser till att det är nytt, fräscht folk som representerar sina väljare, oavsett parti. Representanter som faktiskt förstått vad folkvald innebär och därmed lyssnar på vad som tycks ute i samhället. Att vara folkvald ska man se som en ynnest, människor har faktiskt satt sitt förtroende till personen, litar på att man håller vad man lovar och lyssnar på sina väljare. Väljare som faktiskt tagit sitt ansvar och gått till valurnan istället för att stanna hemma i soffan.

Lite ödmjukhet och insikt skulle inte skada, man är inte starkare än sin svagaste länk- väljaren.
Nu är det inte så länge tills det är val och på många håll kan man gå demokratiskolor och liknande. Ta chansen och gå om du har möjlighet!
Det är i höst vi har chansen till ”Gör om- gör rätt”, då inte politikerna vill ta det ansvaret själv.
Prestige, det är inte lätt att göra sig av med när man en gång börjat….

All makt utgår från folket. Amen

 

101

Vem ska man tro på, tro på, tro på när…

Av , , 2 kommentarer 11

..ingen säger som det är?
Den tid vi jobbat med DoroteaUpproret har nog i mycket präglat av svårigheten att verkligen får veta hur det är. Vilka siffror gäller? Vad kostar egentligen olika saker inom Landstingets uppdrag? Vad är de VERKLIGA besparingarna? Bryts några lagar? Vad innebär de avtal som skrivits?
Hur tolkar man alla siffror, statistik, ekonomirapporter, hur får man tag på all information och rätt information?  Vad betyder alla fackuttryck, vad innebär de?

Det är ett ständigt letande, grävande, frågande… Och får man svar vet man inte riktigt hur korrekt de är alla gånger. Styrkan i ockupationen är att vi många som kan lite allt möjligt, men viss expertis är alltid svårare att få tag på. Juridiskt kan det vara svårt tolka det vi ramlar över, liksom ekonomiskt. Det behövs alltid fler som läser, tolkar, ockuperar, diskuterar, argumenterar, sprider information. Vi har många gånger fått information som man försökt dölja, man har sagt att vi ljuger eller missförstått.
Men, säg mig, om inte kommunen vet vad landstinget köpt av dem (alt vad kommunen sålt till landstinget, enligt vissa är det olika frågor), om inte risk- och konsekvensanalyser utförs korrekt eller ens redovisas till de som ska ta besluten, om kommunens ledande parti säger sig stå bakom ockupationen för att sen skriva på avtal utan att resten av fullmäktige vet om det och sen ÄNDÅ hävdar att de ALLTID stått bakom upproret, VEM ska man då tro på?

Vi forsätter såklart med detta jobb och alla som känner sig ha minsta lilla att tillföra är varmt välkomna, för att diskutera och föra upp det på riksagendan eller tolka text och siffror behöver man ju inte ens vara på plats i Dorotea.

Detta är ett oerhört viktigt arbete som läggs ner, oavsett om man sitter pass eller skriver insändare. Glesbygden står vid ett vägskäl- äta eller ätas. Vi måste bli bättre på att ta för oss, vara stolta, tro på oss, se vår kunskap och våra resurser. Vi pratar om akutvårdsplatser och jourkedja i Dorotea och en ambulans i Åsele, mer genomtänkta och långsiktiga besparingsförslag för hela Västerbottens län. Vettig nivå på vården för alla i länet, oavsett om man bor i Sorsele eller Bjurholm. Men, vad det egentligen handlar om är om ett helt land ska tillåtas leva och finnas till eller om det ska offras på städernas bekostnad. Ska personal flygas in till gruvor, fritids- och turistanläggningar? Jägarna, fiskarna och bärplockarna flygas in så alla får sin röding, älgkött eller hjortonsylt till cememberten eller glassen?
Hur långt ska vi gå? Potatis och mjölk, kött, grönsaker, ska de odlas i parkerna?
Jag tror på glesbygden och den livskvalitet som man ser att fler och fler söker sig till, men då kan vi inte tillåta att man monterar ned välfärden, om man ser till omställningen i Sverige som det börjar pratas om mer och mer, så kommer vi att måst se till att vi klarar mer av försörjningen själv, om något händer. El, mat, värme, omvårdnad och krisberedskap måste finnas så lokalt som möjligt. Vi får inte låta en liten klick behandla oss som andra klassens medborgare. Snart nog kommer de springandes till oss då inget funkar, och då är det vårt fel ändå att inget fungerar

Så, vem ska man tro på?

