En skola för framtiden.

Oavsett vad som till slut händer med våra tre byskolor om måndagens fullmäktigebeslut träder i laga kraft, så står vi inför ett nybygge av skolan i centrala Vännäs. Den byggnad som det planeras för kommer troligen att rymma ca hälften av eleverna som går f-6. Frågan är om det är smart att placera byggnaden på den tomt där Vegaskolan nu finns? Alla vet att den yttre miljön för eleverna är minst sagt torftig. Även om det går att göra kosmetiska förändringar så är de fysiska framtidsmöjligheterna för skolan ytterst begränsade. Om vi tror på Vännäs som en attraktiv kommun dit det finns plats att flytta så måste det också finnas möjlighet till framtida ytterligare expansion av skolan. Det är väldigt svårt att se hur det ska gå till med Vegaskolans placering. Trafiksituationen för barnen kring Vegaskolan är dessutom långt ifrån säker och den verkar mycket svår att lösa.

För att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle i framtiden så krävs det att vi tänker rätt med långsiktiga investeringar redan nu. Människors möjligheter att leva, bo och resa hållbart måste underlättas. Många pendlingsorter placerar numera sina skolor och förskolor i närheten av kommunikationscentrum för att underlätta för pendlande föräldrar. Ur den synvinkeln så är Vegaskolans placering idag ganska bra. Inom en snar framtid måste vi dock tänka nytt även vad det gäller Vännäs station. Persontågen passerar inte Vännäs längre och idag har Vännäsby nästan dubbelt så många avgångar till Umeå som Vännäs har. En placering av en ny station norr om Vännäs där persontrafiken verkligen passerar är en nödvändighet.
Miljöpartiet föreslår att en alternativ placering av den nya skolan i Vännäs tas med i den planering som nu pågår. Företrädesvis med placering i närheten av Vännäsbadet.  Fördelarna är många:
·         Tillgången till natur, idrott och lek skulle förbättra de pedagogiska möjligheterna monumentalt.
·         Den lugnare miljön skulle öka tryggheten för barn och föräldrar jämfört med idag.
·         Förutsättningar för en hållbar infrastruktur med plats för resecentrum och pendlarparkeringar i anslutning till skolan skapas.
·         Samordning och amnyttjande av lokaler med ishall, fotbollsarena (och eventuellt framtida badh inomhushall med läktare) underlättas.
·         Med mera…
Under ett antal år framöver så kommer givetvis Vegaskolan fortfarande att användas. Rent praktiskt så kan man tänka sig att f-3 går i den nya skolan och 4-6 i den del av nuvarande Vegaskolan som fortfarande är frisk. Förutsättningarna skulle i alla fall förbättras för alla.
Att tänka till och tänka rätt är viktigt då kostsamma och långsiktiga investeringar ska göras. 50-60 miljoner är mycket pengar, och vi kan nog alla vara överens om att Vegaskolans placering inte är särskilt bra 2013 även om den var det 1910. Det kommer knappast att finnas förutsättningar i framtiden att flytta hela Vegaskolan på en gång. Därför är det viktigt att vi tar första steget nu och bygger för det samhälle som framtida generationer ska leva och lära i.
Det finns säkert många goda tankar och idéer bland alla Vännäsbor och vi tar gärna del av dessa. Om Vännäs ska utvecklas så behövs det fler som vill och fler som lyssnar.
…eller finns det andra bra alternativ?

 

6 kommentarer

 1. Benny Fransson

  Härligt med lite annorlunda ideér. Varför inte bygga i Stadsparken? Då kan man samnyttja skolrestaurangen mm.
  I Vännäsby kan man ju gå en bit för att äta.
  Och närheten till ”Badet” med alla faciliteter finns på nära håll.

 2. Krister Andersson

  Svar till Benny Fransson (2013-02-28 13:06)
  Ja att det behövs en matsal är en nöt. Samtidigt är direkttillgång till natur och sportanläggningar väldigt värdefullt. Allra helst då det handlar om de minsta barnen.

 3. Monica Wahlström

  Två förslag: tomten som kommunen äger vid Shell och en lagom stor del nedanför, alltså en del av åkern vid Älvdala.

  Eller – snett nedanför Hammarskolan, ovanför järnvägen.

  På kartan syns att er föreslagna placering är nästan så långt bort som möjligt från väldigt mycket av tätorten, det blir lite knepigt.

  Det är en intressant idé!

 4. Krister Andersson

  Svar till Monica Wahlström (2013-02-28 19:16)
  Jo det är också två möjliga placeringar med sina fördelar. Ovanför Liljahallen är också en möjlig placering med bra tillgång till natur och andra aktiviteter. Varför vi tycker att Vännäsbadet är bäst är just att kommunikationerna måste knytas ihop där i framtiden, och det kommer förmodligen också att styra framtida expansion av Vännäs.

 5. Ulf Eriksson

  Intressant förslag som Mp har väckt. Viktigt att inte fastna i dagens samhällsstruktur och dagens lösningar. Vi bygger ju för 50-60 år framåt i tiden. Tanken om ett resecentrum vid fritidsområdet har utretts tidigare så det är bara att damma av den igen.

  Delar uppfattningen om alla de fördelar som denna placering ger. Jag har länge önskat få en utveckling till ett livfullare fritidsområde. Med en skola placerad där så får man också det resultatet. Dessutom borde det finnas många samordningsvinster att nå med både en skola och lokaler/anläggningar för fritidsaktiviteter samlade på ett och samma ställe. Men viktigast av allt är den fina miljön för barnen.

 6. Krister Andersson

  Svar till Ulf Eriksson (2013-02-28 20:36)
  Många goda tankar är nog inte tänkta ännu. det måste bara finnas tid för människor att tänka dem. Därför är det viktigt att vi har is i magen. Fritidsområdet verkar onekligen som det område med störst potential för en skola. Att Vegaskolan är en återvändsgränd hoppas jag att fler inser innan vi kör fast ordentligt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>