Vad kostar god mat?

I Vännäs finns engagemang för mat. I projektet ekonära skolmat i Pengsjö skola har Susan Olofsson visat att man med vilja och yrkesskicklighet kan laga sjyst och närproducerad skolmat utan att utgifterna behöver öka så mycket. Förutom de ekologiska vinsterna så ger projektet många andra värden. Inte minst ett helt annat medvetande bland eleverna om vad deras mat innehåller och var den kommer ifrån. Välförtjänt är nomineringen till priset ”Årets Landsbygdsprojekt.

På Hotell Vännäs serveras denna vecka ”dagens” med råvaror från producenter i eller nära Vännäs. Detta är ett framsynt initiativ som på bästa sätt uppmärksammar våra skickliga bönder och odlare.

Dessa lokala exempel ger lite hopp efter SVT:s dokumentär ”Vårt Grisiga Hav” som visar hur Östersjön kvävs av gödslet från djurfabriker i Polen och Ryssland. Algblomningen ökar och bottendöden breder ut sig. Vårt Svenska jordbruk är inte fri från skuld men de största problemen ligger i forna Östeuropa…eller? Hur många vet att kött som eleverna i Vännäs kommun äter till skollunch produceras i Polen. Upphandlingsdirektiv och regler gör att det kött som våra barn äter mellan matematiklektionen, och lekarna på rasten fördärvar vårt unika och känsliga innanhav. Det känns inget vidare att våra barn ofrivilligt bidrar till att fördärva den natur så att de kanske inte ens hinner uppleva den. Se dokumentären på SVT play och prata gärna med en lokalpolitiker om saken. Ingen människa kan göra allting själv, men tillsammans kan vi göra gott.  Den krona som vi tjänar in  per måltid när vi gynnar en redan övergödd matproduktion kommer våra barn ändå att vara tvungen att ta kostnaden för till slut. Tar vi den ansvaret nu istället så är chansen större till framtida somrar med bad i tjänliga vatten och sitt livs första egenfångade fisk, som dessutom går att äta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>