Ökat stöd till föreningslivet!

I vårt budgetförslag vill prioritera föreningslivet genom ett ökat stöd. Utan ett aktivt föreningsliv skulle inte kulturlivet i Umeå blomstra som det gör nu. Stödet till föreningar måste därför öka. Föreningslivet har en stor betydelse för att göra Umeå till en attraktiv stad att leva och bo i. Nära 800 föreningar bidrar till Umeås invånares folkhälsa, fritidsnöje och allmänna välbefinnande. Kommunalt stöd, där ungdomar är prioriterade, är en investering för framtiden. För att förbättra stödet vill Liberalerna bland annat höja det lokala aktivitetsstödet.

Här kommer ett utdrag från vår budgetförslag gällande fritid

MÖJLIGHET TILL AKTIV LIVSSTIL

En aktiv livsstil med idrott, motion och friluftsliv är viktig både ur ett hälsoperspektiv och för att göra Umeå till en ännu attraktivare plats att bo på. Liberalerna vill bidra till detta både genom att stötta föreningslivet och möjligöra för individen att utöva spontan idrott samt öka tillgängligheten att röra sig i skog, mark och på vattnet. Tillgänglighet till de stadsnära frilufts- och motionsområdena bör förbättras genom utökad kollektivtrafik, vilket också är gynnsamt ur ett miljöperspektiv. Vi vill också se att det blir möjlig att ta med sig cykeln på kollektivtrafiken

.

BEVARA STUGORNA KRING NYDALASJÖN

Kommunen har tidigare beslutat att stugor kring Nydalasjön ska rivas, men kostnaden för detta är mycket stor. Förutom kostnaden finns ett ännu viktigare värde i bevarandet av historia och ett lugnt och vackert område. Därför vill vi riva upp detta beslut omgående.

 

GYMNASTIKENS HUS

Liberalerna har drivit på frågan om byggandet av Gymnastikens hus på Mariehem och är glada att den nu blir verklighet, vi vill även vidareutveckla denna lokal till att också inrymma kampsporter. Vi ser positivt på liknande samarbeten mellan kommunen och privata aktörer för att möjligöra ytterligare investeringar som gynnar idrottslivet, så som byggandet av en ny fotbollshall på Noliaområdet.

 

BIND IHOP OLIKA MOTIONSOMRÅDEN

På längre sikt vill vi verka för att binda ihop de befintliga frilufts- och motionsområdena (Gimonäs,Nydala, Stadsliden, I20 och Forslunda) för att skapa en samanhållen arena för multianvändning (löpning, cykel, vandring och skidåkning) som kan nås av många på ett enkelt sätt.

 

NYTTJA ÄLVEN MER

Gör älven till en del av friluftsrummet genom att säkerställa access samtidigt som staden växer. Den gång- och cykelbro mellan Lundåkern och Bölesholmarna som Liberalerna drivit igenom är ett bra

första steg. Vi vill jobba vidare på detta med en centralt placerad gästhamn, gärna med möjlighet att även användas för andra vattensporter som kajakpaddling och simning. Förbättrade gång och cykelstråk både uppströms och nedströms om stadskärnan är ytterligare exempel på hur älven kan nyttjas som en livskvalitetshöjare för Umeåborna.

 

SÄKRA CYKELSTRÅK IN TILL STADEN

Landsvägscykling växer både som idrottform och ett miljö och hälsomedvetet sätt att pendla till och från jobbet. Liberalerna vill skapa fler säkra cykelstråk från ytterområdena för att underlätta detta

 

FLER SPONTANIDROTTSPLATSER I NÄROMRÅDET

Många stadsdelar behöver mindre spontananläggningar som t.ex ”Kulan-anläggningar”, basketkorgar, tennisplank och isytor. Det ska finnas goda möjligheter till träning och lek även om du inte är medlem i en idrottsförening. Vid ny bebyggelse och exploatering ska hänsyn tas till denna typ av anläggningar.

 

UTVECKLA BESÖKSMÅLEN NORRBYSKÄR & HOLMÖN

Öarna är viktiga besöksmål i kommunen, både för tillresande och umebor. Här erbjuds både fritids och kulturverksamhet. Kommunen måste säkerställa att det finns tillgång till gästhamn och nödvändig infrastruktur samt initiera byggande av uthyrningsstugor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.