 

2013-02-19 13.07.30

Tålamod är en dygd

Av , , 2 kommentarer 9

Ingen kan väl annat än säga att vi i Dorotea har haft en ängels tålamod?
Efter 2 år med media, politiker, debatter, inlägg i tidningar, förhållningsorder, ja listan kan göras lång, så sitter vi fortfarande där. Nere på sjukan. I Dorotea, Lapplands Sydport. En del av mitt hjärta, och kanske ditt?
Där Eva-Lena bor, ni vet, Olle i Pistvakts brevkompis, Polarvagnarna tillverkas och Carl Milles har gjort 2 statyer till kyrkan (ritad av Carls bror Evert). Här serveras Dorotea-biffen på hotellet, Gafselejänten på konditoriet och Borgahällan avtecknar sig snyggt mot sjön…

Vi fortsätter sitta där, fortsätter diskutera och debattera, ifrågasätta och gräva. 2 år senare. Just för att vi vill kunna få bo kvar. Känna oss trygga att om vi skulle bli sjuk så finns ambulans och akutsjukvård att få inom rimligt avstånd, även om vi råkar befinna oss i Sutme 12 mil från Dorotea, 26 mil från närmsta lasarett och BB i Lycksele, 36 mil från Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Att tycka att vi kräver mycket vet jag inte riktigt vad jag ska säga om.. Den dag du ligger i slalombacken uppe i Borgafjällen, ambulansen är på annat uppdrag och helikoptern inte kan flyga, då känns 24 mil till Lycksele utan smärtstillande jävligt långt. Att få hjälp i Dorotea, mötas upp av ambulans och sen fortsätta sin färd kan göra mycket.
Får vi skylla oss själva som bor där vi bor? Jag ska påminna dig när det är någon som blivit nedslagen i stan, inbrott, rån eller kanske det är milslånga köer på väg till jobbet- skyll dig själv. Varför ska det finnas en massa poliser i storstäderna? Det är ju så korta avstånd, så de kan gott omplaceras i glesbygd. Va? Många som bor där? Mycket kriminalitet? Skyll dig själv som bor där och tar upp en massa resurser…

Är det alltså så himla galet att vi vill ha en bassjukvård som täcker hela Sverige, en sjukvård som gör att oavsett var i landet man befinner sig, som besökande, genomresande, affärsmänniska eller boende, så vet man på ett ungefär vad för vård man kan förvänta sig att få.
Någonstans måste man faktiskt dra gränsen för vad som är acceptabelt.
Vi har dragit gränsen exakt HÄR

 

015

Landstingsrådet som glömde

Av , , 4 kommentarer 9

Ja, hur var det nu igen Peter O? 2010, vallöfte. Ringer det några klockor?
Vi backar tiden lite, det är december 2009 och Landstingsvalet börjar närma sig. SVT’s Inger Ljung intervjuar byggnadssnickaren, och socialdemokraternas ombudsman, Peter Olofsson. Han har fått frågan om att ställa upp som landstingsråd om (S) vinner valet 2010.

Sjukvårdspolitik säger han sig ha en del erfarenhet av men också ett lag runt sig som har lång erfarenhet.
Landstinget ska spara 400 miljoner de närmsta åren skriver SVT. ”-Det viktiga för oss är att prioritera bättre (läs SAMVERKAN- min notering), säger Olofsson. Vi måste lära oss vad vi ska satsa på och vad vi kanske inte ska jobba med.”

Några saker han nämner är att sjukvårdspersonal ska få mindre byråkrati och mer tid med patienter samt att de 32 akutvårdsplatserna (som tydligen aldrig funnits om man frågar Peter nu), inte finns anledning att minska på, ”…BESLUTET SOM ÄR TAGET LIGGER FAST”.
Däremot ska de skyhöga läkemedelskostnaderna ses över.

