Vi står inför stora utmaningar

Umeå är Norrlands huvudstad och tillväxtmotor. Men vi står inför stora utmaningar i framtiden och då tänker jag först och främst på tillgången till arbeten och bostäder. Det är en självklarhet att när en stad växer behövs bostäder, förskolor, skolor och äldreomsorg.

Att vi just nu måste dra i bromsen något, innebär inte att vi står på ruinens brant. Trots en lågkonjunktur i världen har Sverige i kommunsektorn klarat sig bra. Umeå är en kommun som har gjort överskott under många år och trots en hög skattesats i kommunen får vi ut mindre av vår verksamhet med jämförbara kommuner. Trots den höga kommunalskatten i Umeå ser vi ingen möjlighet från Alliansen att sänka den under de tre närmsta åren. Den tuffa ekonomiska situationen gör det inte möjligt utan det är välfärden som måste vara i fokus. Sen att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem som den styrande majoriteten gör, det håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider

Det man kan konstatera är att utvecklingen de senaste åren har försämrats för vår kommun. Sämre befolkningsökning, sämre takt på bostadsbyggandet, högre sjukfrånvaro bland kommunens personal. Det finns även ett stort ogillande av valfrihet inom skola och omsorg, och jag tror även att förhindrandet av ökat inflytande bland den kommunanställda personalen, ute i verksamheterna är skadligt för Umeå kommun.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Men dra då i bromsen knappt någon vill ha, ett bad i Nannaläge, mitt i växande trafikfarligheter och ökande alkoholomgivning. Regeringsrätts nej i Tranås 2002 är nu vägledande, och där var en simhall 100 m ifrån den bowlinghall som fick nej till utskänkning. Det är intressant läsning hela domen och bl a avslog Polisen tydligt pga det stöt och de risker som blir omkring en anläggning, före och efter besök/träning.

    Du som föreningsledare vet nog detta och varför nu utsätta den aktivitets- och idrottsanläggning som, alla kategorier, ska locka flest barn och ungdomar, inte bara i Umeå utan annorstädes också. Som badbolagsstyrelseledamöter blir ni personligt ansvariga när detta blir uppmärksammat och, än värre, när något händer om det blir ett bygge. Samtidigt som ni har full frihet att säga nej när ni ser något fel.

  2. Seth

    Dra i bromsen, eller som jag skulle formulera det, omgruppera ! En strategi när man upptäcker att det inte går att göra framryckningar är att retirera och gruppera om ! Detta är väl känt inom bl a försvarsmakten. Men politikerna i Umeå är liksom en för över 60 år gammal despot, ovillig att förstå att det finns andra som vet bättre ! I vårt århundrade borde dom styrande inse att ”slaget är förlorat” om man inte drar tillbaka orimliga investeringar och grupperar om, tänker om ! Prestigen har fällt många. Vi har gett mandat till styre, ja, men om styret barkar rent sagt åt fanders, då är mandaten förbrukade. Nu har man givit en nämnd att försöka ordna ett anfall som är dömt att misslyckas. Att avsluta sin karriär med att dra Umeå:s ekonomi i botten, det kan inte vara lätt att leva med !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.