Kommunikationserror

I en demokrati som Sverige trots allt är, så förväntar man sig ju ett visst mått av tvåvägskommunikation och öppna dialoger.
Under de  2 år som DoroteaUpproret jobbat för en så likvärdig vård som möjligt i hela länet, så kan man nig lätt säga att just BRISTEN på kommunikation är det som gått som en röd tråd.

Innan akutvårdsavdelningen (AVA) stängdes i Dorotea, så levde alla i ovisshet om vad skulle hända, inga besked gavs förrän i sista minuten, ingen var uppsagt och vad som egentligen skulle hända med den nyrenoverade avdelningen med det sprillans nya brandlarmet var det ingen som riktigt visste. Pang- var det stängt.
Maten kom fortfarande 2 gånger om dagen, personalen var kvar. Utrustningen på avdelningen började plockas bit för bit- ljusbehandling, tv…
Pang- så var det borta. Men personalen var under lång tid inte uppsagd.

Den risk- och konsekvensanalys som borde finnas men ingen sett dök upp med ett unisont- ”det går åt pipsvängen om ni stänger ned”, som kontenta. Få hade sett den, trots att det är ett viktigt dokument vid beslut. Oppositionen, ja inte ens en del i (S) egna led, hade en aning om detta dokument. Blinda beslut togs p g a att man inte vill det ska komma fram, hur tokigt man faktiskt tänkt och gjort.

I Dorotea ställer sig alla politiker bakom DoroteaUpprorets krav på akutvårdsplatser och hel ambulans. Trodde vi ja…Den ena handen ger och den andra tar. Plötsligt dyker det upp snack om ett avtal på vårdplatser på kommunens äldreboende. Snart får vi lära oss att det som sägs är en sak, vad man gör en annan och med en insikt som hamnar på minus. För bakom oss står man fortfarande sägs det.
Uppenbarligen anser man att ett beslut om dessa vårdplaster inte är av någon större vikt för Doroteas befolkning, alltså skrivs avtal utan någon som helst kommunicering med någon annan annat än två händer under bordet som tar i hand och sen skriver en kråka. Att det skulle ha gått via kommunfullmäktige verkar inte ha slagit inblandade parter överhuvudtaget. En blind leder en blind. Riktigt vad detta avtal innebär är ännu till dags dato höljt i dunkel. För vad kommunen sålt är en sak, vad landstinget köpt är en annan. Tydligen. En ekvation jag inte får att gå ihop, fast i och för sig är jag inte så haj på matte.

Att klia varandra på ryggen verkar vara på innelistan. Information och kommunikation på utelistan.

Plötsligt ska den personal som redan har häcken full med att med små medel och ont om tid försöka ge våra äldre god omvårdnad, serva vårdplatserna  vid behov. Kommunen ber alltså sig personal att töja på sitt arbete och sin person ytterligare, någon risk- och konsekvensanalys kring detta torde knappast finnas fast det ju faktiskt är så att personalen ska klara det arbete de i grunden anställts för innan man lägger på mer. Hur tänkte man där? God personalpolitik? Den kompetens som finns inom kommunen ska man ju vara rädd om, annars drar den vidare.

Akutbilen har förändrats allt efter som tiden gått, numera kör den även till hemvårdspatienter och äldreboenden i Åsele efter kontorstid.
Avtal skrivs i båda kommunerna utan att befolkningen riktigt vet vad som händer. Beslut tas, rivs upp, förändras, personal vet lite och ingenting och bristen på information öppnar upp för spekulationer. Det liknar Grönköping…

Senaste given från Landstinget och Dorotea Kommun är att sjukstugan ska flyttas. Tydligen upp till äldreboendet med nybyggnationer som ska finansieras på lite osäker väg. Kommunen är bankrutt och att stå med en nybyggd sjukstuga känns inte som en kommunal angelägenhet- vad händer om landstinget plötsligt stänger hela klabbet?  Då står kommunen där med skägget i brevlådan och en sjukstuga på halsen.
Man kan ju också undra vad som ska få finnas på nya sjukstugan- akutvårdsavdelning som tidigare, förutom den verksamhet som redan finns på gamla sjukstugan. Ska man bygga helikopterplatta mitt bland alla bostadshus? Akutintag? Kommer man nyttja äldreboendet så de som vill flytta in inte får plats?
Och mitt i detta ska Dorotea hälsocentral spara ytterligare 700 000 kr i år och 1 miljon nästa år. Hur rimmar det egentligen? Hälsocentralens budget utgör ca 0,5 promille av landstingets totala budget. Den personal som är kvar får ingen information, vi på ockupationen vet inget heller, men det är ju av underordnad betydelse.

Oavsett om man jobbar inom kommun eller landsting så är ju anställningstrygghet och kontinuitet viktigt både för personalens hälsa och verksamhetens ekonomi. Kommunikation och information, dialog. 3 utrotningshotade ord inom vårdapparatens styrning.

 

Och den gamla sjukstugan? Den kan man tydligen jämna med marken enligt Robert Wintroth.

 

Låt oss kommunicera och informera mera. Ockupera om det behövs. Men sluta köra med dolda agendor och spel bakom ryggen! Glöm inte att du är inte närmre din politiska arena och plats än dina väljare. Var rädd om dem, var lyhörd.

Snart är det val- vilka blir kvar?

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Karlevert

    Va bra du skriver, alltid mitt i prick. Tänk om det kunde gå att få in detta i VK – VF och framför allt få in det i folks (dum) huvuden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.