Under de 2 år vi ockuperat sjukstugan av den enkla anledningen att vi vill kunna bo kvar i vår kommun, har mycket passerat förbi. Vakter, förhållningsorder, koka-kaffe-förbud, besök av människor från när och fjärran, politiker, studenter, turister, ortsbor…
Något som fascinerat mig under denna tid är bristen på kunskap, slarviga uttal i media med direkta felaktigheter.
Om man anser sig ha en del erfarenhet av sjukvårdspolitik så borde man kanske se till att få fackuttrycken rätt. Att använda ord och uttryck man inte behärskar till fullo är knappast ett tecken på erfarenhet. Självklart kan det bli fel ibland men är man osäker så väljer man andra ord,blir det fel får man ta reda på hur det ska vara och sen korrigera, VI har fått oss en del nya betydelser till livs av vårt landstingsråd från Obbola.
T ex så uppmanade han i en radiointervju Doroteaborna att åka till intensiven om de ville ha akutvård, och i VK för några veckor sen uppmanade han en patient att göra en Lex-anmälan. Jag tror varken intensiven eller IVO skulle uppskatta detta.
Lex-anmälan måste göras av personalen, och intensiven vill knappast titta på mitt klämda finger,,,

Så, hur ska man nu tolka de uttalanden som Peter faktiskt gjort om akutvårdsplatserna? Det känns inte speciellt trovärdigt med tanke på att ambulanser, vårdplatser, akutvårdsplatser m m faktiskt försvunnit i tomma intet. Ett svart hål? Slukhål? Okända materia på flykt?
Eller var det kanske Region Västerbotten som svalde allt med hull och hår? Så hur ska du ha det egentligen Peter?

GE OSS VÅR VÄRDIGHET TILLBAKA, GE OSS AMBULANSER, AKUTVÅRDSPLATSER, PERSONALEN MER TID TILL PATIENTER OCH VETTIGA ARBETSFÖRHÅLLANDEN.

Gör om- gör rätt. Lika vård åt alla- i hela länet! Följ oss gärna på facebook i gruppen ”Ockupationen av akutvårdsadvelningen i Dorotea”, hälsa på oss på sjukan eller kolla in vår hemsida!

 

Riksdagen, mars 2012

Riksdagen, mars 2012

Fortfarande obegripligt…

Av , , Bli först att kommentera 6

Akutbil som inte är akutbil, ambulans som är akutbil som inte är akutbil. Vårdplatser utan akutmottagning, jourkedja för Dorotea att vara med i där Åsele eller Vilhelmina är sjukstugan man åker till.
Bakvänd är världen när ett hälsosammare folk ska nås genom indragna ambulanser, akutvårdsplatser, vårplatser, distriktssköterskor, kulturhuvudstadsår, operabiljetter och nya kontorsmöbler.
Men, som jag sagt tidigare- döda människor syns inte i statistiken, det är nog så Västerbotten ska bli friskaste befolkning 2020…

 

maskros 001

 

Samhällets fiende nr 1

Av , , Bli först att kommentera 9

…det är faktiskt vi själva. Så länge vi delar in allt i du, jag, nån annan så glömmer vi bort alltets sammanhang. Allt hänger ihop och om vi inte ser på varandra som oss och vi är vi förlorade.

Vi och dom, ni och vi. Eller  alla vi tillsammans?
Vill vi ha en levande landsbygd måste vi tänka mer i vad som ligger i kommunen som helhets intresse, inte enskilda eller politiska.
Jag skulle vilja se att man inrättade medborgarråd där både större och mindre beslut kan diskuteras direkt med medborgare. Ett mer transparent politiskt system med direktdemokrati, öppenhet och kanske nya, fiffiga lösningar. Dessutom kan beslut som går direkt emot väljarnas vilja undvikas. Mer direkt än så kan man väl inte få det? Med all turbulens som vi har och har haft i Dorotea t ex skulle säkert mycket kunnat undvikas och man skulle få en stabilare politik mellan valen. Som politiker skulle man få direkt feed back, och det skulle inte bli samma dödläge som väcks upp vart fjärde år när det är dags för valkampanjer igen.
Vi behöver samarbeta mer, kommuner, företag, organisationer, föreningar…maximera de resurser vi har och försöka få en ännu trevligare kommun dit man vill flytta för att få kvalitet i livet. Det är dags att ta tag i detta och leda glesbygden mot något som ökar populariteten och medvetenheten om vilka resurser vi faktiskt har, vilka möjligheter som finns och hur bra livet faktiskt är här men fin natur, kortare beslutsvägar, lokalproducerad mat runt hörnet, möjlighet till fiske, jakt, friluftsliv och sport. Odla eget, bo i hus, elda med ved, åka pulka, sola i en snödriva, plocka bär, sylta och safta av egna bär.

