Tankeställaren

What doesn\\\\\\\'t kill you gives you strength

Lämnade sin mamma att dö – täckt i avföring

Av , , 1 kommentar 0

På arbetet kämpade Emma-Jane Kurtz, 41, för att hjälpa svaga och äldre.

Men i familjens hem lämnade hon sin mamma att dö.

– Hon var täckt från topp till tå med avföring, säger polisens utredare Francesca Griffin till BBC.

Utredningen som ledde till att Emma-Jane Kurtz mamma hittades startade när familjens hus i England började förfalla.

I en soffa i huset hittades den 79-åriga mamman.

– Hon hade blivit inkontinent och var täckt från topp till tå i avföring, hon hade inte bytt kläder på ett årtionde och hade frätskador av urin, säger Francesca Griffin till BBC.

När vårdpersonalen lyfte mammans kropp föll hennes byxor sönder.

– Hon hade suttit lutad framåt med huvudet mot sina knän i fem dagar, säger Francesca Griffin.

Emma-Jane Kurtz har nu dömts till två och ett halvt års fängelse.

Domaren Peter Ross säger att bilderna från obduktionen av mamman såg ut som bilder från ett koncentrationsläger.

– Hon lämnades för att ruttna. Det var en dörr som stängdes, både metaforiskt och bokstavligt, säger han enligt BBC.

Mamman vägde 39 kilo när hon hittades.

– Emma-Jane Kurtz säger att hon tre-fyra gånger om dagen har gått in i rummet där mamman var. Det fanns många tillfällen för henne under månader och år att hjälpa mamman och få henne ur den situationen, säger Francesca Griffin.

Emma-Jane Kurtz var utbildad jurist och arbetade med svaga och äldre klienter.

– Det är sällsynt att stöta på fall där en så total och skamlös försummelse skett mot en svag, äldre kvinna av någon som skulle älskat och tagit hand om henne. Det här har varit ett av de mest chockerande och vedervärdiga fall av vanvård jag har stött på, säger åklagaren Kirsty Allman enligt BBC.

Peter Ross berättar, enligt BBC, att Emma-Jane Kurtz hade en mildare form av autism. Peter Ross säger att han är övertygad om att Emma-Jane Kurtz har förmågan att känna empati, men att hon helt enkelt hade slutat bry sig om sin mamma.

 

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vm1Lnj/lamnade-sin-mamma-att-do–tackt-i-avforing

1 kommentar

Skola skippar datorer – eleverna ska lära sig på gammaldags vis

Av , , 1 kommentar 0

En dansk privatskola tycker att tekniken går ut över elevernas lärande – därför har man valt att ha så lite tekniska hjälpmedel som möjligt i skolan. Yngre elever får inte använda teknik alls, skriver danska TV2.

Danmark är ett av länderna i världen där tekniska prylar som datorer används flitigt i undervisningen i grundskolan. Men danska privatskolan Per Gyrum i Nordsjälland går mot strömmen. Den skolan är nästintill helt teknikfri. Det är endast de äldsta eleverna från sjunde klass som får använda dator i undervisningen. De yngsta använder ingen teknik alls, och fjärde- och sjätteklassarna har med sig dator någon enstaka gång, när de har fått veta det minst en dag i förväg, skriver danska TV2.

Dessutom får inga av skolans elever använda mobiler under dagen. Mobilerna placeras i en låda och ges tillbaka när skoldagen slutar.

Rektorn Charlotte Bie anser att ipads inte hör hemma i den ideala skolan. Skolans ledord är att man går i skolan för att lära sig att lära.

– Lärande ska inte kännas som ett långt straff. Men det är också viktigt för elever att veta att nu så lär du dig något, nu har du rast, och nu lär du dig något igen, säger hon till danska TV2.

”Ett socialt experiment”

Alla håller dock inte med. Enligt Danmarks it-och medievägledareförening är tekniken ”dagens penna”, därför är det viktigt att man lär elever lär sig hur det fungerar.

– Det är väldigt få personer idag som kommunicerar via vanlig post, säger föreningens ordförande John Klesner.

Charlotte Bie är inte enig, det är inte grundskolans uppgift menar hon. Hon tycker att tekniken gått ut över elevernas lärande.

– Det är nästan som ett socialt experiment vi utsätter skolan för, som är en så viktig del av vårt samhälle, när vi hittar något nytt. Vi slänger all den gamla pedagogiken och bestämmer att allt ska vara modern teknik. Jag höjer ett rött flagg för detta, vi vet inte vad det slutar med, säger hon.

