Landstingsrådet som glömde

Ja, hur var det nu igen Peter O? 2010, vallöfte. Ringer det några klockor?
Vi backar tiden lite, det är december 2009 och Landstingsvalet börjar närma sig. SVT’s Inger Ljung intervjuar byggnadssnickaren, och socialdemokraternas ombudsman, Peter Olofsson. Han har fått frågan om att ställa upp som landstingsråd om (S) vinner valet 2010.

Sjukvårdspolitik säger han sig ha en del erfarenhet av men också ett lag runt sig som har lång erfarenhet.
Landstinget ska spara 400 miljoner de närmsta åren skriver SVT. ”-Det viktiga för oss är att prioritera bättre (läs SAMVERKAN- min notering), säger Olofsson. Vi måste lära oss vad vi ska satsa på och vad vi kanske inte ska jobba med.”

Några saker han nämner är att sjukvårdspersonal ska få mindre byråkrati och mer tid med patienter samt att de 32 akutvårdsplatserna (som tydligen aldrig funnits om man frågar Peter nu), inte finns anledning att minska på, ”…BESLUTET SOM ÄR TAGET LIGGER FAST”.
Däremot ska de skyhöga läkemedelskostnaderna ses över.

Under de 2 år vi ockuperat sjukstugan av den enkla anledningen att vi vill kunna bo kvar i vår kommun, har mycket passerat förbi. Vakter, förhållningsorder, koka-kaffe-förbud, besök av människor från när och fjärran, politiker, studenter, turister, ortsbor…
Något som fascinerat mig under denna tid är bristen på kunskap, slarviga uttal i media med direkta felaktigheter.
Om man anser sig ha en del erfarenhet av sjukvårdspolitik så borde man kanske se till att få fackuttrycken rätt. Att använda ord och uttryck man inte behärskar till fullo är knappast ett tecken på erfarenhet. Självklart kan det bli fel ibland men är man osäker så väljer man andra ord,blir det fel får man ta reda på hur det ska vara och sen korrigera, VI har fått oss en del nya betydelser till livs av vårt landstingsråd från Obbola.
T ex så uppmanade han i en radiointervju Doroteaborna att åka till intensiven om de ville ha akutvård, och i VK för några veckor sen uppmanade han en patient att göra en Lex-anmälan. Jag tror varken intensiven eller IVO skulle uppskatta detta.
Lex-anmälan måste göras av personalen, och intensiven vill knappast titta på mitt klämda finger,,,

Så, hur ska man nu tolka de uttalanden som Peter faktiskt gjort om akutvårdsplatserna? Det känns inte speciellt trovärdigt med tanke på att ambulanser, vårdplatser, akutvårdsplatser m m faktiskt försvunnit i tomma intet. Ett svart hål? Slukhål? Okända materia på flykt?
Eller var det kanske Region Västerbotten som svalde allt med hull och hår? Så hur ska du ha det egentligen Peter?

GE OSS VÅR VÄRDIGHET TILLBAKA, GE OSS AMBULANSER, AKUTVÅRDSPLATSER, PERSONALEN MER TID TILL PATIENTER OCH VETTIGA ARBETSFÖRHÅLLANDEN.

Gör om- gör rätt. Lika vård åt alla- i hela länet! Följ oss gärna på facebook i gruppen ”Ockupationen av akutvårdsadvelningen i Dorotea”, hälsa på oss på sjukan eller kolla in vår hemsida!

 

Riksdagen, mars 2012

Riksdagen, mars 2012