Att förstå världen i en torktumlare!

Efter snart tio år så slutade vår torktumlare att ge någon värme och inga kläder torkade. Tio års tjänst i en någorlunda stor familj kanske är en rimlig livstid för en torktumlare, men eftersom jag ogärna gör sopor av sådant som egentligen inte är trasigt så krävde torktumlaren en noggrannare undersökning. Efter lite isärplockande som enligt instruktionsboken enbart får utföras av certifierad tekniker så hittade jag värmeelementet. Lite förvånad blev jag då det utanpå värmeelementet satt en automatsäkring som enkelt kunde återställas genom att trycka in en röd liten knapp. Sagt och gjort och torktumlaren torkar kläder igen. Men varför sitter inte säkringen tillgänglig utanpå apparaten??? Torktumlaren stod i hallen just vid detta tillfälle, halvvägs till återvinningscentralen. Hur många fullt fungerande apparater har inte hamnat där trots att de egentligen fungerat? För ingen skickar väl en nästan tio år gammal apparat för en reparation som kostar nästan lika mycket som en ny apparat?

Att vi lever i ett slit och släng-samhälle är ju ingen nyhet. Och att nyproduktion som tär på jordens resurser idag ofta är billigare än att bygga något som håller längre eller att laga något som går sönder. Men detta utarmande ekonomiska system är bara ett par generationer gammalt och vi har inte råd att låta det bli så mycket äldre. Som steg på vägen så vill miljöpartiet ha skattelättnader på reparationer och rotavdrag för energieeffektivisering bland annat. Det känns viktigare än bartenders och inglasade verandor.

2 kommentarer

  1. Krister Andersson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-02-14 13:39)
    Frågan är om jag haft möjlighet att lägga ner den där timmen om jag inte varit föräldraledig. Men nu kan jag vara ju ledig en vecka till. Win-win!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>