Charlotte Bille betonar att skolan inte är rädda för teknik men tycker att det ska introduceras först i senare klasser – när det ger en mening.
Forskaren: ”Förnuftigt att lära sig digital teknik”

Enligt forskaren Jeppe Bundsgard är det svårt att sätta gränser på hur mycket teknologi man ska använda och när. Det finns både för- och nackdelar. Nackdelen är att det kan bli så att man fokuserar mer på att få tekniken till skolan – snarare än att se till att leverera den bästa utbildningen. Och att man inte anpassar den efter undervisningen. Samtidigt menar han att digitala läromedel utvecklats under åren och att lärarna blir bättre på att använda dem. Dessutom är det viktigt att barnen lär sig hur man beter sig i en digital värld. Detta för att de börjar använda sig av teknik tidigt i åldrarna.

– De måste få en kritik inställning till vad de möter på nätet. De behöver veta hur man ska dela och installera saker. Dessutom kan det vara förnuftigt att lära sig digital teknik som klarar av saker man annars inte kan, säger forskaren till danska TV2.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MgBOL5/skola-skippar-datorer–eleverna-ska-lara-sig-pa-gammaldags-vis

1 kommentar
Etiketter: , , , , , , , ,

Så mycket skadar en ENDA burk energidryck din kropp

Av , , 1 kommentar 2

Att energidryck kan vara skadligt i extrema mängder har vi rapporterat om många gånger. Men att en enda burk kan göra skada hade jag ingen aning om.

Jag har, och många med mig, har nog inte varit allt för oroade av larmen då de som drabbats hårt, ofta hävt i sig extrema mängder.

Men efter att ha fått ta del av denna studie bör vi nog alla ta en rejäl funderare innan vi köper en energidryck igen.

Visserligen blir man pigg som företagen också gör reklam för, men är det värt det när man blir varse om baksidorna?

Är du en av alla de människor som köper en energidryck när du sitter i bilen, ska iväg och träna eller på väg till jobbet? Då bör du tänka om!

I studien som gjordes av Live Science fick 25 fullt friska personer genomgå olika tester utförda av läkare.

De fick sedan dricka 48 centiliter energidryck, innehållandes taurin, koffein och andra tillsatser.

Sedan togs samma prover igen och resultaten var chockerande.

48 centiliter är ungefär motsvarande en stor burk energidryck.

 

Detta hade hänt:

• Blodtrycket hade stigit

• Hjärtat slog snabbare

• För vissa slog det även oregelbundet

• Nivåerna av noradrenalin hade ökat, noradrenalin är ett släktinghormon till adrenalin och utsöndras av binjurarna.

Alla ovanstående effekter kan leda till direkta hjärtfel, och de efter att bara ha druckit en burk av den populära drycken.

Människor som dricker energidryck ofta löper alltså större risk att drabbas av hjärtrelaterade sjukdomar än de som avstår.

Då har vi inte ens tagit upp aspekten av hur onyttig drycken är på grund av den höga sockerhalten.

Studien publicerades i JAMA Today och presenterades även vid American Heart Association’s Scientific Sessions sammankomst som hölls i Orlando, Florida 2015.

 

Känner du någon som brukar dricka energidryck?

Var snäll och gör den personen en tjänst genom att dela denna artikeln så att fler får ta del av de höga riskerna en ENDA burk kan innebära!

 

Fotnot:

 

Källan till den här artikeln är: http://www.msn.com/sv-se/halsa/kost/forskare-varnar-s%C3%A5-mycket-skadar-en-enda-burk-energidryck-din-kropp/ar-AAsZ76U?li=AA51Z0&ocid=spartanntp

1 kommentar

Medmänsklighet, finns det?

Av , , Bli först att kommentera 1

Det sägs ju att man ska behandla andra som man själv vill att de ska behandla en tillbaka. Det har jag följt nu en lång tid & jag ska säga att hur mycket jag än ger så får jag inte mycket tillbaka. Jag begär inte pengar utan att man kan göra samma sak som jag gör för de jag tycker om. Det är väl det man gör när man är vänner eller kära? Tycker att flera människor kan ta sig i kragen & föregå med gott exempel. Det blir så mycket trevligare då. Nåväl. Människor ska väl förstå NÅGON dag ändå. Jag vet. DU kan väl börja right away?

*Nynnar på* Jag tror jag tror på……… dock så börjar DEN melodin med en annorlunda text.

Bli först att kommentera