Men vill vi nå dit behövs det en uppryckning, vi måste försöka se allt det vackra vi har, alla möjligheter samtidigt som vi måste våga ifrågasätta och kräva, inse vårt värde. Ska vi vara en levande glesbygd där människor bor året runt och inte bara bussas eller flygs in lagom till turistsäsongerna måste vi våga säga både ja och nej, sätta ner foten, berömma, ta till oss, våga utvecklas. Vi behöver fungerade vård, ambulans, politikerna i städerna behöver en reality check. Vi lever och verkar här. Vi är inte något pittoreskt man likt djur i bur betraktar på håll. Vi är människor precis som alla andra med samma behöv av grundtrygghet.

SÅ…vad vill jag med allt detta?
Jag vill att vi ska fortsätta finnas kvar, att de som vill ska kunna stanna eller flytta hit. Inventera alla hus som faktiskt skulle kunna säljas, marknadsföra oss som en inflyttarkommun med livskvalitet, en kommun som kämpar för vad den tror på. Låt inte hus stå tomma, stå upp för vad du tror på, tala om hur bra vi faktiskt har det, förklara att vi vill att alla ska ha basvård i hela länet. Låt hela vår kommun leva.
Det är det här DoroteaUpproret faktiskt handlar om, inte enkomt en fråga om rätten till akutplatser och en hel ambulans. Det handlar om att vara stolt över sin bygd, ställa upp för varandra och inte i tysthet låta inlandet dö ut. Vi är inte offer.

Eko

Av , , Bli först att kommentera 3

Allt fler vill veta var maten de äter kommer ifrån. Detta kan man läsa om på VK i artikeln om Min farm.
Min farm är en fantastisk tjänst som funnits på prov i Jämtland, men som nu även kommit till Västerbotten. Tjänsten kopplar ihop producent med konsument via hemsidan där det finns en virtuell farm. Där kan man se vilka lokalproducerade produkter om finns och man kan besöka gården där man beställt produkter innan de levereras.
Konsumenten får alltså ett utmärkt tillfälle att faktiskt se hur djuren föds upp och grödorna odlas. Det är en helt annan sak än att köpa i affären, färdigförpackat och kanske importerad. Man får en helt annan relation till sin mat och förstår lättare sambandet mellan det som finns på gården och ens tallrik. Det tar tid och kraft att producera, att öka förståelsen för det skulle nog göra konsumenterna betydligt mer medvetna om varför maten kostar det den gör. Att se allt arbeta bakom, besöka och se utvecklingen under året…
Nu har vi i Dorotea sån tur att det finns gott om köttproducenter runt knuten, men bor man i en stad är det kanske svårare. Detta är alltså ett ypperligt tillfälle att få köpa bra mat producerat på ett vettigt sätt.
Nu hoppas jag detta blir som ett eko över Sverige, ett fint komplement till de gårdar som redan har kunder.
Och kom ihåg- lokalproducerat betyder inte köpt i ortens matbutik. Så glöm den billiga fläskharen från Danmark- köp något svenskt istället!

 

 

Kommunikationserror

Av , , 2 kommentarer 6

I en demokrati som Sverige trots allt är, så förväntar man sig ju ett visst mått av tvåvägskommunikation och öppna dialoger.
Under de  2 år som DoroteaUpproret jobbat för en så likvärdig vård som möjligt i hela länet, så kan man nig lätt säga att just BRISTEN på kommunikation är det som gått som en röd tråd.

Innan akutvårdsavdelningen (AVA) stängdes i Dorotea, så levde alla i ovisshet om vad skulle hända, inga besked gavs förrän i sista minuten, ingen var uppsagt och vad som egentligen skulle hända med den nyrenoverade avdelningen med det sprillans nya brandlarmet var det ingen som riktigt visste. Pang- var det stängt.
Maten kom fortfarande 2 gånger om dagen, personalen var kvar. Utrustningen på avdelningen började plockas bit för bit- ljusbehandling, tv…
Pang- så var det borta. Men personalen var under lång tid inte uppsagd.

