Bygg en ny gästhamn i centrala Umeå

Tyvärr fick vi avslag igår på fullmäktige, gällande vår motion om att bygga en ny gästhamn i centrala Umeå.

Det här är en fråga som vi drivit länge från Liberalernas sida och redan 2007, föreslog vi att kommunen skulle satsa på en gästhamn centralt i Umeå. Vi tror inte heller på att placera en gästhamn vid Strömpilen och från Liberalernas sida så förespråkar vi ett centralt läge.

När det gäller en gästhamn i centrala Umeå skulle det också skapa goda förutsättningar, för en betydande ökning av antalet gästnätter och även vara positivt för såväl båtlivet i kommunen som Umeås möjligheter att utvecklas som turiststad. Det skulle även innebära ett lyft för handeln och givetvis för båtfolket. Båtturismen är något vi måste utveckla i Umeå och självklart måste det göras i samråd med båtfolket.

Här kommer motionen i sin helhet!

Bygg en ny gästhamn i centrala Umeå

Sverige är en av världens mest båttäta länder och fritidsbåtar har blivit stor en svensk industri. Båtturismen är för många svenskar en viktig del av sommarlivet och Umeåbor är inget undantag. Västerbotten innehar en dålig placering när det gäller gästnätter i hamnar. Till en del kan detta bero på vår begränsade skärgård men detta är absolut inte den enda förklaringen. Den uteblivna satsningen på gästhamnar, är även den starkt bidragande till den dåliga placeringen.

Undertecknade har besökt flertalet gästhamnar och kan konstatera att situationen för Umeå gällande detta område är ytterst beklaglig.

En satsning på en ny gästhamn med god standard skulle skapa goda förutsättningar för en betydande ökning av antalet gästnätter och sålunda vara mycket positivt för såväl båtlivet i kommunen som Umeås möjligheter att utvecklas som turiststad.

Att lägga en gästhamn i centrala Umeå skulle verkligen vara ett lyft för handeln och båtfolket. Båtturismen är något vi måste utveckla och det måste vi göra i samråd med båtfolket.

Med hänvisning till ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta

-att en ny gästhamn med god standard tillskapas i centrala Umeå

För Liberalerna

Peder Westerberg gruppledare

 

En kommentar

  1. Patric Söderström

    Kloka ord.
    Å detta gäller även för HUSBILAR och HUSVAGNAR.
    Dessa intressen går att kombinera i ett centralt läge vid/i älven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.