Miljöpartiet vill straffa Norrland!

Miljöpartiets budgetförslag som innebär en skattechock på transporter, kommer att få allvarliga konsekvenser för Norrland. Miljöpartiet vill införa en lastbilsskatt som man tror skulle gynna svenskt näringsliv och förbättra förutsättningarna för att skapa nya jobb i Sverige.

Det som i själva verket kommer att hända är att skatten kommer att drabba all form av åkerinäring och i slutändan även alla konsumenter i landet. En sådan avgift skulle innebära otroliga kostnader för många åkerier. Resurser som skulle kunna ha gått till nya anställningar eller ökade investeringar istället.  Lastbilsskatten skulle innebära en kraftig kostnadsökning för åkerierna. Ett åkeriföretag som idag har 25 lastbilar som kör 15 000 mil per år och bil, skulle få en skatteökning på ca 5,3 miljoner kronor per år. Det skulle innebära en skattehöjning på ca 200 000 kronor per lastbil och år.

Att transportera något idag är inte billigt och med en lastbilskatt så höjs transportkostnaderna. I Norrland är vi beroende av våra basnäringar som skogs och gruvnäringen och utan lastbilar skulle deras transporter inte fungera.

MP säger även att de vill differentiera skatten, för att bl.a. skydda skogsindustrin (timmertransporter) Men det finns inte något annat land som har en branschdifferentierad lastbilsskatt och hur man ska lösa kontrollen av det har jag svårt att se.

Sen skulle skatten heller inte ge något tillbaka till Norrland. De pengar som staten skulle få tillbaka kommer att investeras i järnvägar i södra Sverige

Våra klimatmål är viktiga, men att införa straffskatter som lastbilsskatt för oss i Norrland är inte rätt väg att gå.

En kommentar

  1. olle

    Detta påverkar väl bara svenska åkeribolag, så då kan väl de utländska åkarna med förare som inte har avtalsenliga löner fortsätta köra.
    Det var ju rätt tänkt av MP ?? 🙁
    Sen tycker de att vi ska åka kollektivt, med vad??
    Jo vi inorr kommer bara att ha en massa vindsnurror som inte behövs här, arbetstillfälle säger dom??
    De tekniker jag sett och snackat med kommer söder ifrån !
    Vem tjänar på dessa, jo de som levererar dom och vi andra betalar för utan bidrag blir det inga snurror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.