Den risk- och konsekvensanalys som borde finnas men ingen sett dök upp med ett unisont- ”det går åt pipsvängen om ni stänger ned”, som kontenta. Få hade sett den, trots att det är ett viktigt dokument vid beslut. Oppositionen, ja inte ens en del i (S) egna led, hade en aning om detta dokument. Blinda beslut togs p g a att man inte vill det ska komma fram, hur tokigt man faktiskt tänkt och gjort.

I Dorotea ställer sig alla politiker bakom DoroteaUpprorets krav på akutvårdsplatser och hel ambulans. Trodde vi ja…Den ena handen ger och den andra tar. Plötsligt dyker det upp snack om ett avtal på vårdplatser på kommunens äldreboende. Snart får vi lära oss att det som sägs är en sak, vad man gör en annan och med en insikt som hamnar på minus. För bakom oss står man fortfarande sägs det.
Uppenbarligen anser man att ett beslut om dessa vårdplaster inte är av någon större vikt för Doroteas befolkning, alltså skrivs avtal utan någon som helst kommunicering med någon annan annat än två händer under bordet som tar i hand och sen skriver en kråka. Att det skulle ha gått via kommunfullmäktige verkar inte ha slagit inblandade parter överhuvudtaget. En blind leder en blind. Riktigt vad detta avtal innebär är ännu till dags dato höljt i dunkel. För vad kommunen sålt är en sak, vad landstinget köpt är en annan. Tydligen. En ekvation jag inte får att gå ihop, fast i och för sig är jag inte så haj på matte.

Att klia varandra på ryggen verkar vara på innelistan. Information och kommunikation på utelistan.

Plötsligt ska den personal som redan har häcken full med att med små medel och ont om tid försöka ge våra äldre god omvårdnad, serva vårdplatserna  vid behov. Kommunen ber alltså sig personal att töja på sitt arbete och sin person ytterligare, någon risk- och konsekvensanalys kring detta torde knappast finnas fast det ju faktiskt är så att personalen ska klara det arbete de i grunden anställts för innan man lägger på mer. Hur tänkte man där? God personalpolitik? Den kompetens som finns inom kommunen ska man ju vara rädd om, annars drar den vidare.

Akutbilen har förändrats allt efter som tiden gått, numera kör den även till hemvårdspatienter och äldreboenden i Åsele efter kontorstid.
Avtal skrivs i båda kommunerna utan att befolkningen riktigt vet vad som händer. Beslut tas, rivs upp, förändras, personal vet lite och ingenting och bristen på information öppnar upp för spekulationer. Det liknar Grönköping…

Senaste given från Landstinget och Dorotea Kommun är att sjukstugan ska flyttas. Tydligen upp till äldreboendet med nybyggnationer som ska finansieras på lite osäker väg. Kommunen är bankrutt och att stå med en nybyggd sjukstuga känns inte som en kommunal angelägenhet- vad händer om landstinget plötsligt stänger hela klabbet?  Då står kommunen där med skägget i brevlådan och en sjukstuga på halsen.
Man kan ju också undra vad som ska få finnas på nya sjukstugan- akutvårdsavdelning som tidigare, förutom den verksamhet som redan finns på gamla sjukstugan. Ska man bygga helikopterplatta mitt bland alla bostadshus? Akutintag? Kommer man nyttja äldreboendet så de som vill flytta in inte får plats?
Och mitt i detta ska Dorotea hälsocentral spara ytterligare 700 000 kr i år och 1 miljon nästa år. Hur rimmar det egentligen? Hälsocentralens budget utgör ca 0,5 promille av landstingets totala budget. Den personal som är kvar får ingen information, vi på ockupationen vet inget heller, men det är ju av underordnad betydelse.

Oavsett om man jobbar inom kommun eller landsting så är ju anställningstrygghet och kontinuitet viktigt både för personalens hälsa och verksamhetens ekonomi. Kommunikation och information, dialog. 3 utrotningshotade ord inom vårdapparatens styrning.

