En bra äldreomsorg är en rättighet!

Igår var jag på ett öppet möte, som anhöriggruppen från Dragonens Äldrecenter hade anordnat. Ämnet för mötet var äldreomsorgen i Umeå – från förvaring till omsorg. Det var ett mycket bra anordnat möte och upplägget var mycket bra.

Under mötet så påpekades det att alliansen i Umeå vill sänka skatten och att det kommer att drabba äldreomsorgen. Sen var det heller ingen överraskning, att socialdemokraterna och vänstern skyllde på regeringen

Även om vi inom alliansen skulle vilja göra något åt kommunens höga kommunalskatt så ser vi ingen möjlighet att sänka den under de närmsta åren. Vi måste helt enkelt prioritera och sätta välfärden i fokus. Att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem som den styrande majoriteten gör, det håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider.

Från Folkpartiets sida vill fortsätta att utveckla äldre- och handikappomsorgen så att den kännetecknas av delaktighet, valfrihet och självbestämmande. Vi har som ambition att stärka den enskildes inflytande över den omsorg och vård som denne är berättigad till.

Inom äldreomsorgen ska människor mötas av kontinuitet och trygghet i det skede i livet när man inte längre klarar sig själv. Det är viktigt att det blir mer attraktivt att arbeta inom vården och man måste få ett större inflytande och möjlighet att känna sig delaktig i sitt arbete. Det behövs även sjuksköterskor och undersköterskor med särskild kompetens i tex demenssjukdomar

Det är viktigt att man har tillräcklig bemanning och det ska vara den äldres behov som är utgångspunkten.

Många känner idag oro över den vård, man kommer få när man blir gammal. En bra äldreomsorg är en rättighet som har betalts genom skatten under den yrkesverksamma perioden av livet och därför har man rätt att kräva en bra äldreomsorg.

Från Folkpartiets sida vill vi ha valfrihet i äldreomsorgen. Makten skall flyttas från politikerna till de äldre och deras anhöriga och ingen skall tvingas att bo där politikerna tycker.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.