Varför påska när man kan sitta inomhus och dricka cola?

När jag var en liten så hade jag ingenting som dagens barn har. Jag hade ingen vecko eller månadspeng. Ingen mobiltelefon, ingen ipod, ingen dator, inga robotleksaker, inget internet och så vidare. Jag hade två (rosa) bokhyllor med böcker, ett skrivbord med ritpapper, ihoptorkade tuschpennor, en dagbok, Barbies och en skranglig kassettbandspelare som jag spelade blandkasetter på. När man lekte så byggde man fantasislott för sina Barbie-dockor, hade Småstjärnorna eller ritade teckningar. Och man ägde absolut inga pengar. Ville man ha nåt fick man fråga snällt, och då pratar vi om att köpa en Daimstrut eller en serietidning. Och det är inget man frågar om varje dag (eller vecka). Ibland försökte man få ihop pengar på eget sätt. Ha ett försäljningsstånd med "lemonade" eller samla ihop pantburkar. Jag och en grannflicka samlade en gång ihop en massa fina stenar som vi hittat på marken som vi naivt nog trodde kunde vara värdefulla – allt för en Daimstrut mitt i gassande sommarvärmen (såklart ville ingen köpa våra smutsiga stenar som vi plockat upp från marken).

Arton kronor kostade en Daimstrut. Det är mycket pengar för den som inga har. Så när påsken kom så var det med glädje jag och nii-nii mottog den. Flera kvällar innan själva påskningen satt vi och ritade och målade teckningar som vi kunde ge bort i utbyte mot godis eller en slant. Och när det var dags att påska så fick vi låna kjolar och sjalar av äiti, som hjälpte oss med sminket och sen gick vi ut på samhället med varsin korg full med teckningar för att "påska".

Ibland fick man godis, ibland en torr mandarin och hade man otur fick man ingenting. Än i dag, över femton år senare, minns jag hur hemskt det kändes när det stod en halvfet medelålders man i dörren och hånfullt skickade bort en när man räckte fram en handgjord påskteckning.

Så med det färskt i minnet bestämde jag mig att i år så skulle jag välkomna påskkärringarna med godis. Ett kilo godis, en påse klubbor och två påsar påskskum och femton små påsar senare och inget besök från nån från Blåkulla så slår det mig att dagens ungar är för fina för att gå ut och påska. Till skillnad från min barndom så har barn numera allt och varför ska dom då gå ut och påska när dom kan sitta inomhus, spela Super Mario Cart till Wii och dricka coca cola?

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Anders

    Inte för att jag vill förringa din uppväxt, men jag kom osökt att tänka på Monty Pytons sketch om fyra män från Yorkshire som försöker överträffa varandra om vem som hade den värsta uppväxten:

    ”TJ: Ja vi hade det tufft. Vi brukade få gå upp ur skolådan klockan tolv på natten, och slicka vägen ren med våra tungor. Vi hade en halv handfull iskallt grus, arbetade dygnet runt på bruket för fyra pence vart sjätte år och när vi kom hem skar vår pappa oss i två halvor med en brödkniv.

    EI: Just det. Jag var tvungen att stiga upp på morgonen en halvtimme innan jag gick till sängs, dricka en kopp svavelsyra, arbeta 29 timmar om dagen på kvarnen och betala brukspatron för tillstånd att komma till jobbet och om vi kom hem skulle vår pappa och vår mamma döda oss och dansa omkring på våra gravar och sjunga Hallelujah.” 🙂

    PS: Dagens ungar skulle troligen inte förstå det roliga i ovanstående historia.

  2. Tantarslet

    Vad gulligt av dig att ge dig ut på påskastråt(vi kan väl låtsas att det är ett ord)
    Jag hade turen att få besök av två små söta påskkärringar, inget godis fanns hemma men tur att det finns gyllene och silvriga slantar att dela ut. Det var faktiskt första gången på flera år som vi fått så celebert besök. Ett fint handritat kort fick vi minsann! Tror du har rätt i ditt antagande att dom sitter inne och spelar spel istället för att gå ut och glädja omgivningen.( Ajajaj så nära det var att jag satte dit en smilis, kom i sista stund på att du inte gillar sådana) Glad Påsk på dig söta Miss Minnalainen. Nu ska jag njuta av lite Memma!

  3. Frugan

    Istället för påskkärringar hade vi besök av Jehovas igår. De fick minsann inget godis. Nöten som släppte in dem i trapphuset får inte heller något godis.

  4. Helena Nilsson Springare

    Så där var det för mig med… (ja, förutom de rosa bokhyllorna då)
    När jag var nio, tio år.. Alltså för vääääääääldigt längesedan så fick vi ihop 67 riksdaler! SEXTISJU spänn. Ja, du fattar ju vilken förmögenhet för att gå runt och önska glad påsk haha… Jag hade ju riggat med massa godis här, men inte ett enda besök fick jag förutom mina egna osnutna ungar som ville råna mig på allt godis jag hade hehe..

    Snäll var du då i påsk i alla fall! Det torde ju generera lite god karma lagomt till.. Jul?! 😀

  5. Miss Minnalainen

    Svar till Helena Nilsson Springare (2011-04-24 20:48)
    Jag minns när en serietidning kostade under tjugolappen, nuförtiden får man vara glad om man får en tidning som inte kostar åttio kronor….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.