Jag trodde boken 1984 var fiktion

Ironiskt att jag läste om den nya religionen Kopimism igår. Idag är alla mina favorithemsidor i uppror över det kontroversiella lagförslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) och många har en 24-timmars blackout för att statera ett exempel om hur det blir om SOPA blir verklighet. Att införa ett sådant cencur är ett skrämmande steg åt fel riktining. Jag kan inte låta bli att tänka på en framtid som liknar böcker som "Kallocain" av Karin Boye eller "1984" av Orwell där staten har total kontroll och övervakar medborgarna, det har hittils varit fiktion men fortsätter USA i dom här tankegångarna blir det snart realitet.

Vad tycker ni?

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Anders

    Om alla vore ärliga och betalade för den musik och film som upphovsrättsinnehavarna vill ha betalt för i stället för att stjäla så skulle det inte finnas några incitament för att införa censur och integritetskränkande kontroll på internet. Så vems är felet egentligen? Och de som tycker att musik och film ska vara gratis borde ställa sig frågan vem som ska betala produktionskostnaderna och jobba utan att få betalt för mödan? De själva kanske?

  2. Uffe N

    Anders:
    det är inte riktigt så enkelt som du verkar tycka. Självklart skall de som producerar musik/film få betalt för sitt arbete. Men hur många gånger?

    Enligt RIAAs högste advokat i USA är det stöld att köpa en CD-skica och kopiera innehållet till sin MP3-spelare. Samtidigt får artister, musiker, kompositörer och så vidare pengar av mig när jag tar backupkopior _på mina egna fotografier_, eftersom jag bränner filerna på DVD-skivor.

    Frågan uppstår då i mitt huvud: varför skall jag betala pengar till ett antal musiker/kompositörer/textförfattare coh så vidare när dessa inte på något vis bidragit till mitt eget skapande?

    Och alla CD-skivor jag bränt med någon version av Linux under åren, det är mer än hundra skivor vid det här laget: musikerna/artisterna/… har inte bidragit till det jag kopierar men får likväl betalt!

    Hur mycket mer skall jag betala till musik-/filmindustrin för att kopiera sådant jag _får_ kopiera, och som musik-/filmindustrin inte har bidragit till?

  3. freso

    Incitament för att införa censur finns alltid. Ta Kina som exempel.

    Ang SOPA så har jag för mig att huvudnissen som skrev förslaget redan ändrat sig och tagit bort kravet på DNS-censur.

  4. Yttrandefriheten

    Nedladdning av musik eller ej, det här kommer att påverka alla. En gör fel och man vill ta till kollektiv bestraffning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.