Fristad erövrade jazzfestivalen

Av , , 2 kommentarer 9

Umebandet Fristad gjorde en fantastisk debut på Umeå jazzfestival i lördags inför ett fullsatt Freja. Luften vibrerade av förväntan och de unga grabbarna spelade som små gudar. Fristad har en egen jazzfunkig stil som känns otroligt mogen.

Det var kärlek vid första ögonkastet med jazzpubliken. Det märks att gossarna har hittat sin hängivnaste publik, även i den övre medelåldern. Inrökta swingpjattar i manchesterkavaj och läsglasögon på näsan höjde på ögonbrynen flera gånger för att visa sin uppskattning. Och det är stort.

Saxofonisten Samuel Muntlin har jag följt sedan han plågade oss på kommunala musikskolans årliga spelningar i Nordmalings kyrka som liten. Inte kunde jag ana då att han skulle riva av fantastiska solon på Umeå jazzfestival drygt tio år senare. Vilken tur att kommunala musikskolan i Nordmaling fanns, annars hade vi nog gått miste om hans begåvning. Jag säger bara: Allt är förlåtet!

Även sångaren Simon Reinikainen är en kille med stor scennärvaro som kommer att låta tala om sig rejält framöver, för att inte tala om trummisen Eirik Fernando Tollefsen. Vilken virtuos!

Äh, hela bandet var bara bäst på festivalen i år. Ingen kan slå er oförstörda spelglädje.

Snart släpper Fristad sin första EP-CD. Mycket efterlängtad. Kolla in deras myspacesida här.

I väntan på den skivan kan ni lyssna på den här låten som jag filmade från gårdagens spelning:

Här finns fler filmer från konserten här , här och här.