Jonsstugan

 

Tänk att jag blir lika ledsen varje gång jag går förbi och ser gamla Jonsstugan stå övergiven! Så många roliga minnen jag har från detta hus. Dels som besökare och dels som arbetstagare hos Rosa och Sven. Man gick dit för att handla i kiosken men alltid var det någon som satt inne i serveringen så man slog sig ner där och hade trevligt. Då Rosa kom in och började plocka av borden tio i nio visste man att hon ville stänga snart och när hon återigen kom in utan skor, ja då visste man med all säkerhet att nu är det bäst att gå! Härliga tider! Är mycket glad att Rosa nu slipper se hur detta underbara hus har misskötts. Kan inte förstå dom förra ägarna till Ammarnäsgården som lät huset frysa sönder!

Om jag hade mycket pengar, gissa vad jag skulle göra då?

Jo, jag skulle försöka få köpa Jonsstugan och renovera och göra det till ett äldreboende. Jag tycker fruktansvärt synd om de äldre som en dag bara måste lämna Ammarnäs och flytta till Sorsele. Inte för att det är något som helst fel på Sorsele men att som äldre tvingas lämna Ammarnäs när man inte orkar bo hemma längre och inte alls vill flytta, ja då är det inte roligt varken för dom eller för anhöriga. 

Sedan, nere i källaren skulle jag fixa ett gym för allmänheten med många olika träningsredskap, duschar och bastu! Fräscht och fint skulle det vara.

Drömma och fantisera kan man ju alltid göra, eller hur?

11 kommentarer

  1. Eberth

    Din omtanke om bygdens innevånare är berömvärd. Jag hoppas innerligt att Din dröm om att inrätta ett äldreboende i Jonsstugan ska komma att gå i uppfyllelse.

  2. Inger G

    JONSSTUGAN, vår kära ungdomsgård med Rosa och jukboxen där vi tävlade om att lägga i 25 öre och spela Elvis eller Tommy S samt Sven-Gösta. Du glömde en sak betr Rosas tålamod med oss, när klockan närmade sej tio över nio brukade hon öppna fönstren vilket var mycket effektivt i vinterkylan. Då gick vi hem till Arnes!
    Eftersomn jag är lyckligen återflyttad till Ammarnäs och pensionär anmäler jag mej omedelbart till en plats i Jonsstuganboendet men då skall det finnas en jukbox och lite av Danmarks äldreboenderegler där. TACK på förhand, jag kan ju diska nån gång….

  3. birgitta strömgren

    Hejsan Kinna! Läste detta och jag måste säga vilken super bra ide! Jag är fullt övertygad att det skulle vara uthyrt och även kö till detta boende!Hoppas att det blir av:)

  4. Mikael

    Hej
    Är en före detta Luleåbo som för 20 år sedan flyttade till Staffanstorp och blev ”Skåning”.
    Brukar följa din blogg med anledning att jag har hur många minnen som helst att plocka fram när det gäller Ammarnäs, Jonsstugan mm.
    Min koppling till Ammarnäs är den att under stora delar av 70-talet, tillbringade jag sportlov och påsken i Ammarnäs, ibland även nyår. Vi bodde då i Snabbisgården (övre delen), eftersom det var min kompis pappa (Gunnar), som ägde den och jag fick hänga med så ofta jag ville och kunde.
    Umgicks denna tid mycket med Osvald, Anders m.fl. och ”satte skräck” i byn, backen oc

  5. mikael

    Delar av mitt förra meddelande kom inte med, här kommer fortsättningen.

    ..backen och Ammarnäsgården i källaren (bar+disco under påsken) , vi var ju från storstan.
    Tror dock att det mesta är preskriberat men man kan ju inte alltid så noga veta vilka rykten och skrönor som fortfarande går i trakterna. Ett annat minne var också affären som ni nu har tagit över, Sjökvist kallade vi den handlaren. Efter det att jag slutade besöka Ammarnäs tog min bror Rickard över i god stil och tillbringade många stunder i Ammarnäs.

    Skånska hälsningar
    Mikael Risén (tidigare Persson)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.