Vem kan förstå det obegripliga?

Dådet i Oslo är avskyvärt och obegripligt. Sorgen och saknaden för alla drabbade är ofattbar.
Ens otillräcklighet som människa känns monumental. Precis som alla andra så önskar jag att jag kunde förstå hur detta kunde hända. I denna längtan finns en uppenbar risk att förenkla.  Att dela upp världen i svart eller vitt, ont eller gott. Även om det i dag verkar lätt att definiera "ondskan" leder en sådan förenkling ingen vart. Liksom för andra terrordåd så kommer jag inte att kunna förstå. Däremot så kan jag begripa strukturer och motsättningar i ett samhälle där en världsbild skapas som leder till såna här förskräckliga handlingar. Att dessa världsbilder bygger på rejäla förenklingar kan vi vara övertygade om. Det var och en av oss kan göra är att se det komplexa i varje människa och det komplexa i den värld vi skapar tillsammans. Varje förenkling riskerar att minska förståelsen och i sin tur leda till en mindre human värld.


Sällan har ens mänskliga tillkortakommanden känts så stora som denna förmiddag. Men det är kanske detta som blir mitt bidrag. Att det är så lite en människa kan förstå, men så viktigt att ändå fortsätta försöka.

2 kommentarer

  1. RWR

    Bra skrivet! Just förenklingen och uppdelningen i god och ond är ju också en trolig del i just detta dåd.

  2. Krister Andersson

    Svar till RWR (2011-07-23 12:53)
    Det är ett känsligt läge att kommentera saker och ting. Hur enkelt vore det inte om Anders Behring Breivik vore ondskan själv? Så är det ju inte! Ett tragiskt människoöde med obegripliga konsekvenser. Ett öde som ligger i utkanten av vårt samhällssystem och som vi måste ta lärdom av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.