Vi står inför stora utmaningar när det gäller bostadsbristen

I dagarna är det Business Arena i Umeå och det är Nordens ledande mötesplats för aktörer på ledande befattning i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn.

Det är otroligt kul att Umeå får arrangera Business arena och det visar också att Umeå är oerhört intressant för många investerare i fastighetsbranschen. Det är också ett oerhört intressant program under dagen och det är många intressanta frågeställningar och framtidsfrågor som diskuteras.

När det gäller Umeå så står vi inför en stor utmaning, när det gäller bristen på bostäder. Det Umeå skulle behöva är mera hyresrätter, för att alla ska få en möjlighet att få ett eget boende. När det gäller bristen på hyresbostäder i Umeå så är det också ett stort hot mot Umeås tillväxt och den sanna verkligheten är att Umeå inte når upp till sina mål för bostadsbyggandet. Om vi ska förbli Norrlands huvudstad och få en befolkningstillväxt, behövs fler hyresrätter och då måste nyproduktionen av hyresrätter öka. Nu har bostadsbyggandet ökat senaste året, men det räcker ändå inte och det går heller inte bara, att låta den privata marknaden ta hela ansvaret. Kommunen måste också ta sitt ansvar. AB Bostaden skulle behöva sälja delar av sitt bestånd för att finansera nyproduktionen och därmed bli en strategisk aktör för byggandet av nya hyresrätter.

Det är bara att blicka norrut till Skellefteå, där Skebo det kommunala bolaget sålt ut delar av sitt bestånd, för att kunna finansera nyproduktion av bostäder. Man har också genom försäljningen möjliggjort etableringen, av en ny stor bostadsaktör som vill investera kapital i kommunen.

Ett annat problem för bostadsbyggandet är handläggningstiderna på bygglov och planärenden. Där måste handläggningstiderna snabbas på ordentligt. Vi står också inför stora utmaningar när det gäller byggbar mark och där måste vi öppna upp för fler områden. Den sanna verkligheten är att det inte finns någon mark, om en stor handelsaktör vill etablera sig.

 

 

3 kommentarer

 1. Micke

  Årligen betalar skattebetalarna 50-60 miljarder till villa- och bostadsrättsinnehavare i ränteavdrag och ROT-avdrag, kallas avdrag men kunde lika gärna kallas bidrag för det är vad det är i praktiken.
  Sluta gynna de som köpt bostad och låt de själva ta ansvar för att finansiera sin privata konsumption.

  Dessa 50-60 miljarder som staten och skattebetalarna årligen sparar skulle finansiera byggnationen av enorma mängder av hyresrätter.

  Som politiker är det bara att prioritera vad som är viktigt, skydda villa/bostadsrättsägares ränte- och ROT-avdrag eller ta bort dessa och istället vara med och finansiera nybyggnation av hyresrätter så våra unga får någonstans att bo.

  Tyvärr verkar det som att skyddandet av dessa 50-60 miljarder/årligen i avdrag/bidrag till villa- och bostadsrättsinnehavare är viktigare.

 2. Jan S

  Hej. Planerat/beslutat
  Akademiska hus ca 1000 nya campusnära små lägenheter. Baltic ca 900 nya campusnära små lägenheter. ( Umeå universitet räknar med minskande kullar) Ön ca 3000 nya lägenheter i snar framtid, Röbäck/ Anumark/ Nydala ligger i planeringsröret med ca 10.000 nya hem. Till detta skall läggas den del av I-20 skogen som inte berör Försvaret /15.000 lägenheter. Färskt i minnet är ju den av IKEA avvisade dubbla yta Gren Zone skulle gett ikano jämfört Söderslätt.. Till detta de tomma ytor IKEA skapar på de tidigare handelsområdena Strömpilen / Klockarbäcken. Problemet ”upplevd bostadsbrist” beror snarare på Umeå kommuns absoluta tes förtätning, centralt belägen nyproduktion i bästa läge kan aldrig vara billigare än dess motsats. Således saknas helt möjlighet för större antal ”billiga centrala hyresrätter” byggda på skattekollektivets bekostnad, detta oavsett hur många lägenheter Bostaden säljer i ett finansierat syfte. Bostadens nyproduktion måste ses i perspektiv bästa nytta för erlagd krona oavsett Hörnefors/Sävar/Ersmark/Holmsund/Obbola eller annat infrastruktursäkrat ytterområde avses.

 3. Caanita

  Men, räcker det inte nu med prat, visioner och diskussioner när det gäller bostadsbristen?
  Nu behövs handling, det är trots allt det som åstadkommer bostäder.
  Om det hade varit prat och diskussioner som behövts, hade vi inte haft någon bostadsbrist alls.
  Sätt igång!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>