Välkomnande stad!

Bristande tillgänglighet måste tas på allvar och när det gäller att få delta i samhället på lika villkor ska det vara en rättighet och en självklarhet. Jag gillar kommunens målsättning om att Umeå ska vara Sveriges tillgängligaste kommun år 2020, men då går det inte att vi sjunker i mätningar. Vi har även tagit en handlingsplan om tillgänglighet i kommunfullmäktige. När det gäller den handlingsplanen så har alla nämnder, kommunala bolag och verksamheter ett stort ansvar. Planen är också ett viktigt verktyg för att lyckas med ett framgångsrikt arbete för ökad tillgänglighet och delaktighet.

Från Liberalernas sida så kommer vi också att fortsätta jobba hårt när det gäller frågan om bristande tillgänglighet

I vårt budgetförslag lyfter vi också tillgänglighetsfrågan och här kommer ett utdrag från vår budget gällande en ”Välkomnande stad”

RÄTT ATT SES SOM EN INDIVID

Rätten att ses som en individ och inte en del av ett kollektiv, är en universell och fundamental rättighet. Ingen människa ska bedömas utifrån andra människors handlingar. I Umeå ska alla människor ses som individer, vilket ska genomsyra alla kommunens verksamheter. Exempelvis ska kommunen aldrig bedöma någon efter etniskt ursprung, religion, funktionsnedsättning, kön, könsidentitet eller sexuell läggning.

TILLGÄNGLIGHET

Ett tillgängligt samhälle är centralt för människors självbestämmande och delaktighet. Det innebär bland annat att byggnader, gator och parker och andra offentliga platser ska vara tillgängliga för alla invånare. Det är viktigt att i dessa frågor våga göra stora investeringar och insatser.

INTEGRATION

Integration betyder att”sammanställa olika delar till en komplexare helhet”, alltså där flera delar gör sina ansträngningar för att skapa ett bra samhälle. Därför ska kommunen verka för att alla nya invånare får möjlighet att lära sig språket, får samhällsinformation om lagar och regler och de demokratiska värderingar som genomsyrar dessa, bland annat vad gäller barnuppfostran, skyldigheter och rättigheter, jämställdhet, föreningsfrihet med mera. Det är också viktigt att det finns möjlighet till bostad och egen försörjning. Här kan frivilligsektornspela en viktig roll och erbjuda asylsökande kurser i svenska och samhällskunskap. Universitetet kan stödja asylsökande till framtida universitetsstudier och/eller validering av kunskaper. Kommunen kan också erbjuda kommunala praktikplatser och pröva om enkla jobb (ex. vårdbiträdesjobb) kan vara alternativ till försörjningsstöd.

JÄMSTÄLLDHET & FEMINISM

Feminismen är sprungen ur liberalismen och en av kärnvärderingarna i dagens Liberalerna. Ur ett kommunalt perspektiv finns det mycket vi kan göra för att öka jämställdheten och bryta ned de patriarkala strukturer som finns i samhället. Bland annat handlar det om att behandla olika yrkesroller på jämlikt sätt, att inte låta kön eller könsidentitet spela någon roll vid handläggning av olika frågor, tillstånd och service. I årets budget har vi framförallt fokusera på trygghetsfrågan, där kvinnor ofta hindras delta i samhällslivet på samma sätt som män.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.