 

Och den gamla sjukstugan? Den kan man tydligen jämna med marken enligt Robert Wintroth.

 

Låt oss kommunicera och informera mera. Ockupera om det behövs. Men sluta köra med dolda agendor och spel bakom ryggen! Glöm inte att du är inte närmre din politiska arena och plats än dina väljare. Var rädd om dem, var lyhörd.

Snart är det val- vilka blir kvar?

 

 

I galenskapen spår

Av , , Bli först att kommentera 7

Idag är det landstingsfullmäktige i Umeå. Som vanligt dryftas både ditt och datt men idag har man faktiskt dryftat folkomröstningen. Ska man bry sig eller inte? Och sjukstugan, vad ska man göra med den?
(S) anser fortfarande att en helt ny sjukstuga borde byggas i anslutning till kommunens äldreboende (där landstingets vårdplatser f n finns). Kommunen och landstinget ska förhandla (läs (S) och kanske (V) i kommunen), vem som ska betala, på vilket sätt, var och vem är osäkert men klart är att landstinget vill att vi i Dorotea ska betala vår landstingsvård via både landstingsskatt och kommunal skatt. Rättvist?
Vad som ska bli av vår fina sjukstuga med nyrenoverade akutvårdsplatser, BVC/MVC, distriktssköterskor, sjukgymnastik, läkarmottagning och folktandvård kan man ju undra. är sjukstugan. Miljöpartiet säger nu att sjukstugan (i Dorotea) är en försumbar kostnad och de gott kan riva den om så vore.

Så nu står vi här, i förundran över dessa galenskaper. Om nu dessa besparingar med vårdplatser i äldreboenden och akutbil istället för ambulans- varför har man då inte stängt alla akutvårdsplatser och bytt ut alla ambulanser i länet?
Varför betalar inte kommunerna mer i samverksanskostnader runt om i länet, om det nu är så fantastiskt? Kanske lägga över allt på kommunerna och ta pengarna själv?
När hjärtats förbindelse med hjärnan förtvinat, då spelar några liv ingen större roll, vi är ju ändå bara bonnläppar i inlandet…

När verkligheten knackar på…

Av , , Bli först att kommentera 8

..då inser man vad vi egentligen startat.
Det är inte en liten lokal missnöjesklick av människor som kräver något orimligt.  Det är inte bara vi som tycker det är fel. Det är inte bara vi som undrar hur det kunde gå till.

I eftermiddag, en liten stund efter att P4 intervjuat oss om ungefär samma saker som de senaste två åren, fik ockupationen besök av 3 killar från Umeå. De var på väg mot Borga för att åka skidor och ville komma förbi och hälsa på oss då de var grymt imponerade över det vi håller på med.

Vi förstår inte hur välkänt och stort detta är i Sverige, det var de rörande överens om.
Om detta är känt i hela Sverige, stadsbo som lantis, om det ses som något fantastiskt, en prestation av stora mått, ja då kan vi väl ändå inte ha så fel?
När vinden blåser kall runt våra öron, vi baktalas, anklagas, svartmålas av en liten klick ortsbor, ja då får ju ett  besök som detta en att se saker ur ett helt annat perspektiv.
Om alla dessa människor runt om i Sverige ser det tokiga i det hela, förstår galenskapen att lägga stora besparingar på en hälsocentral vars hela budget utgör 0,5 promille av landstingets totala. Om de förstår att det rimmar illa, är ett problem som måste upp på riksnivå, att landstingets attityd rimmar illa- vilka är då vi att ens det minsta bry oss om de som inte vill eller kan förstå, av egen vilja eller någon annans?

När verkligheten knackar på hos Ockupationen i Dorotea, södra Lappland, då inser man vilken bedrift detta är- ockupation, folkomröstning, ett gemensamt ställningstagande. Vi är inte ensam. Vi är många. Vi är starka. Vi har rätt.
Så, du som tycker det är mycket väsen för ingenting, detta är större än oss. Det är ett rop i en demokrati med illusioner som ridå. Detta är det första steget mot att svepa bort ridån, öppna ögonen på de som valt att vara blinda. Det är en ny tid nu, oavsett partitillhörighet eller landsända.

Välkommen!