”…uber alles”

Tyskland har tagit framtidsbeslutet att all kärnkraft ska vara avvecklad 2022. Liksom vid återföreningen 1990 visar landet en handlingskraft och tro på framtiden som inte räds omvälvande förändringar och nytänkande. Att miljöministern i en moderatledd svensk regering är negativ till detta beslut är knappast någon överraskning. Beslutet kan leda till ökade elpriser i europa, och i Sverige. Men var har tron till marknadskrafterna tagit vägen? Eller fungerar de bara inom andra områden? Det finns så oerhört mycket att göra vad det gäller energieffektivisering. I Tyskland vet man att dessa kommer att löna sig. För landets konkurrenskraft, för de tusentals generationer som inte behöver oroa sig för kärnbränslet, och för arbetet mot den globala uppvärmningen.

När miljöminister Carlgren idogt förklarar moderatregeringens förträfflighet med orden "vi har en större utbyggnad av förnybar energi än nånsin" så undrar man: Vad skulle alternativet vara? Att vi, år 2011, skulle minska utbyggnaden av förnyelsebar energi? Vilket land minskar sina satsningar på förnyelsebar energi med dagens vetskap om klimatförändringarna? Däremot finns det många länder som satsar mer än Sverige. Deras satsningar gläds vi åt. Det borde finnas mycket mer att glädjas åt också i Sverige.

2 kommentarer

  1. Henry Landström

    Vet vi att tyskarna kommer att energieffektivisera så mycket att det täcker upp för de nedlagda kärnkraftverken,eller har de lämnat utrymme för ökad användning av fossila bränslen? Det påstås att de stora vinnarna är ryssarna som får leverera mer gas.
    //Henry

  2. Krister Andersson

    Svar till Henry Landström (2011-06-02 11:12)
    De flesta som bor i Tyskland kommer säkert att tänka mer på energieffektivisering och möjligheten att själv eller tillsammans med andra producera förnyelsebar energi. Tyskland har en fastprisgaranti för förnyelsebar energi och en garanterad rätt att få leverera el till nätet vilket gör att den som vill satsa på t.ex. sol- och vindkraft i mindre skala vet vilka ekonomiska och praktiska förutsättningar som gäller. Vi kan givetvis inte veta exakt vad tyskarna kommer att göra men om marknadsekonomin fungerar någorlunda som i teorin så kommer risken för ökade energikostnader leda till effektivare energianvändning och nya aktörer på marknaden. Sen finns det andra drivkrafter som gör att Tyskland knappast kommer att öka sitt beroende av rysk gas, eller fransk kärnkraft heller för den delen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>