Spenat + pannkaka = sant

Idag är det måndag och varför inte äta något köttfritt idag? Pannkakor/plättar är den mest populära vegetariska rätten enligt svenska folket. Men handen på blindtarmen, är den inte rätt så…tråkig? Total avsaknad på färg och inte är den särskilt nyttig? Nä just det, jag rekomenderar att ni provar en mer hälosam variant på pannkaka/plättar. Går fort att göra, är rik på antioxidanter och är betydligt mer hälsosamt. Perfekt att göra till lunch!

Spenatplättar/pannkakor för två!*

  1. Hackad djupfryst spenat, 150 g
  2. Ägg, 2 st
  3. Mjölk, 5 dl
  4. Vetemjöl, 2 1/2 dl (tips att man byter ut hälften mot grahamsmjöl för högre fiberinnehåll)
  5. Mineralsalt, 1 tsk
  6. Rapsolja, 1 msk
  7. Rapsolja till stekning

Yksi. Tina spenaten. Vispa äggen och hälften av mjölken i en skål . Tillsätt mjölet och vispa smeten slät.

Kaksi. Häll i resten av mjölken och den tinade spenaten. Smaka av med salt och blanda i oljan. Låt smeten stå i cirka fem minuter.

Kolme. Stek i teflonpanna med lite olja tills de blir gyllenbruna.

Servera med rårörda lingon till någon du tycker om, jag åt mina med min mamma.
 


 

 

* = Blir cirka 20 stycken. Orkar man inte stå och fräsa med plättjärn går det bra med mindre pannkakor, blir ungefär åtta-nio stycken då. 
Cred till Fredrik Paulún, det är från hans bok jag fått receptet.

 


Etiketter: , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Man kan också med fördel byta lite mjöl mot vetekli också, och något som verkligen är supergott, fast det kanske inte låter så, är en vitkålssallad med senapsdressing, som man virar in tunnpannkakan i, tillsammans med lingonsylt.

    By the way, jag har med anledning av ditt bloggande om köttfri måndag, hittat på en vegetarisk vårrulle och den blev verkligen supergod, kanske skulle döpa dom till Minnas måndagsrulle 🙂

    Där har jag blandat i quorn, vitkål, morötter, paprika, lök, vattenkastanjer och glasnudlar. Enda kryddan är chilisås och woksås, sedan lindas smeten in i vårrullsdeg och steks i lite olja, jojo.

  2. Miss Minnalainen

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-04-02 13:29)
    Sen går det givetvist att göra olika varianter på crepes med den här spenatpannkakan, vitkålssallad med senapsdressing är inget jag prövat men det senap och vitkål ÄR ju gott så det borde inte misslyckas! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.