Gruvnäringens betydelse för Norrland

 

Gruvnäringen är en av Sveriges viktigaste basindustrier och har blivit en stark exportframgång. Sveriges gruvnäring har stor betydelse för mineralförsörjningen i Europa och LKAB står idag för mer än 90 % av Europas järnmalmsproduktion.  

Men för oss i Norrland skapar det även framtidstro, flera jobb och lokal tillväxt på orter som har haft det kämpigt tidigare.
Men vi måste trots framgångarna fortsätta satsa på infrastruktur, framgångsrik forskning och utveckling i gruvnäringen. För det är viktigt att vi ligger i framkant så att vi kan skapa ännu bättre förutsättningar inför framtiden.
Gruvnäringen har även ett miljöansvar och jag brukar ofta inte hålla med Regionrådet Erik Bergkvist (S), men jag gillar hans tanke med att vinster från gruvbolagen ska avsättas till en fond som ska bekosta saneringen efter nedlagda gruvor.
 

En kommentar

 1. Christer bäckman

  Du har fullkomligt rätt. Tror att många inte riktigt insett betydelsen av gruvnäringen. Även om prospekteringen
  ökat senast 10-års perioden anser jag att den behöver öka ytterligare. Mineralletning borde kunna bli en folkrörelse.
  Förutom att det säkert skulle kunna ge vissa indikationer på mineralförekomst skulle många fler kunna få härliga naturupplevelser och det kunde kanske också kopplas till insatser för att öka kunskapen om skogsbrukets betydelse.
  Miljöhänsynen är naturligtvis mycket viktig och åtgärder för att skydda miljön och ”ställa till rätta” måste seriöst diskuteras. Allt för många skriker bara nej, nej och nej. Föga konstruktivt.
  Hälsningar
  Christer Bäckman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>